Gazete Vatan Logo

Soma'dan kahreden haber! 201 ölü!

Manisa'nın Soma ilçesinde kömür ocağında meydana gelen faciasının ardından bölgeye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 05.00'te yaptığı açıklamada hayatını kaybeden işçi sayısının 201'e yükseldiğini açıkladı.

Soma'dan kahreden haber! 201 ölü!

TANER YILDIZ: ÖLÜ SAYISI 201'E YÜKSELDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız sabaha karşı saat 05.00’te bir açıklama daha yaptı. Her açıklamasında hayatını kaybedenlerin sayısını arttıran Bakan Yıldız, sabah 05.00’te verdiği bilgide ölü sayısını 201, yaralı sayısını da 80 olarak açıkladı. 80 yaralı arasında kurtarma çalışmaları için madene inip dumandan etkilenen kurtarma ekiplerinden de kişilerin bulunduğu belirtildi. Endişelerinin daha da arttığını belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bizim endişemizi daha da artıracak bir durumdur bu. Daha da zorlanacağımız bir durum olabiilir. Daha kritik bir döneme giriyoruz, daha kritik bir noktaya gidiyoruz. Çalışmalara ara verilmedi, ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor. Endişemiz ondan. Şu anda 430 kişi kurtarma çalışmasında bulunuyor. İhmal varsa hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi buna da kayıtsız kalmayız ama bu bu gecenin gündemi bu değil. Bu sabahın gündemi değil. Tek bir şeye fokuslandık, o arkadaşlarımız sağ olarak kurtarılması. İdari ve adli ne varsa zaten o yapılır. İşçiler çevre ilçelerden, özellikle Savaştepe’nin de bulunduğu yerlerden. Sayı endişe edeceğimiz bir noktaya doğru gidiyor. Şu andaki sayımız da çok fazla. Cenaze işlemlerinin de yapılması gerekiyor. Görev dağılımı yaptık. Yüreğimizde büyük bir acı dolarak bunları yapıyoruz. Herkesin bulunduğu ilçede köyde toprağa verilmesi daha doğru görünüyor."



TANER YILDIZ'DAN GECE YARISI AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız saat 01.50’de yaptığı açıklamada 151 madencinin yaşamını yitirdiğini 1’i ağır 76 yaralının tedavi altına alındığını, ve ölü sayısının artmasından endişe edildiğini söylemişti.


Tek düşüncelerinin gün ağarana kadar ocaktaki tüm işçilere ulaşmak olduğunu belirten Bakan Taner Yıldız, şunları söyledi:

"İçeride bulunan kardeşlerimiz var. Sabaha kadar çıkartmak durumundayız. Ama şunu belirtmek isterim ki herkes sınavını veriyor. Sosyal medyada kan arandığı anonsları yapılıyor. İnfial uyandırmaya çalışanlar var. Kesinlikle kan aramıyoruz. Bir belediye başkanı, resmi olmayan açıklamalar yapıyor. Biz şu anda bir can pazarıyla beraber uğraşıyoruz. Bir tanesi kalkıyor burasının bir yıllık maden olduğunu bahsediyor. Değerli arkadaşlar şu anda ciddi bir duruma karşı karşıyayız. Doğru ve şeffaf paylaşmak zorundayız. Burada hepimizin canı gidiyor. Buradan söylenen dışında bir rakama kesinlikle tevessül etmeyin. Zaman aleyhimize işliyor. Bu rakamların yükselmesinden endişe duyuyoruz. Gün ağarırken bu işleri bitirmemiz lazım. Acımızın sıkıntımızın artabileceği endişemizi söylemem lazım."


Bakan Yıldız, olayın nedeniyle ilgili sorular üzerine, 3 ayrı heyet soruşturma yapacağını belirterek, "Şu anda adli ve idari soruşturmalar bu gecenin gündemi değil. Gündemimizde tek şey var. 400’den daha fazla kurtarma ekibimizle sadece işçi arkadaşlarımızı kurtarmaya düşünüyoruz. Enerji Bakanı için en zor görevlerimden birini yapıyorum. Sıkıntımızın büyüyeceği endişesiyle bunu paylaşıyorum" dedi.

Ölen madencileri teşhisiyle ilgili olarak da Bakan Yıldız, grizu ve darbe olmadığını belirterek, "Yanık söz konusu değil. İşçi kardeşlerimiz karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle şehit oldular. Hastanelere ve belli morglara kaldırmış bulunuyoruz" diye konuştu.







Bakan Yıldız, kurtarma çalışmaları sürerken, ocakta bazı bölgelerde az miktarda, bazı bölgelerde ise yüksek miktarda karbonmonoksit gazının bulunduğunu, çalışmaların dikkatli sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.



MAHSUR İŞÇİLER KURTARILMAYA BAŞLANDI

Soma'da maden ocağındaki yangın sonrası madenin içinde mahsur kalan işçilerden bazıları sağ olarak çıkarılmaya başlandı.

Eynez mevkisindeki bir maden ocağında trafoda çıkan yangın sonrası yerin 2 kilometre altında mahsur kalan işçileri kurtarmak için uzman ekiplerin çalışması devam ederken, mahsur kalanlardan bazıları arama kurtarma ekiplerince çıkartılmaya başlandı.



Madenden çıkan her işçi, yakınları tarafından alkışlarla karşılandı. İşçilerin bir bölümünün yürüyerek çıktığı, sedyeyle çıkarılan bazı işçilerin ise hayati tehlikesinin bulunmadığı gözlendi. Çıkarılan işçiler, maden önünde bekletilen ambulanslarla hastanelere sevk ediliyor.

