Gazete Vatan Logo

Sendikasyonlarda tedirginlik yok

Türk bankaları darbe girişiminin ardından sendikasyon kredilerinin % 95’ini yeniledi. Bu dönemde yurt dışından 7.5 milyar dolarlık kaynak sağlandı

Sendikasyonlarda tedirginlik yok

Türk bankacılık sektörü, vadesi gelen sendikasyon kredilerinin tamamını başarılı bir şekilde yeniledi. Darbe girişiminin ardından sendikasyon kredilerindeki yenilenme oranı yüzde 95 olarak gerçekleşti. Bankalar, FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından yurt dışından 7.5 milyar dolarlık sendikasyon kredisi aldı. Uzmanlar, uluslararası piyasadaki zorlu koşullara karşın Türk bankalarının güçlü rasyoları ve şeffaf bilançoları ile yabancı yatırım bankalarının gözdesi olduğunu ifade etti.

BDDK verilerine göre, 5 Aralık 2016 itibarıyla Garanti Bankası 1.3 milyar dolarlık, Akbank 1.2 milyar dolarlık, Yapı Kredi 1 milyar 146 milyon dolarlık, İş Bankası 1 milyar 44 milyon dolarlık, Vakıflar Bankası 836 milyon dolarlık, Türk Ekonomi Bankası 597 milyon dolarlık, Finansbank 527 milyon dolarlık, Eximbank 396 milyon dolarlık, Alternatifbank 224 milyon dolarlık, Burgan Bank 150 milyon dolarlık ve Şekerbank da 128 milyon dolarlık sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı.

Uzmanlar, bazı mecralarda Türk bankacılık sektörüne ilişkin olumsuz algı oluşturulmak istenmesine ve ABD başkanlık seçimi sonrası yaşanan volatiliteye rağmen Türk bankacılık sektörünün sendikasyonlarını başarıyla yenilediği kaydetti.

Haberin Devamı

Çekince doğmadı

JP Morgan Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Mustafa Bağrıaçık da yabancı bankaların Türk bankalarına verdiği kredilerde gözle görülür bir azalma bulunmadığını ifade etti. Bağrıaçık, “Sermaye yeterlilik rasyoları, likiditeleri ve bilançolarının şeffaflığından dolayı esasında hiçbir noktada Türk bankaları hakkında kredi piyasalarında bir çekince doğmamıştır” dedi.

Başarılarımız gölgelenmemeli

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bu yıl vadesi gelen 2 sendikasyon kredisini zorlu piyasa koşullarına rağmen başarılı bir şekilde yenileyerek uluslararası piyasalardan toplam 2.4 milyar dolar tutarında finansman sağladıklarını, parite etkisinden arındırılmış yenileme oranlarının yüzde 96 civarında gerçekleştiğini bildirdi. Bali, 2015 sonunda yaklaşık 19.7 milyar dolar olan Türk bankalarının sendikasyon kredileri bakiyesinin Ekim 2016 itibarıyla 19.7 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu, herhangi bir düşüşün söz konusu olmadığını söyledi. Adnan Bali, bir süre önce İş Bankası ve Türk bankalarının bu yıl yaptıkları sendikasyon işlemleri ile ilgili olarak olumsuz tablo çizen haberler olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“İş Bankası olarak, 30 yıldır sendikasyon kredisi temin ediyoruz. Her işlemimizde muhtelif nedenlerle yenileme yapamayan bankalar olduğu gibi, ilk defa işlemimize katılan bankalar da oluyor. Dolayısıyla sendikasyon piyasasına özgü dinamikleri doğru bir şekilde yansıtmayan bu türden haberler, olağanüstü zor koşullarda geçen 2016 yılında, İş Bankası’nın ve Türk bankalarının gerçekleştirdiği başarılı sendikasyon işlemlerini gölgelememelidir. ”