Gazete Vatan Logo

Skandalın kanıtı bu kâğıt parçası!

‘Uzun kulak’ ABD, Google ve Yahoo’ya da sızmış!

Skandalın kanıtı bu kâğıt parçası!

Neredeyse tüm ülkeleri elçilikleri aracılığıyla dinleyen ABD istihbaratının, Google ve Yahoo’nun da ana iletişim hattına gizlice girerek tüm verileri kopyaladığı ortaya çıktı. Skandalı ortaya çıkaran ise bir kağıt parçası oldu.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) geçen haziran ayında PRISMA isimli program ile dünya genelindeki internet ağına sızarak milyarlarca veriyi topladığı ortaya çıkmıştı. Skandalın ardından Amerikalı yetkililer, “kendi vatandaşlarımızı” dinlemiyoruz diyerek dinlemelerin mahkeme kararıyla yapıldığını açıklamıştı. Ancak dün Washington Post gazetesi, NSA’in ‘MASCULA’ isimli başka bir program kullanarak Yahoo ve Google şirketlerinin tüm dünyadaki veri merkezlerini birbirine bağlayan ana iletişim hatlarına gizlice girerek verileri kopyaladığını ortaya çıkardı.

Milyonlarca veri akıyor

Gazete, NSA’in, Yahoo ve Google iç ağlarından, kurumun Washignton’ın bir banliyösündeki merkezinde bulunan veri deposuna her yıl milyonlarca veri aktarımı yaptığının ortaya çıktığını iddia etti. Haber ise ABD’nin internet izleme ve telefon dinlemeye yönelik gizli programlarını basına sızdıran NSA eski sistem analisti Edward Snowden’dan elde edilen belgelere ve yetkililerle yapılan görüşmelere dayandırıldı.


Belgeyi Snowden vermiş

Dinleme bilgisinin Snowden tarafından sızdırılan 9 Ocak 2013 tarihli bir belgede yer alan küçük bir kağıt parçası olduğu kaydedilen haberde, NSA ve İngiliz istihbarat örgütü Hükümet İletişimler Merkezi (GCHQ) ile ortak yürütülen MASCULER projesiyle Google ve Yahoo’nun fiber optik kablolarındaki tüm veri akışının kopyalandığı öne sürüldü.

Amerikalılar da dinlendi

Olay yaratan habere göre, son 30 gün içinde NSA saha memurları 180 milyon yeni veriyi işlemden geçirerek geri gönderdi. Bu verilerin kim tarafından kime ve ne zaman gönderildiği; metin belgesi, ses veya görüntü dosyası olup olmadığı gibi içeriğine ilişkin tüm bilgiler de kopyalandı. Yasadışı dinlemelerin Amerikan vatandaşlarını kapsadığı da haberde yer alan bir başka çarpıcı iddia oldu.

Bir de ‘gülücük’ koymuşlar

Küçük bir kağıt parçasından oluşan belgede Google ve Yahoo’nun sunduğu hizmetler ‘bulut’ olarak nitelendiriliyor. Dinleme cihazlarıysa serverler ile kullanıcılar arasındaki SSL adıyla bilinen ve internet üzerinden şifreli veri akışını sağlayan ‘Güvenli Giriş Katmanı’ adlı fiber optik kablolara yerleştiriliyor. Şemanın çizildiği kağıtta bu bağlantı noktasının üzerinde gülücük işareti bulunuyor.

NSA YALANLADI

‘Dinlemelerin hepsi yasal’

NSA Genel Müdürü Keith Alexander ise iddiaları reddederek, Google ve Yahoo sunucularına erişimlerinin olmadığını söyledi. Bloomberg TV’ye açıklama yapan Alexander, herhangi bir Amerikan şirketinin sunucusuna girip veri alma yetkilerinin bulunmadığını kaydetti. Alexander, “Yaptığımız dinlemelerin hepsi mahkeme kararına dayanan, yasal temeli bulunan dinlemelerdir” diye konuştu.

GOOGLE VE YAHOO TEPKİLİ

‘Haberimiz yok gizlice girmişler’

Google’ın hukuki danışmanlarından David Drummond, şirketin hiçbir hükümete sistemlerine erişim hakkı tanımadığını söyledi: “Bu tür faaliyetlerden endişe duyduğumuz için şifreleme işlemlerini artırmıştık. Hükümetin özel ağlarımızdan veri toplamak için bu derece ileri gitmesinden rahatsızlık duyuyoruz. Son gelişmeler, derhal reform yapılması gerektiğini bir kez daha göstermiştir” ifadesini kullandı. Yahoo’dan yapılan açıklamada da ana iletişim hatlarının güvenliğini korumak için sıkı kontroller yapıldığı ve şirketin ne NSA’e ne de bir başka hükümet kurumuna veri merkezlerine erişim olanağı tanıdığı belirtildi.


Snowden’ın tekne keyfi!

ABD’nin tüm izleme sırlarını ifşa ettikten sonra Rusya’ya sığınarak geçen Ağustos ayında geçici sığınma hakkı alan Edward Snowden, Moskova’da artık rahatça dolaşmanın keyfini çıkarıyor. 30 yaşındaki Snowden, Moskova’daki tekne turunda objektiflere yakalandı. Sitenin bir vatandaş tarafından çekilen bu fotoğrafa 3.122 dolar ödediği belirtildi. Rus siyasi çevrelere yakınlığıyla bilinen Life News, fotoğraf hakkında yaptığı yorumda, “Snowden’ın Moskova’da kalıcı olarak yaşadığının ve düzenli olarak dolaşmaya çıktığının bir kanıtı” ifadelerini yer verdi.

Haberin Devamı