Gazete Vatan Logo

Sanayiye ÖTV dopingi

Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi Mart’ta % 2.8 artışla beklentileri aştı. Beyaz eşyada ÖTV’nin sıfırlanması, mobilyada KDV indirimi ve otomotiv üretiminin artması çarkları hızlandırdı.

Sanayiye ÖTV dopingi

Sanayi üretimi beyaz eşyada uygulanan vergi indirimleri ve otomotivde yakalanan yüksek tempoyla Mart’ta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.8, ilk çeyrekte yüzde 1.8 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi üretimi geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.7 artış kaydetmiş, bu yılın Şubat ayında yüzde 1.7 daralmıştı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mart’ta bir önceki aya göre yüzde 1.3, ilk çeyrek yüzde 1.4 artış gösterdi.

Ilımlı toparlanma var

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Mart’ta madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.1 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.6 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.1 azaldı. Ana sanayi grupları içinde Mart’ta bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 6.4 ile dayanıklı tüketim malında gerçekleşti.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, sanayi üretimine katkının imalat ve enerji gruplarından geldiğini, imalat tarafında otomotiv üretimi, beyaz eşya grubunun dâhil olduğu elektrikli teçhizat ürünü ve mobilya üretimi olduğunu söyledi. Kömürcüoğlu, “Bu durum Şubat ayında başlayan beyaz eşya, mobilya teşvikinin üretime katkısını gösteriyor. Son olarak ihracat ağırlıklı ürünlerin sanayi üretimine desteği 1.1 puan oldu” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Büyüme güçleniyor

Teşviklerin uzatılması ile üretime katkının önümüzdeki aylarda da devam edebileceğini söyleyen Kömürcüoğlu, ilk çeyrek sanayi üretimi görünümünün büyümedeki toparlanmanın ılımlı olacağına işaret ettiğini kaydetti. Muammer Kömürcüoğlu, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla ilk çeyrekte sanayi üretiminin işaret ettiğinden daha güçlü bir toparlanma görebiliriz. Hesaplamalarımız teşvik paketlerinin katkısıyla büyümenin ikinci çeyrek itibariyle daha da güçleneceğine işaret ediyor.”

Klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan ÖTV, 30 Nisan’a kadar sıfırlandı, sonrasında bu süre 30 Eylül’e kadar uzatıldı. Mobilyada uygulanan KDV oranı da yüzde 18’den yüzde 8’e çekildi.

Haberin Devamı