Bu sırada çok sayıda işçi ailesinin madenin önüne yığılması nedeniyle güvenlik görevlileri kalabalığı dağıtmaya çalışıyor. Çok sayıda işçi yakınının madene ulaşmak üzere yola çıkması nedeniyle ilçe merkezi ile maden arasındaki 30 kilometrelik yolda konvoy oluştu.

Maden önünde bekleyen bazı işçi yakınlarının dua ettiği bazılarının da fenalaştığı gözlendi.





TANER YILDIZ'DAN İLK AÇIKLAMA

Soma'ya gitmek üzere harekete geçen Enerji Bakanı Taner Yıldız, sorulan sorular üzerine kısa bir açıklama yaptı.

'Bazı yetkili arkadaşlarımızı fazla zorlamayın. Yanlış bilgiler vermiş olursunuz. Kurtarma ekipleri çok tecrübeli olan bir ekip. İlk anda yer altına temiz hava vermek önemliydi ki şu anda yer altına temiz hava veriliyor.'



KAZADA İHMAL İDDİASI

Kazadaki ihmal iddialarına ilişkin gelen sorular üzerine Yıldız; "Arkadaşlar şu anda yaşanan kazadaki ihmal durumu sonradan gelecek bir durum. Şu anda önemli olan işçi kardeşlerimiz" dedi.

Başbakan Erdoğan ile ilgili gelen soruya ise "Sayın Başbakan'ın talimatıyla ben Soma'ya gidiyorum. Başbakan'ı daha sonra ben bilgilendireceğim" diye konuştu.

’İŞÇİLER GÜVENLİ BİR YERDE DEĞİLSE KÖTÜ OLABİLİR’

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu maden ocağında 3 Mart 1992’de 263 işçinin öldüğü grizu faciasında kurum genel müdür yardımcısı olarak kurtarma çalışmalarına katılan Şerafettin Üstünkol, Soma’daki kazanın 24 yıl önceki faciayla benzerlikler taşıdığını söyledi.

Kozlu maden ocağındaki faciada ocakta çıkan yangınların günlerce söndürülemediğini ve bir çok işçinin gazdan zehirlenerek öldüğünü hatırlatan Üstünkol, şöyle dedi: "Soma’daki olayla ilgili net bilgiler henüz yok. Ama trafo patlamasından sonra yangın çıktığını biliyoruz. Yangında karbonmonoksit gazı tüm ocağı sarar. İşçiler güvenli bir yerde değilse ve gaz maskesi kullanmıyorlarsa durum kötü olabilir. Kullanıyorlarsa da gaz maskesi en fazla 1.5 saat gider. Sonrasında faydası olmaz. Bu saate kadar o bölgeden dışarıya çıkan da olmadı. Ayrıca dışarıdan hava verildiği söyleniyor. O hava nereden veriliyor? Böyle açıklıklar varsa işçiler oradan çıkar. Sağlıklı haberler gelmiyor. Ocaktaki havanın miktarı nedir bilmiyoruz. Ama yine de umutlu olmak lazım. İşçi arkadaşlarımız kendilerine güvenli bir yer bulmuş olabilirler."

SAĞ OLMALARI BULUNDUKLARI YERE BAĞLI

Türkiye Kömür İşletmeleri Ege Linyitleri Müessese Müdürü olarak Soma’da 12 yıl görev yapan TTK eski Genel Müdürü Rıfat Dağdelen de facianın meydana geldiği maden ocağının bulunduğu sahanın Ege Linyitleri Müessesesi tarafından özel şirkete kiralandığını söyledi. Kazayla ilgili Soma’daki arkadaşlarıyla sürekli görüştüğünü, ancak çelişkili bilgiler geldiğini ifade eden Dağdelen, "İşçilerin sağ kalma şansı bulundukları yere bağlı. Güvenli bir yerdeyseler sağ kurtulabilirler" dedi.

FEYZİOĞLU: BEKLEYİŞ İNFİALE DÖNÜŞMESİN

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Manisa’nın Soma ilçesindeki madende bugün öğleden sonra trafo patlamasının ardından çıkan yangınla başlayan facianın yaşandığı bölgeye gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Maden kazalarında temel sorunun taşeronlaşma ve tedbirsizlik olduğunu ifade eden Feyzioğlu şunları söyledi:

"Acımız büyük. Kötüsüne hazır olmamız lazım. Temel sorun bu işin taşeronlaştırılması. Manisa Belediye Başkanı bir sayı açıkladı. Bu sayının kriz merkezinden açıklanması daha doğru olur. Şu an Soma’da çok büyük bir bekleyiş var. Bu bekleyişin bir infiale dönüşmesi, yaşama umudu olan 1 kişi bile varsa, onun yaşama şansını elinden alır. Madenleri devlet işletirken güvenlik tedbirlerinin çok daha fazla olduğu ama özelleştirildikten sonra kontrolün yapılmadığı, kontrol yapılmadığı için de, tedbirlerin gereği gibi alınmadığı ve kazanın adına kaza denirse buna bağlı olarak gerçekleştiği."

Metin Feyzioğlu, TBMM’ye bir süre önce Soma’daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarına ilişkin CHP’nin verdiği araştırma önergesinin reddedilmesiyle ilgili olarak da, "O araştırma önergesi kabul edilseydi, gereğini TBMM yerine getirmeye başlasaydı, bu canlar ölmeyebilirdi" dedi.

Haberin Devamı