Gazete Vatan Logo

'Varsayalım PKK'lı...'

Uludere Raporu kabul edildi, görüşmelerde gergin anlar yaşandı...

'Varsayalım PKK'lı...'

Uludere'de 34 vatandaşın savaş uçaklarınca bombalanarak hayatını kaybetmesi olayının ardından TBMM Uludere Alt Komisyonu bünyesinde hazırlanan Uludere Raporu, İnsan Hakları Komisyonu'nda dün görüşüldü. Rapora tepki gösteren CHP, MHP ve BDP, raporun geri çekilmesini istedi. Zaman zaman gerginliğin arttığı komisyonda, rapordaki "kasıt yok" ve "ölenler arasında terör örgütü mensuplarının olabileceği" ifadeleri de tansiyonu yükseltti.


Toplantıya komisyon üyesi milletvekilleri dışında çok sayıda BDP'li milletvekili de katıldı. Uludere'den gelen aileler, toplantı sürerken BDP Grubunda bekledi. Komisyon toplantısının yapıldığı katta dikkat çeken güvenlik önlemleri alındı. Toplantı başında Alt Komisyon Başkanı İhsan Şener rapor hakkında bilgi verdi. Muhalafet partileri de yazdıkları şerhler hakkında bilgilendirme yaptı.

Varsayalım PKKlı...

"KASIT YOK TARTIŞMASI"

Rapordaki, "Olayın kasten yapıldığına yönelik olarak herhangi bir delil elde edilemediği görüş ve kanaatine ulaşılmıştır" ifadesi tartışma yarattı. BDP'li Hasip Kaplan, "Nasıl kasıt yok dersiniz? Faili tespit etmediniz. Pilotu dinlemediniz, emri vereni dinlemediniz. Yaptığınız ihsası reydir" dedi. AKP'li Şener, "Pilot bilgisi elimizde yok" derken Kaplan, "Sadece AKP'liler elde edememiş... Nasıl olmaz, o zaman kasıt yok demeyin, ihmal var deyin, başka birşey deyin" dedi. Şener ise, "Sizlerde varsa verseydiniz komisyona" karşılığını verdi.
Komisyon Başkanı Üstün'ün, "Biz her türlü bilgiyi aldık. Bir süre sonra olay hakkında bilgi alamaz olduk. Yarısına dair bilgi alabildik. Bilgi akışı kesildi" sözleri dikkat çekti. Bilgi akışının neden kesildiğine dair sorulara ise Üstün yanıt vermedi.

"SEN DE KÖYLÜ DİYORSUN..."

Raporu "Kara leke" olarak değerlendiren CHP'li Levent Gök, raporda 34 vatandaşın içinde PKK'lılar varmış havası yaratıldığını ifade ederek, bunun için de ASELSAN raporunun tahrip edildiğini savundu. AKP'li Şener, "O senin hayallerin" derken, Gök, "4. bombalamadan sonra 3-4 kişi bir yere kaçıyormuş gibi gösteriliyor. Halbuki onlar aileler, ama sizde vicdan yok, bu havayı yaratıyorsunuz " dedi. Bu sözler üzerine Komisyon Başkanı Üstün, "Sen de köylü dedin ama hemen..." sözleri dikkat çekti. BDP'li Buldan, "PKK'lı bile olsalar öldürülmeleri mi gerekiyor, nasıl bir mantık bu?" diye tepki gösterdi. BDP'li Ertuğrul Kürkçü, "Uluslararası kurallara göre teslim ol çağrısı yapılması gerekir" derken, BDP'li Sırrı Sakık, "Tanrı bu PKK'yı kolluyor galiba, 34 vatandaş öldü PKK'lılar kurtuldu demek ki..." dedi.

BİR GÖBEK ATMADINIZ

Eleştirilerini sertleştiren CHP'li Gök, olayın nasıl meydana geldiğini anlatırken, "Heron görüntülerini seyrederken hepimiz ‘durun kaçın’ diye seslenmedik mi? Burada ağlayan arkadaşlarımız olmadı mı? Nerde o ağlayan arkadaşlarımız? O görüntüleri seyrettikten sonra buradan hangi duygularla ayrıldınız? Gülşen Hanım sen ağlamadın mı?" diye sordu. Bunun üzerine Gülşen Orhan, "İnsanların acılarını bu kadar siyasete alet ettiniz. Yazıklar olsun. Siz çok üzülüyorsunuz değil mi onların acılarına? Kınıyorum sizi... Bir göbek atmadığınız kaldı. Git basın toplantısı yap, ne istiyorsan söyle..." diye çıkıştı. CHP'li Tanrıkulu da Orhan'a tepki göstererek, "Nerede konuşacak başka ayıptır..." dedi. Bu esnada Gök, AKP'lilere, "Bana dava açaksanız açın.. Harç paranızı ben öderim" dedi. AKP'li Şener, "Nereden buldun parayı?" derken Tanrıkulu Şener'e, "Örgüt gönderdi... terbiyesiz" diye tepki gösterdi.

RAPORU GERİ ÇEKELİM

MHP'li Atilla Kaya, "Rapor biz yapmadık devlet yaptı dese daha doğru olurdu" diyerek raporu eleştirdi. BDP'li Kürkçü de, "Tarihi adım atalım raporu geri çekelim yeniden bir soruşturma yapalım" dedi. CHP'li Malik Ecder Özdemir, "Cami bombalayacağı iddia edilenler 18 yıl hapis cezası aldı. Burada 34 can gitti sorumlular ortada yok" dedi.

ÖĞREN LAZIM OLUR!

AKP'li Hamza Dağ'ın konuşması sırasında "Fehman kod adlı terörist" ifadesi kullanması üzerine BDP'li Kürkçü, "Kod adı Fehman değil, Doktor Bahoz Erdal'dır. Adı Fehman Hüseyin'dir" sözleri gülüşmelere yol açarken, Dağ, "Siz iyi biliyorsunuz..." dedi. Kürkçü, "Ben iyi takip ederim" derken, bu esnada söze giren CHP'li Özdemir, "Sen de iyi öğren kod adını gerçek adını, masaya oturuyorsunuz lazım olur, muhataplarınızı iyi tanıyın..." dedi.

Haberin Devamı