Gazete Vatan Logo

Sanayide TRT payı kalkıyor

77 maddelik Üretim Reform Paketi’ni tanıtan Bakan Faruk Özlü, sanayicileri destekleyeceklerini ve mali yüklerini azaltacaklarını belirterek, “OSB’lerdeki sanayiciye enerji desteği sağlayacağız” dedi. Özlü, şehir içindeki 8 sanayi sitesini 13 yıl vadeli kredi desteğiyle taşıyacaklarını söyledi

Sanayide TRT payı kalkıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 1 yıldır üzerinde çalıştıkları

77 maddelik Üretim Reform Paketi’yle sanayicilerin mali yüklerini azaltacaklarını, yeni teşvikler getireceklerini ve üreticileri destekleyeceklerini açıkladı. Özlü, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayicilerin üzerindeki TRT katkı payını kaldıracaklarının müjdesini verdi.

Üretim Reform Paketi’nin tanıtımında konuşan Bakan Faruk Özlü, sanayicilere sağlayacakları yenilikleri şöyle anlattı:

“Sanayicinin mali yüklerini azaltıyoruz, yeni teşvikler getiriyoruz, kent içinde kalan sanayi sitelerini taşıyoruz, yüksek parsel fiyatlarına düzenleme getiriyoruz, OSB’lerin altyapı ve lojistik ağını geliştiriyoruz. Özel endüstri bölgesi kurmanın önünü açıyoruz. Üretime hazır sanayi alanları oluşturuyoruz, üniversitelerin Ar-Ge kapasitesini artırıyoruz, nitelikli iş gücü istihdamını artıyoruz, yerli üretimi destekliyoruz.”

OSB’lerdeki sanayicilere enerji desteği sağlanması noktasında Bakanlar Kurulu’ndan yetki alacaklarını belirten Özlü, planlı sanayi alanlarındaki satışlarda damga vergisi ve harçları kaldıracaklarını belirtti. Özlü, paketi Mayıs ayı içinde de Meclis’ten geçirmeyi hedeflediklerini ekledi.

Haberin Devamı

Mesken ve ticarethane abonelerinden halihazırda yüzde 2 TRT payı alınıyor. 2008’de yapılan değişiklikle Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) TRT payından muaf tutuldu. Ancak bu düzenleme 2014’te kaldırıldı.

6 bin 422 işletme 3 milyara taşınıyor

Bakan Faruk Özlü, Isparta, Malatya, Düzce, Rize, Konya, Uşak, Elazığ ve Samsun olmak üzere 8 sanayi sitesinin bu yıl içerisinde taşınma işlemlerinin başlayacağını bildirerek, “Bunların toplam maliyeti 2 milyar 976 milyon lira, 8 sanayi sitesi kapsamında 6 bin 422 dükkan taşınacak. Zoraki bir durum yok gönüllülük esas zaten sanayi sitelerinin önemli bir kısmı da taşınmak istiyor. Yüzde 1 ile 3 arası faizli, ilk 3 yılı geri ödemesiz, 13 yıl vadeli çok makul maliyetli kredilerle sanayi sitelerimizin taşınmasını koordine edeceğiz, destek vereceğiz” dedi. Özlü, yüksek parsel fiyatlarına düzenleme getireceklerinin de altını çizdi.

Haberin Devamı