Gazete Vatan Logo

Hatırlatma dozu randevusu nasıl alınır? Hatırlatma dozu kaç ay sonra yapılmalı, ne zaman vurulur, antikor üretip ne kadar sürede korumaya başlar?

Hatırlatma dozu ne zaman yapılır, hatırlatma dozu aşı randevusu nasıl alınır? Yeni hatırlatma dozu randevuları e-Nabız sistemi üzerinden tanımlandı. Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden 10 Temmuz’dan itibaren randevuların alınarak Kovid-19'a karşı hatırlatma dozlarının yaptırabileceğini duyurdu. Peki, hatırlatma dozu ne zaman vurulur, doz ne zaman antikor üretir, dozun koruyuculuğu ne zaman başlar, hatırlatma dozu ne zaman korur?

Hatırlatma dozu randevusu nasıl alınır? Hatırlatma dozu kaç ay sonra yapılmalı, ne zaman vurulur, antikor üretip ne kadar sürede korumaya başlar?

Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir açıklama geldi. yeni hatırlatma dozu randevularını e-Nabız sistemine tanımlarken kişiler, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden bugünden (10 Temmuz) itibaren randevularını alarak Kovid-19'a karşı hatırlatma dozlarını yaptırabilecek. Hatırlatma dozu için TURKOVAC, Sinovac veya BioNTech aşılarından biri tercih edilebilecek. Peki, Hatırlatma dozu randevusu nasıl alınır? Hatırlatma dozu kaç ay sonra yapılmalı, ne zaman vurulur?

Hatırlatma dozu ne zaman yapılmadı, vurulma süresi nedir?

Son yaptırdığı aşının üzerinden 6 ay geçenler için yeni hatırlatma dozu yaptırabilirler.

Fahrettin Koca'dan hatırlatma dozu aşısı uyarısı

"Bu süre dolmuşsa, yeniden aşı olunması önem arz ediyor. Buna bizim verdiğimiz önemi siz de verin. 50 yaş üstüyle risk grubundakilere, son aşıları üzerinden 6 ay geçmişse, hatırlatma dozu aşılarını olmalarını ısrarla öneriyoruz.

Bu grubun, temasın artacağı bayram günlerinden başlayarak kendilerini bilhassa koruması gerekmektedir. Maskeyi zaruri kılan durumları hepimiz biliyoruz. Bugünlerde sıkıntılarımız, üzüntülerimiz var. Birbirimizi anlayarak, birbirimize güvenerek sıkıntıları aşacağız. Emin olun. Bir tek, can kaybıdır ki o, telafi edilemez."

Haberin Devamı

Hatırlatma dozu aşı randevusu nasıl alınır?

Covid Aşı Randevusu mhrs.gov.tr ve enabiz.gov.tr"siteleri ile Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve e-Nabiz mobil uygulamaları üzerinden alınabiliyor.

Vatandaşlar, öncelikli grupta olup olmadığını, aralarında boşluk olacak şekilde "AŞI", "T.C. kimlik numarası" ve T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesini yazarak 2023'e kısa mesaj (SMS) göndererek sorgulayabiliyor.

AŞI RANDEVUSU ALMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

Randevu işlemini yaparken MRS uygulaması üzerinden sağlık kuruluşu seçiliyor. Bu işlemin ardından tarih ve saat belirleniyor. Randevu bilgisi SMS ile kişinin telefonuna gönderiliyor.

Vatandaşlar, kendilerine en yakın aile hekimlikleri ile tüm kamu, özel ve Üniversite hastaneleri için randevularını oluşturabiliyor.

Haberin Devamı

MHRS Alp 182 hattını arayarak da aşı randevusu alabiliyorlar.

Aşı ne zaman antikor üretmeye başlar ve korur?

Genel olarak aşı sonrasındaki üçüncü haftada (21 gün sonrasında) antikorların saptanabilir düzeylere ulaştığı gözlemlenmektedir.