Gazete Vatan Logo

Seçim rallisi

Ekonomistler referanduma sayılı günler kala farklı senaryolar yazdı. Uzmanlara göre, sandıktan hangi sonuç çıkarsa çıksın ralli yaşanacak. 1-2 iş günü sonrası piyasa dengeye oturacak

Seçim rallisi

Referanduma sayılı günler kala piyasalar olası senaryolara kilitlendi. Uzmanlar, 16 Nisan günü sandıktan hangi sonuç çıkarsa çıksın piyasalarda kısa süreli bir ralli yaşanacağı konusunda hemfikir. BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, “Pazartesi günü sonuç ‘Evet’ de çıksa, ‘Hayır’ da çıksa bir tepki olacak. Ama bence bu tepki uzun vadeli olmayacak. Geçmiş seçimlere bakıldığında da bu görülebilir, 1 veya 2 gün fiyatlarız ama işin özünde referandum sonrasında bizi neler bekliyor ona bakılacak. Hızlı bir piyasa reaksiyonu olmasını bekliyorum” diye konuştu.

Pazar gecesi fiyatlanır

Finans Portföy Yönetimi Grup Yöneticisi Murat İnce de piyasa tepkisinin kısa süreli olacağını öngördü ve ekledi: “Sonuç ne çıkarsa çıksın sert hareketle başlayacağız. 1-2 iş günü içinde piyasa dengeye oturunca global gelişmelere odaklanacağız.”

TEB Yatırım/BNP Paribas stratejisti Işık Ökte referandum fiyatlamasının Pazartesi değil, Pazar gecesi gerçekleşeceğini belirtti. Ökte, “Dolar/TL Asya piyasalarında trade etmeye başlayacak. Onun için fiyatlamalar zaten tüm gece yapılıyor olacak. Bankacılık sistemi açıldığında kuru almaya ya da satmaya çalışırken o fiyatlamanın içinde olacaksınız” dedi.

Haberin Devamı

‘Evet’ çıkarsa TL % 2-3 değerlenir

İsviçreli UBS referandumdan ‘Evet’ çıkmasının kısa vadede piyasalar için olumlu olacağını ancak sonrasında yapısal reformların önemli olacağını söyledi. ‘Hayır’ kararının belirsizliği artıracağı ve TL’yi baskılayacağını belirtti.

UBS analistleri Gyorgy Kovacs, Manik Narain, Cihan Saraoglu ve Geoff Dennis, referandum sonrası piyasa beklentilerini paylaştı. Buna göre referandumdan ‘evet’ çıkması büyük oranda fiyatlandı ve bu sonuç sadece ‘kısa vadeli’ bir ralliye neden olabilir.

İsviçreli bankanın raporunda, “Evet çıkarsa TL yüzde 2-3 daha değer kazanabilir. Uzun vadede düşük reel faizler, cari dengede olası kötüleşme ve sermaye hesapları finansman yapısındaki güçsüzlük Türk Lirası’nda, hisse senetlerinde ve tahvillerde temkinli olmamıza neden oluyor” ifadelerine yer verildi.

Tepki kısa süreli olacak

Haberin Devamı

BlueBay Varlık Yönetimi’nin Kıdemli Ülke Stratejisti Timothy Ash, referandumdan ‘Evet’ çıkmasının kısa vadede ralliye neden olabileceğini kaydetti. Ash, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, “Referandumdan ‘Evet’ çıkması politik risklerin azalacağı konusunda umut yaratacağı için kısa vadede ralliye neden olacak. Ancak uzun vadede politika oluşturma kalitesine dair sorular gündeme gelecek” dedi. Ash geçen hafta yaptığı bir açıklamada ‘Evet’ senaryosunda Türk Lirası’nın güçlenebileceğini, bu duruma Merkez Bankası tepkisinin desert bir şekilde politika faizi indirimi olabileceğini söylemişti. Timothy Ash, Şubat’ta “Referandum sonrasında politik istikrarın devam etmesi durumunda Dolar/TL 3 seviyelerine doğru gerileyebilir” açıklamasını yapmıştı.