Gazete Vatan Logo

Sadece güzel görünmek için estetik yaptırmıyorlar! İşte gerçek sebebi….

Günümüzde burun estetiği yaptıranların sayısı bir hayli arttı. Çoğu kişi burnunun görüntüsünden rahatsız olduğu için bıçak altına yatıyor. Belirli bir kesim de sadece güzel görünmek için değil sağlık için ameliyat oluyor. Doğru nefes alamıyorsak, nefes alırken zorlanıyorsak, gün içinde iyi uyuyamadığımız için yorgun uyanıyorsak bir doktora görünmeniz gerekebilir.

Sadece güzel görünmek için estetik yaptırmıyorlar! İşte gerçek sebebi….

Cansu Akalp/Gazetevatan.com

Doğru orantılı bir burun yapısı, sadece estetik değil, aynı zamanda sağlık açısından da büyük önem taşıyor. Pek çok kişi estetik kaygılarla ameliyat masasına yatsa da yeterince iyi nefes alamayan kişilerin hayat kalitesi düşüyor. Özellikle uyku sırasında yaşanan nefes alma problemleri kişinin iyi uyuyamaması nedeniyle gün içerisinde yorgun hissetmesine neden oluyor.

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, burun ameliyatlarının yüzün genel görünümünün yanı sıra nefes alma işlevi için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, “Burun koku alma ve nefes alma işlevinin yanı sıra yüzünüzün görünümü için önemli bir işleve sahiptir. Yüz şeklinizle orantılı bir burun, genel görünümünüzü daha orantılı göstermektedir. Orantılı bir burun şekline sahip olan kişi, daha özgüvenli hissedecektir.” İfadelerini kullandı.

Genetik faktörler, yaralanmalar ya da kazalar nedeniyle herkesin burun şeklinin her zaman orantılı olmadığa vurgu yapan Öztürk, “Burnunuzun şeklinin orantısız olduğunu veya hoşunuza gitmediğini düşünüyorsanız, rinoplasti işlemini düşünebilirsiniz. Rinoplasti, burun şeklini iyileştirmeyi amaçlayan bir plastik cerrahi türüdür. Rinoplasti, kıkırdak kemikleri değiştirerek sadece burnun şeklini değil, aynı zamanda hem yüzün uyumunu güzelleştirecek hem de daha sağlıklı bir nefes almanızı düzeltecektir.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Rinoplasti yaptırma sebepleri hem estetik hem sağlık sebeplerinden olarak ikiye ayrılıyor diyen Güncel Öztürk,

"Rinoplasti yaptırma sebepleri estetik sebepler ve sağlık sebepleri olarak ikiye ayrılır. Estetik nedenlerle burun boyutunun yüzün boyutuyla orantısız olduğu durumlarda rinoplasti yapılabilir, bu nedenle burnun boyutunu azaltmak için burun küçültme veya burnu büyütmek veya keskinleştirmek için burun büyütme gerekir. Bu burun estetiği, burun ile üst dudak arasında tam olarak doğru olmayan açıyı ve burun tabanında veya ucunda iyi olmayan şekli değiştirmek için yapılabilir. Sağlık nedenleriyle, doğum kusurları veya yaralanmalar nedeniyle burnun şekil bozuklukları nedeniyle nefes alma problemlerini düzeltmek için rinoplasti yapılabilir. Bir rinoplasti ameliyatı geçirmeden önce, ister sağlık ister estetik nedenlerle olsun, rinoplasti yaptırma hedeflerinizi cerrahınızla görüşmeniz çok önemlidir. Tartışma aşamasında doktor, burun ameliyatı yaptıktan sonra oluşabilecek çeşitli fayda ve etkileri ayrıntılı olarak açıklayacaktır."

Rinoplasti operasyonu öncesinde yapılması gereken birkaç şey bulunuyor. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk bununla ilgili şunları söyledi;

'Önceki hastalıkların geçmişini, yapılan cerrahi prosedürleri ve tüketilen ilaç türlerini öğrenmek için bir tıbbi öykü incelemesi yapmak gerekiyor. Hangi değişikliklerin yapılması gerektiğini belirlemek için yapılacak fizik muayene çok önemlidir. Bu fizik muayenede derinin kalınlığı, burnun içinin ve dışının durumu, burnun tabanında veya tepesindeki kıkırdakların sağlamlığı gibi burnun yapısı üzerinde yapılacaktır. Fizik muayeneye ek olarak, hastanın sağlığını kontrol etmek için laboratuvar testlerine de ihtiyaç vardır. Yapılacak bir sonraki şey, ameliyattan sonra burnun sonuçlarının bir tahminini veya resmini göstermek için hastanın burnunun fotoğrafını çekmektir.
Burun estetiğinin iyi geçmesi için hastanın ameliyattan önce ve sonra iki hafta süreyle kan sulandırıcı ilaçlar almaması gerekir. Sigara içiyorsanız, rinoplastiden 2-3 hafta önce ve sonra bırakmak en iyisidir çünkü sigara içmek iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Hiç sigara içmiyorsanız, ameliyat sonrası iyileşme için etki daha da iyi olacaktır.'

Haberin Devamı

"İYİLEŞME NİSPETEN HIZLIDIR"

Pek çok kişinin merak ettiği ise iyileşme sürecinin nasıl ilerlediği oluyor. Rinoplasti sonrası iyileşme nispeten hızlıdır, hastaların sadece 1-2 gün hastanede tedavi görmesi yeterlidir diyen Öztürk, "Emilebilir dikişler yoksa dikişler genellikle ameliyatın üzerinden yedi gün geçtikten sonra alınır. Ardından burun desteği genellikle 1-2 hafta sonra çıkarılır. Ameliyat sonrası bakımın uzunluğu, hastanın durumu ve ameliyatın karmaşıklık düzeyi ile yakından ilişkilidir. Rinoplasti sonrası iyileşme sadece hastanede yapılmaz, hastaların kanamayı ve şişmeyi azaltmak için yapmaları gereken, örneğin ameliyat edilen bölge üzerindeki baskıyı en aza indirmek için başları göğüs hizasından yukarıda uyumak gibi birçok şey vardır. Ayrıca, burun ile doğrudan temas etmemesi için başın üzerine giyilmesi gereken giysiler giymekten kaçınılması büyük önem taşımaktadır." diye konuştu.

Haberin Devamı

 Kişilerin estetik kaygısı yoksa sağlık nedenleri ile ameliyat olması gerektiğini kendisi anlayabileceğini söyleyen Öztürk, 'Burnunda estetik kaygısı olmayan kişiler sağlık nedenleriyle ameliyat olmaları gerektiğini kendileri anlayabilir. Burnuyla ilgili sağlık sorunları yaşayan bir kişi, belirgin semptomlar veya sık tekrarlayan problemler yaşadığında ameliyat gerekliliğini anlayabilir. Örneğin, burun tıkanıklığı, solunum güçlüğü, tekrarlayan sinüzit veya burun septumu eğriliği gibi durumlar, kişinin burnuyla ilgili bir sağlık sorunu olduğunu fark etmesine neden olabilir. Bazı kişiler yaşamları boyunca bu tür sorunları normal kabul edebilir ve ameliyatın bunları düzeltebileceğini bilmeyebilirler. Bu nedenle, bu gibi sağlık sorunları yaşayan kişilerin, uzman bir hekime başvurarak durumlarını değerlendirmeleri ve gerekli tedavileri almak için danışmanlık almaları önemlidir.' dedi.

Haberin Devamı