Gazete Vatan Logo

Sağlığınızı değil kilolarınızı kaybedin

Özellikle yaz aylarında zayıflama telaşınız sağlığınızı göz ardı etmenize neden olabilir. Konuyla ilgili uzmanlar birçok farklı uyarıda bulunuyor. Bu uyarılardan biri de Diyetisyen H. Kübra Bal'dan geldi. İşte o uyarılar...

Sağlığınızı değil kilolarınızı kaybedin

Daha kaliteli bir yaşam sürmek, zinde ve fit bir görünüm, en önemlisi de sağlık problem risklerini azaltmak için fazla kilolarınızı vermek istiyorsunuz. Fakat kulaktan kulağa dolaşan, internetten, görsel ve basılı medyadan, akraba ve arkadaş çevrenizden duyduğunuz birçok şehir efsanesi sağlığnızla oynamanıza neden olabilir. Bu yöntemlerin birçoğunun asılsız olduğunu, kilolarınızı kaybedecekken sağlığInızı kaybedebileceğinizi belirtmek isterim.

Fazla kilolarınız verirken, asılsız yöntemlerle, vücudunuzdan yağ kayıpları değil, kas ve su kayıpları olacağını unutmayınız. Bu durum, gün içerisindeki performansınızı düşürecek, sağlıksız ve güçsüz bir görünüme neden olabilecek, özellikle yüzde çöküntü, gözaltı morlukları şeklinde fersiz bir görüntü oluşturacaktır. Fakat, dengeli ve sağlıklı bir diyet programı ve egzersiz ile vücudunuzun yağ oranı yüksek bölgelerinde yağ kayıpları olacak, böylelikle çeşitli sağlık problem riskleri de azalacak, zinde ve fit bir görünüm oluşacaktır.

Ağırlık kaybetmek için birçok yöntem bulunmakla birlikte, bunların çoğu kalıcı kayıplar olmayıp, verilen kilolar sonrasında fazlasıyla geri alınabilmektedir. Ayrıca hızla verilen kiloların, geri dönüşümünün de hızlı olacağı unutulmamalıdır. Sağlıklı ve dengeli ağırlık kayıplarında ayda 3-5 kg ağırlık kaybı kalıcı ve yeterlidir.

Herşeyden önce, uygulamanız gereken diyet programı size özel olmalıdır. Her bireyin vücut su, kas ve yağ oranı farklı olup, dolayısıyla metabolizma hızı ve alması gereken günlük enerji miktarı da farklıdır. Bu durum gözönünde bulundurularak, diyetiniz sizin mevcut sağlık problemlerinize, metabolizma hızınıza, fiziksel aktivite düzeyinize göre ayarlanmalıdır.

Diyetiniz uygulanabilir olmalı, ana ve ara öğün saatleriniz, tükettiğiniz ve tüketmediğiniz besinler size göre oluşturulmalıdır. Ayrıca iki hafta aralıklarla, diyetinizin etkinliğine ve uygulanabilirliğine bakılmalı , vücut su, kas ve yağ oranınız takip edilmelidir.

Ağırlık kaybedeyim derken, aksine metabolizmanızı yavaşlatabilir, daha da önemlisi kendi ellerinizle sağlığınız ile oynayabilirsiniz. Piyasada mevcut olan zayıflama ilaçlarının birçoğunun Sağık Bakanlığı onayı bulunmamaktadır. Bu ilaçların yan etkileri bilinmemekte, üzerinde yeterli araştırmalar yapılmamaktadır. Aktarlardan alınan her ürün, bitkisel diye gelişigüzel tüketilmemelidir. Her duyulan yöntemi uygulayarak vücudunuzu kobay olarak kullanmayınız.

Kalıcı ve dengeli ağırlık kayıpları için bir beslenme ve diyet uzmanından yardım almalı, size özgü yeterli ve dengeli beslenme programınızı birlikte oluşturmalısınız.

Haberin Devamı