Gazete Vatan Logo

Roller karışmaya başlıyor!

Araştırmaya göre cinsellik asla değişmiyor

Zaman geçtikçe erkek ile kadın arasındaki roller karışmaya başlıyor. Ancak iş cinselliğe gelince herkes bulunduğu role tekrar dönüyor. Yapılan araştırmada erkek ve kadın kültürel beklentilere uygun olarak cinsel davranışları hakkında yalan söyledikleri ortaya çıktı. Erkekler için "gerçek erkek" çok sayıda sevgilisi ve çok sayıda cinsel deneyimi olan anlamına geliyor. Öte yandan kadınlar için ise var olandan daha az cinsel deneyim yaşayan ve kültürel kalıplara uyan biri olarak görülmek.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nden psikolog Prof. Terri Fisher "Cinsellik konusu çok özel. Herkes kendi cinsiyet kalıplarına uygun hareket ediyor" dedi.

Çalışmada erkek ve kadınların davranış rollerinde değişiklik olduğu da görüldü. Erkekler kadınlar gibi romantik davranışlar sergilerken kadınlar da müstehcen şakalar yapmak gibi erkek davranışı sergileyebiliyor.

Fisher "Cinsellik bu konuda farklı. Erkek ve kadınlar "tipik erkek" ve "tipik kadın" rolünün dışına çıkma pek çıkmıyorlar" dedi. Tipik erkek davranışı kirli kıyafet giymek, müstehcen şakalar yapmak ve duşta şarkı söylemek; tipik kadın davranışı ise şiir yazmak, kilosu hakkında yalan söylemek olarak tanımlanabilir.

18-25 yaş arası 293 kolej öğrencisi üzerinde 124 davranışın ne kadarını yaptığı konusunda araştırma yapıldı. Bazı katılımcılar soruları yanıtlarken yalan makinesi ve yalan dedektörü çalışıyordu.

Çalışma sonunda genel olarak erkek ve kadınların kendi cinsiyetlerinden beklendikleri gibi hareket ettiği gözlemlendi. Yalan makinesi olsun olmasın bu değişmedi. Ancak cinsellik dışı davranışlarda kalıplaşmış yolların dışına da çıkıldığı görüldü.

Çalışma sonunda erkeklerin partner sayısını olduğundan fazla gösterdiğini ve cinsel deneyimini çok daha fazla yaşadığını söylerken, kadınlar kültürel kalıplara uygun olarak sevgili ve cinsel deneyim sayısını olduğundan düşük söylediği ortaya çıktı. Araştırma Sex Roles dergisinde yayımlandı.

Haberin Devamı