Gazete Vatan Logo

Sisi'ye Almanya'da protesto şoku

Mısır'ın darbeyle yönetime gelen Cumhurbaşkanı Sisi, Almanya'da Merkel ile düzenlediği ortak basın toplantısında genç bir gazeteci tarafından protesto edildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Mısır'da darbeyle yönetime gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi. Başbakanlıkta Merkel ile Sisi arasında yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısının sonunda genç gazeteci Fagr Eladly Sisi'yi protesto etti. Merkel ve Sisi kürsüden ayrıldığı sırada Almanya'da çalışan gazeteci Eladly soru sormak istedi.

Eladly, soru sormasına izin verilemeyince "O bir katil" diye slogan attı ve Rabia işaretini gösterdi. Bunun üzerine Mısır'dan gelen basın mensupları ile delegasyon üyeleri koro şeklinde "Yaşasın Mısır" diye bağırdı.

Genç gazeteci daha sonra korumalar tarafından salondan çıkarılırken, Merkel ve Sisi de hızla olay yerinden ayrıldı.

Merkel: İdam cezaları engellenmeli

Merkel, toplantıda yaptığı açıklamada, Sisi ile bazı konularda farklı düşündüklerini belirterek, "Bunlardan biri de her ne sebepten olursa olsun hatta terör suçundan olsa dahi insanlar ölüm cezası ile cezalandırılmamalı. Çok sayıda idam cezası var. Bize göre bunlar engellenmeli. Almanya idam cezasına karşı" dedi.

"İki yıl önce sizin durduğunuz yerde..."

Haberin Devamı

Öte yandan Sisi, bir gazetecinin "2 yıl önce sizin bugün durduğunuz yerde Mursi durmuştu. Ona karşı idam cezası kaldırılırsa memnuniyet duyar mısınız" şeklindeki sorusuna karşılık şunları kaydetti:

"Almanya ve Avrupa açısından idam cezalarıyla ilgili sorununu anlayabiliyorum. Ancak (Mursi'ye verilen idam cezası) kararın mahkemenin birinci aşamasında verildiğini vurgulamak istiyorum. Yani daha üst mahkemeler var. Bu konuda ne yapabileceğimi söylemek istemiyorum. Sürecin devam etmesine izin verelim. Ne olacağını zamanı geldiğinde göreceğiz."

Sisi protesto ediliyor

Başkent Berlin’de Sisi’nin Başbakan Merkel ile görüştüğü sırada başbakanlık önünde toplanan yüzlerce kişi, burada protesto eylemi yaptı.

Sisi binadan ayrıldıktan sonra bir süre daha burada bekletilen grup, daha sonra "Luisenstrasse", "Friedrichstrasse" ve "Leipziger Strasse" üzerinden Mısır’ın Berlin Büyükelçiliği önüne kadar yürüdü.

“General Sisi’ye hayır”, Sisi katildir”, “Mısır’daki darbe demokrasiye darbedir” dövizleri taşıyan göstericiler, “Diktatörün Berlin ziyaretine hayır” pankartı açtı.

Aralarında Türklerin de bulunduğu göstericiler, “Teşekkürler Türkiye, Teşekkürler Erdoğan”, “Çocuk katili Sisi” ve “'Çocuklarımız yaşamak istiyor, Merkel neden bir şey söylemiyor?” sloganları attı.

Mısır’ın devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin fotoğraflarıyla Türkiye ve Mısır’ın bayraklarının taşındığı gösteride, ülkedeki idam cezalarına dikkat çekmek için temsili olarak bazı göstericiler boyunlarına ip taktı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gösteri, Mısır’ın Berlin Büyükelçiliğinin önünde son buldu.

Haberin Devamı