Gazete Vatan Logo

Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik ne zaman belli olur?

Korunmasız cinsel ilişki sonrası hamilelikten şüphelenen pek çok kadın erken hamilelik belirtilerini merak eder. Mümkün olan en kısa sürede hamile olup olmadığınızı anlamak için belirtiler dikkatle izlenir. Peki, Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik ne zaman belli olur? Adet gecikmesinden önceki en erken gebelik belirtileri ne? İşte detaylar…

Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik ne zaman belli olur?

Korunmasız ilişki sonrası hamile gerçekleşip gerçekleşmediğini bilmek hamilelik ile ilgili sürecinizi planlamak için uygun zaman tanıyabilir. Hamileliğin ilk günlerinde testler pek anlaşılamayacağı için kadınlar genelde hamilelik belirtilerine odaklanırlar. Mümkün olan en kısa sürede hamile olup olmadığınızı belirtilerden anlayabilirsiniz. Peki, Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik belirtileri ne zaman başlar? Hamilelik kaç gün sonra belli olur? Adet gecikmesinden önceki en erken gebelik belirtileri ne? İşte bilmeniz gerekenler…

Evde hamilelik testi yapmadan, kan testi veya ultrason yaptırmadan veya adet görmeden hamile olduğunuzu söylemenin yüzde 100 kesin bir yolu yoktur. Bununla birlikte, bazı belirti ve semptomlar , hamileliğin ilk haftalarında olduğunuzun bir işareti olabilir.

ADET GECİKMESİNDEN ÖNCEKİ EN ERKEN GEBELİK BELİRTİLERİ NELER?

AĞRILI VEYA HASSAS GÖĞÜSLER

Hamilelik sırasında fark edebileceğiniz en erken değişikliklerden biri ağrıyan veya ağrıyan göğüslerdir. Göğüsleriniz ayrıca dokunulduğunda hassas veya normalden daha dolgun veya ağır olabilir. Bunun nedeni vücuttaki artan progesteron seviyeleridir. Bu semptom hamileliğiniz boyunca devam edebilir veya ilk birkaç haftadan sonra azalabilir.

Haberin Devamı

KARARAN AREOLALAR

Ayrıca areolalarınızın (meme uçlarınızın etrafındaki alan) karardığını fark edebilirsiniz. Bu, gebe kaldıktan bir ila iki hafta sonra olabilir ve genellikle hamileliğin ilk belirtisidir.

TÜKENMİŞLİK

Yorgunluk, hamileliğin ilk aylarında sık görülen bir durumdur. Bu hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca kan şekeri ve kan basıncı seviyeleriniz şu anda daha düşüktür.

MİDE BULANTISI

Mide bulantısı ve sabah bulantısı genellikle hamileliğin dördüncü ve altıncı haftaları arasında başlar. Ondan önce biraz mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Hamilelik bulantısı bazı kadınlar için diğerlerinden daha kötüdür.

SERVİKAL MUKUS

Erken gebelikte vajinal akıntıda bir değişiklik veya artış fark edebilirsiniz. İlk üç aylık dönemde yapışkan, beyaz veya soluk sarı mukus salgılayabilirsiniz. Bunun nedeni artan hormonlar ve vajinal kan akışıdır. Bu, serviksiniz yumuşadıkça hamileliğiniz boyunca devam edebilir.

Haberin Devamı

İMPLANTASYON KANAMASI

Gebelikten yaklaşık 10 ila 14 gün sonra yerleşme kanaması veya hafif lekelenme veya kanama yaşayabilirsiniz.

Yerleşme kanaması genellikle beklenen adetten yaklaşık bir hafta önce meydana gelir. Kanama normal adetinizden çok daha hafif olacaktır. Bir ila üç gün sonra duracaktır.

SIK İDRARA ÇIKMA

Muhtemelen hamilelik sırasında her zaman işemek zorunda kalacağınızı duymuşsunuzdur. Bunun nedeni, vücudunuzun pompaladığı kan miktarını artırarak böbreklerin normalden daha fazla sıvı işlemesine neden olmasıdır. Bu, mesanenizde daha fazla sıvı anlamına gelir.

 Sık sık işemek için tuvalete koşmak, hamileliğin erken bir işareti olabilir. Bu, gebe kaldıktan iki hafta sonra başlayabilir. Ancak ikinci veya üçüncü üç aylık döneme kadar bu semptomunuz olmayabilir.

BAZAL VÜCUT ISISI

Bazal vücut ısısı (BBT) uyku veya dinlenme sırasında ortaya çıkan en düşük vücut sıcaklığıdır. Genellikle sabah ilk uyandığınızda alınır. Yumurtlamayı takiben 18 gün boyunca bazal vücut sıcaklığındaki artış, hamileliğin erken bir belirtisi olabilir. Bu yöntem, bir süredir BBT'nizi izliyorsanız ve hamilelik öncesi ve döngünüz boyunca bunun ne olduğunu biliyorsanız en iyi sonucu verir.

Haberin Devamı

ŞİŞKİNLİK

Karnınızda şişkinlik hissediyorsanız, bu erken gebelik belirtisi olabilir. Hormonal değişiklikler nedeniyle sindirim sisteminiz yavaşlayabilir. Bu şişkinlik, kabızlık veya gaza neden olabilir.

HAMİLELİK KAÇ GÜNDE BELLİ OLUR?

Evde hamilelik testi yapmak için seks yaptıktan sonra en az bir ila iki hafta beklemelisiniz. Bu, testin hamilelik sırasında üretilen bir hormon olan insan koryonik gonadotropin (hCG) düzeylerini en erken tespit edeceği zamandır. Çok erken bir test yaparsanız, henüz hCG'yi tespit edemeyebilir. Mümkünse, adetinizin gecikmesinden sonraki haftayı bekleyip test etmelisiniz. Evde gebelik testi pozitif çıktıktan sonra bir doktora görünün ve onlara bildirin.

Haberin Devamı