Gazete Vatan Logo

Moderna Omicron aşısı ne zaman çıkacak? Mevcut aşılar Omicron varyantında etkili mi?

Moderna’dan Omicron aşısı ile ilgili önemli açıklama! Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Güney Afrika'da tespit edilen yeni koronavirüs varyantına "Omicron" adını vermesinin ardından, ABD’li ilaç şirketi Moderna, Omciron aşısı için tarih verdi. Moderna, corona virüsün endişe veren Omicron varyantıyla mücadele etmek için güncellenmiş bir aşıyı piyasaya sürebileceğini duyurdu. Peki, Omicron aşısı ne zaman çıkacak? Aşılar Omicron varyantında etkili mi? Moderna yeni aşıyı ne zaman çıkaracak? İşte detaylar…

Moderna Omicron aşısı ne zaman çıkacak? Mevcut aşılar Omicron varyantında etkili mi?

Dünya yeni varyantı konuşuyor. DSÖ Güney Afrika'da tespit edilen yeni koronavirüs varyantına Omicron adını vermesinin ardından ülkeler tehlikeli varyant Omicron ile ilgili önlemlerini arttırdı. Güney Afrikalı doktor Dr. Angelique Coetzee’nin de koronavirüsün tehlikeli varyantı Omicron’un semptomlarını açıklamasıyla birlikte ilaç şiketleri de harekete geçti. Moderna, Omciron aşısı için tarih verdi. Moderna, corona virüsün endişe veren Omicron varyantıyla mücadele etmek için güncellenmiş bir aşıyı piyasaya süreceğini açıkladı. Peki, Omicron aşısı ne zaman çıkacak? Aşılar Omicron varyantında etkili mi? Moderna yeni aşıyı ne zaman çıkaracak? İşte detaylar…

OMİCRON AŞISI NE ZAMAN ÇIKACAK?

ABD’li ilaç şirketi Moderna, 2022'nin başlarına kadar corona virüsün endişe veren Omicron varyantıyla mücadele etmek için güncellenmiş bir aşıyı piyasaya sürebileceğini duyurdu. Moderna’nın hali hazırda Covid-19’a karşı geliştirdiği, Pfizer/BioNTech’inkine benzer bir mRNA aşısı bulunuyor.

Moderna’nın baş sağlık sorumlusu Paul Burton,  BBC'nin "Andrew Marr Show" adlı programında Omicron varyantına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Burton, "Mevcut aşının önümüzdeki birkaç hafta içinde yeni varyanta karşı koruma yeteneğini öğreneceğiz. Eğer, yepyeni bir aşı yapmamız gerekirse, 2022'nin başlarında geniş miktarda kullanım için hazır olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

AŞILAR OMİCRON VARYANTINDA ETKİLİ Mİ?

Henüz mevcut Covid-19 aşılarının varyanta karşı koruma sağlayıp sağlamadığı belli değil. Omicron,  Covid-19’un aşısının ardından vücutta gelişen antikorlardan kaçmasını kolaylaştırabilecek 30’dan fazla mutasyona sahip. Bu mutasyonların, varyantın aşılanmış insanlar arasında bile kolayca yayılmasına neden olabileceği düşünülüyor.

DSÖ OMİCRON VARYANTINI EN TEHDİTKAR OLARAK ETİKETLEDİ!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Omicron'u en tehditkar corona virüs varyantlarına tanımlamak için kullanılan "endişe verici varyant" olarak etiketledi. Dünyada tüm yaz boyunca yükselen Delta ı bu tanımlamaya en son giren varyantı. Ancak, uzmanlar Omicron’un Delta’dan onlarca kat daha fazla mutasyona sahip olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı