Gazete Vatan Logo

Hiperbarik Oksijen Tedavisi nedir? Karbonmonoksit zehirlenmesinde Hiperbarik Oksijen Tedavisi kullanılıyor mu?

Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden ocağı patlamasında yaralı olarak kurtulan madencilere Hiperbarik Oksijen Tedavisi uygulanıyor. Basınç odalarına alınan madenciler yüzde 100 oksijen verilerek tedavi ediliyor. Peki, Hiperbarik Oksijen Tedavisi nedir? Karbonmonoksit zehirlenmesinde Hiperbarik Oksijen Tedavisi kullanılıyor mu? Hiperbarik Oksijen Tedavisi hangi durumlarda kullanılır? İşte detaylar…

Hiperbarik Oksijen Tedavisi nedir? Karbonmonoksit zehirlenmesinde Hiperbarik Oksijen Tedavisi kullanılıyor mu?

Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden ocağı patlamasında yaralı olarak kurtulan madencilerin tedavileri sürüyor.  Bartın’dan uçak ambulanslarla İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesine getirilen 1 yaralının Hiperbarik Oksijen Tedavisi Merkezinde, 5 yaralının ise Yanık Merkezinde durumları değerlendirilip, tedavilerine başlandı. Pek çok kişi de Hiperbarik Oksijen Tedavisi’nin ne olduğunu araştırıyor.

HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ NEDİR?

Hiperbarik Oksijen Tedavisi basınç odalarına alınan hastalara yüzde 100 oksijen verilerek uygulanıyor. Tedavi yöntemi madencilerin, dağcıların ve dalgıçların kurtarıcısı olarak biliniyor.

HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ NASIL UYGULANIYOR?

Bir basınç odası içinde tümüyle basınç altına alınan hastaya 1 atmosfer absolut üzerinde aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutulması şeklinde uygulanan üzerinde aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutulması şeklinde uygulanan tedavi yöntemidir. Ünitenin içerisine hastalar alındığı zaman kendilerine bir maske verilerek, tedavi süresi boyunca yüzde yüz oksijen solutuluyor. Böylece hastanın hem kanında hem de dokularındaki oksijenin düzeyi artırılarak iyileşme sağlanıyor.

Haberin Devamı

HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

Tedavi edilen hasta grubunun büyük bir kısmını ani işitme kaybı yaşayanlar, farklı sebeplerden dolayı iyileşmeyen kronik yaralara sahip olanlar ve kemik ölümü olarak bilinen avasküler nekroz hasta grupları oluşturuyor. Yine bunların dışında karbonmonokist zehirlenmesi, gözün atardamar tıkanıklığına bağlı ortaya çıkan ani görme kaybı vakaları, radyoterapi ile ışın tedavisi sonucu ortaya çıkan ve iyileşmeyen yaralar, plastik cerrahinin alanında olan tutması şüpheli greft ve flepler. Ameliyat sonrası iyileşme problemi olan cerrahi yaralar da tedavi ediliyor. Ayrıca kemik enfeksiyonları, damar tıkanıkları nedeniyle gelişen yaralar, yanık gibi birçok hastalığın yanı sıra trafik kazaları, iş kazaları ya da doğal afetler sonucu görülen ezilme, kopma tarzı yaralanmalarda da hiperbarik oksijen tedavisi iyileşme sürecini desteklemek için uygulanabiliyor.

Haberin Devamı