Gazete Vatan Logo

Obezler için özel

Sağlık Bakanlığı, 112 Acil hizmetlerini daha etkin hale getirmek için bir dizi çalışma yürütüyor

150 ila 350 kilo arasındakiler için 'obez' ambulans gönderilirken, kar şartlarında 'paletli ambulans', büyük trafik kazaları için 'çoklu ambulansları' kullanılıyor.

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun, Etlik İhtisas Hastanesi'ndeki heliport hangarında düzenlediği basın toplantısında, 112 acil sağlık hizmetleriyle ilgili bilgiler verdi. 112 istasyon sayısının bin 627'ye, ambulans sayısının ise 2 bin 796'ya çıktığını belirten Coşkun, ambulansların tüm donanımının Avrupa standartlarında olduğunu söyledi.

Bir hastaya ortalama 10 dakikada ulaştıklarını ifade eden Coşkun, bu süreyi süreyi daha da kısaltmaya çalıştıklarını belirtti.

Acil Hizmetleri bünyesinde 4 tane deniz ambulansı, 4 tane ambulans uçak, 19 tane ambulans helikopterin yanısıra 224 tane kar paletli ambulans, 35 tane çoklu ambulans, 52 tane motosiklet ambulans ile 1 adet obez ambulans bulunuyor. Obez ambulanslar, 150 ila 350 kilo arasındakilerin hastaneye taşınmasında kullanılıyor. Genel Müdür Coşkun, obez sayısındaki artışa bağlı olarak özellikle büyükşehirlerde obez ambulans sayısının da artacağını bildirdi.

Motorize ambulanslar ise 12 saat boyunca trafiğin yoğun olduğu hatlarda dolaşarak, trafik kazalarına acil müdahalede bulunabiliyorlar. Gerekli ambulans sayısı ve ekipman konusunda olay yerine gelecek ekipleri uyarıyorlar. Ayrıca iş kazalarında, yüksekten düşme durumlarında da öncelikle motorize ekipler müdahale ediyorlar.

Kışın ağır yaşandığı Doğu ve Güneydoğu illerinde kar paletli ambulanslarla “snow track” adı verilen araçların kullanıldığını belirten Coşkun, Ekim ile Mart döneminde bu araçlarla 2 bin 300'ü aşkın hasta taşındığını söyledi. Bunlarla taşınan gebe kadın sayısının ise 405 olduğunu açıkladı.

Bugüne kadar ambulans helikopterlerle 11 bin 120, ambulanç uçaklarla ise 2 bin 406 kişinin taşındığını anlattı.

Organ nakillerinde hava ambulans sisteminin büyük rol oynadığına dikkat çeken Coşkun, çoklu ambulansların ise çoklu trafik kazaları ile deprem, savaş gibi durumlarda kullanıldığına dikkat çekti.

Son zamanlarda basına da yansıyan ölümlü ambulans kazalarına karşı alınacak önlemlerin sorulması üzerine ise Coşkun, ambulans şoförlerine güvenli sürüş için özel simülasyon eğitimi verileceğini açıkladı.Bunun için simülasyon merkezleri kurulduğunu belirten Coşkun, bu eğitimlerde yağmurlu ve karlı havalarda güvenli sürüş tekniği konusunda bilgiler verileceğini söyledi.(Hürriyet/Aysel Alp)

Haberin Devamı