Gazete Vatan Logo

Savaşan Şahin’lere simülasyonlu eğitim

Türk Hava Kuvvetleri’nin vurucu gücü F-16'ların pilotları, Balıkesir'de "dünyanın en teknolojik" simülatörlerinde eğitim alıyor. Pilotlar simülatör sayesinde düşman kara, deniz ve hava silah sistemlerine karşı her türlü harekat ortamında taktik görevler gerçekleştirebiliyor

Savaşan Şahin’lere simülasyonlu eğitim

Pilot Binbaşı Özkan Uysal büyük bir titizlikle uçuş kıyafetlerini giyiyor, tüm hazırlıklarını yapıyor planlanan uçuş için F-16’nın kokpitine oturuyor. Son kontrolleri yaptıktan sonra uçak pist başı yapıyor. Balıkesir'deki 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'dan yaklaşık 400 km hızla havalanan F-16, birkaç dakika içinde Çanakkale Boğazı üzerinde önleme uçuşuna başlıyor. Bu sırada radarda bir "düşman" uçağı beliriyor. Binbaşı Uysal, "Yaklaşık 2 dakika içinde menzilimize girecek. Onun durumuna göre ya önleme yapacağız ya da ısıya güdümlü füze ile düşmanı etkisiz hale getireceğiz diyor." Gerçekten de iki dakika bile sürmeden düşman menzile giriyor. Binbaşı hedefe kilitleniyor ve hızla füzeleri ateşliyor. Saniyeler sonra düşman uçağı vurularak yere düşüyor. Binbaşı Uysal telsizle üssü uyarıyor, "İşlem tamam. Şimdi de dog-fight çalışalım...” Bu sefer senaryoya göre iki düşman uçağı angajmanı delerek radara giriyor. Savaş filmlerini aratmayacak bir kapışma başlıyor, düşman kaçıyor, Türk F-16’sı kovalıyor... Öylesine başdöndürücü bir mücadele ki bu, tüm sınırlar zorlanıyor. Binbaşı birkaç defa düşmanı hedefe kilitliyor ama ateş etmiyor.. Beş dakikalık kovalamacanın sonucunda, düşman uçağı pes ediyor ve hava sahamızdan çıkıyor...

Haberin Devamı

Böylesi bir senaryoyu Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde görev yapan vurucu güç F-16'ların pilotları, Balıkesir'de "dünyanın en teknolojik" simülatörlerinde eğitim alarak yaşıyorlar. Savaş pilotlarımız simülatörde düşman kara, deniz ve hava silah sistemlerine karşı "Elektronik Harp Sistemleri" desteğiyle taktik görevler gerçekleştirebiliyor.

Dünyanın en teknolojik eğitim merkezi

Vurucu güç olan F-16'ların pilotları, "dünyanın en teknolojik" simülatörlerinde eğitim alarak, havadan gelecek her türlü tehdide karşı tam donanımlı hale geliyor. Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde 1951 yılında kurulan Balıkesir 9. Ana Jet Üssü'nün, Ege, Trakya, Marmara ve Batı Karadeniz'i kapsayan geniş bir sorumluluk alanı bulunuyor. Havadan gelecek tehditlere karşı vurucu güç F-16'ların bulunduğu, Türkiye'nin ilk jet üssü olan 9. Ana Jet Üs Komutanlığı, üstlendiği stratejik önem nedeniyle "Ege'nin Kalesi" olarak nitelendiriliyor. Üste, "kaplan" ve "kobra" simgeleri olan iki F-16 filosu bulunuyor.

Haberin Devamı

Her türlü tehdide karşı hazırlıklılar

Pilotlar, mavi küre şeklindeki simülatöre aynı F-16 uçağına binermiş gibi hazırlanıp giriyor. Kasklarını bile takan "gökyüzünün yılmaz bekçileri", kürenin içine girdiğinde dışarıyla bağlantıları kesildikten sonra gökyüzünde kokpitin içindeymiş gibi bire bir uçuş gerçekleştiriyor. Hazırlanan üç boyutlu haritalar ve modellemeler neticesinde görsel ve işitsel olarak gerçek uçuş hissi bire bir verilebiliyor. Eğitimdeki pilotlar yalnızca uçuşta yaşanan G kuvetini hissedemiyorlar.

Havada yakıt ikmalinden, düşman uçaklarıyla havada muharebeye, zorlu hava şartlarında iniş ve kalkıştan havadan karaya mühimmat atışına kadar uçakla yapılabilecek hareketleri hatta daha zorlu koşulları simülatör ortamında görerek, bizzat uygulayarak öğrenen pilotlar, Türkiye'ye havadan gelecek her türlü tehdide karşı donanımlı hale geliyor. F-16 pilotları, her yıl kendileri için belirlenen sürelerde de simülatörle uçarak, bilgilerini sürekli yeniliyor, hareket ve savaş kabiliyetlerini yükseltiyor.

Haberin Devamı

Sanal ortamda tatbikat yapılacak

F-16 simülatörleri, 360 derece görsel görüş kabiliyetine, gece görüş gözlüğü uyumuna, F-16C uçaklarımızda olan tüm aviyonik ve silah sistemlerinin simülasyonuna ve geniş bir coğrafi bölgeyi kapsayan görsel veri tabanına sahip. Gerçek uçuşa en yakın hissi verecek seviyede görsel sisteme sahip olan sistemler sayesinde, yakın gelecekte 5 üstte bulunan 20 pilot, ortak tatbikat yapabilecek, aynı anda eğitim görebilecek.

Bütçeye olumlu etkisi var

Sistemin ekonomik olarak da ülke bütçesine olumlu katkı sağladığını belirten Uysal, "F-16 harbe hazırlık ve uçuş eğitimlerinin belirli bir kısmının simülatörler ile gerçekleştirilmesi sayesinde önemli tasarruf sağlanacak. Yüksek maliyetli olması nedeniyle kısıtlı sayıda yapılan havadan havaya ve havadan karaya füze gibi atışları sanal ortamda sınırsız sayıda gerçekleşecek. Bu durum pilotların savaş eğitimine çok büyük katkı sağlayacak ve acil bir durumda neler yapabileceğini öğrenecekler.”

Haberin Devamı