Gazete Vatan Logo

Silahlandırma yetkisi!

Muammer Güler ve İsmet Yılmaz'a ilginç yetki...

İçişleri ve Milli Savunma Bakanlarına, silah hediye etme yetkisi veriliyor. TBMM’ye sunulan yeni Silah kanun tasarısı yasalaştığında, İçişleri Bakanı Muammer Güler ile, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da vatandaşlara silah hediye edebilecek.

TBMM’ye 2009 yılında sunulan ancak silah ruhsatı almayı kolaylaştırdığı için tepki ile karşılanan Silah Kanun tasarısı ele alınamamıştı. Tasarı, seçimler nedeniyle kadük kalınca, 4 yıl sonra ve hiçbir değişiklik yapılmadan yeniden Meclis’e gönderildi.

Tasarı ile yasal şartları uyan kişilere silah hediye edebilecek makamlar genişletiliyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanının yanı sıra, İçişleri ve Milli Savunma Bakanları da kişilere silah hediye edebilecek.

Tasarı ile silahlar kategorilere ayrılıyor. Bir silahın antika sayılması için, 1899 yılından önce imal edilmiş olma şartı aranacak. Gaz bombası atan silahlar ise ‘’Alarm-uyarı silahı’’ olarak sınıflandırıldı. Beş santimden uzun ve sapı içerisinden otomatik olarak açılıp kapanabilen bıçaklar da sustalı bıçak sayılacak.

YİNE TEK DOKTOR

Silah ruhsatı alabilmek için 21 yaş sınırı korunuyor. Göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, cinsel saldırı, hırsızlık, yağma, dolandırıcılık, hileli iflas, uyuşturucu, kalpazanlık, tehdit, örgüt kurma, müstehcenlik, fuhuş, kumar, ihaleye fesat karıştırma, zimmet, irtikap, zimmet, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlarından sabıkalı olanlara silah ruhsatı verilmeyecek.

Terör eylemlerine katılma, devlet sırrı ve casusluk, öldürme veya öldürmeye teşebbüs suçlarından hüküm giyenler, affa uğrasalar da, silah ruhsatı alamayacak. Diğer suçlardan bir yıldan fazla hapse mahkum olanlara ise affedilmişlerse ruhsat verilebilecek.

Tasarının en çok eleştirilen ve silah ruhsatı almayı tek doktor imzasına bırakan maddesinde ise, yine değişiklik yapılmadı. Bu hüküm ile heyet raporu kaldırılıyor. ‘’Ruhsat alabilir’’ raporu verme yetkisi olan doktor, gerekli görürse, uzman hekim veya heyet tarafından rapor düzenlenmesini isteyebilecek.

Silah sahiplerinin ölümü halinde silahları, 6 ay içinde mirasçıları adına kaydedilecek ya da üçüncü kişilere devredilecek. Silah sahibi tutuklanır ya da en az 5 yıl hapis istemiyle yargılanırsa ruhsatlı silahına el konulacak.
(gazeteport)

Haberin Devamı