Gazete Vatan Logo

Son dakika... Açıkladı! 'Savaş yerine...'

Tarihi zirve gerçekleşti. ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un yaklaşık 40 dakika baş başa görüştü. İki lider daha sonra heyetlerarası görüşmeye ve ardından da çalışma yemeğine geçti. En önemli gündem maddesi nükleer silahsızlanma olan zirveyle ilgili son açıklama Trump'tan geldi: "Çok başarılıydı, imzalara geçiyoruz..." dedi. Daha sonra ise ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, iki ülke arasında kapsamlı bir anlaşmaya imza attı.Trump daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Son dakika... Açıkladı! 'Savaş yerine...'

ABD Başkanı Donald Trump tarihi zirvenin ardından, Singapur'da kameraların karşısına çıkarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Trump, konuşmasının başında Singapurlu yetkililere, Sinapur Başbakanı Lee'ye, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, 'arkadaşım' dediği Japonya Başbakanı Şinzo Abe'ye ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e ve spon olarak da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a teşekkür etti.

"Nükleer silahlanma için milyarlarca dolar harcandı ve hiçbir şey olmadı. Bu konuda taahhüt aldık. Kendisi en benim kadar istiyor bunu. Tabii zaman gösterecek. Çok kapsamlı bir belge imzaladık ve taahhüt verdik karşılıklı olarak."

ABD Başkanı Trump, Güney Kore ile askeri tatbikatları durduracaklarını, gelecekte de bu ülkede bulunan ABD askerlerini çekmeyi umduğunu açıkladı.

Kim Jong-un'un 'çoktan önemli bir füze deneme sahasını yok etmeyi kabul ettiğini' söyleyen Trump bu ayrıntının iki liderin imzaladığı ortak deklarasyonda yer almadığını çünkü buna söz konusu belgenin oluşturulmasından sonra karar verdiklerini söyledi.
"Savaşın korkularının yerine barışın kutsamalarını koyabiliriz" diyen Trump " Kuzey Kore'nin nükleer silahlarından vazgeçtikten sonra başaracağı şeylerin sınırı yok. Dünyanın geri kalanı Kuzey Kore ile bağlanmak istiyor" dedi.
Trump, Kim'in 'halkı için yeni bir bolluk dönemini getiren bir lider olarak hatırlanacağını' söyledi.
Donald Trump ve Kim Jong Un'un mutabık kaldıkları hususlar şöyle sıralandı:
*ABD ve Kuzey Kore, her iki ülke halkının barış ve refah arzusu dikkate alınarak, ikili ilişkiler kuracak.
*ABD ve Kuzey Kore, Kore yarımadasında kalıcı barışı sağlamak için çabalarını birleştirecek.
*27 Nisan 2018'deki Panmunjom Deklarasyonu'na binaen, Kuzey Kore, Kore Yarımadasının nükleer silahlardan tamamen arındırılma sürecinin tamamlanması için çalışacağını taahhüt edecek.
*Savaşta ölen Amerikalı askerlerin kimliklerinin belirlenmesi ve ülkelerine gönderilmesi için işbirliği yapılacak.
*Anlaşmaya göre ABD aynı zamanda Kuzey Kore'ye güvenlik garantisi verecek.
Bildirinin sonunda ayrıca şu ifadeler yer aldı:
*Başkan Trump ve Kim Jong Un, bu açıklamanın şartlarını tamamen ve hızlı bir şekilde uygulamayı taahhüt etmektedir.
*ABD ve Kuzey Kore, zirvenin sonuçlarının uygulanması için ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ilgili bir Kuzey Koreli üst düzey yetkilinin önderliğinde mümkün olan en yakın zamanda devam niteliğindeki müzakereleri düzenlemeyi taahhüt etmektedir.
'DOĞRU ZAMANDA KUZEY KORE'YE GİDECEĞİM
Trump ayrıca, "Onlar da bunu yapmak için dört gözle bekliyor. Ama doğru anı bekliyoruz. Beyaz Saray'a onu davet edeceğimi düşünüyorum. Ne zaman yapılacağına karar vereceğiz. Pek çok şey konuşuldu, tartışıldı. Henüz buna zamanımız olmadı. Eğer bu sözleşmeler imzalanırsa basınla paylaşacağız. Kuzey Kore'ye doğru zamanda gideceğim." dedi.
JAPON ESİRLER
Zirvede Japon esirler konusuna da değinen Trump şunları söyledi;
"Nükleer silahlar ana konumuz. İnsan hakları konusu dünyanın büyük kısmında sorun teşkil ediyor. Bu konuda da bir şeyler yapılacak.
Bütün nükleer silahlardan arınmak çok uzun sürüyor. Zaman aralıklarını beklemek gerek. Süreç başladıktan sonra gerisinin geleceğini biliyorum. Yaptırımlar da tamamiyle nükleer silahlar arındırıldıktan sonra kaldırılacak.
Farklı bir başkan, farklı insanlar var. Önceki yönetimler bunu öncelik olarak görmediği için bu zamana kaldı. Obama'nın zamanında veya 25 yıl öncesinde olması gerekiyordu. Gergin ve zorlu bir ortam bırakıldı bana ama çok iyi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum.
İran'a gelecek olursam, İran artık daha farklı bir ülke. Onlar için de doğru zaman geleceğini düşünüyorum. Yaptırımlar uygulandıktan sonra müzakerelere başlayabiliriz."

Haberin Devamı