Gazete Vatan Logo

S-400 görüşmeleri nihai noktaya geldi

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Rusya ile S-400 füzeleri için yapılan görüşmelerin nihai noktaya geldiğini açıkladı. 3 Mayıs’ta Soçi’de buluşacak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Başkanı Putin’in bu konuyui da görüşmesi bekleniyor.

S-400 görüşmeleri nihai noktaya geldi

NATO’nun hava savunma sistemi konusunda yalnız bıraktığı Türkiye, Rus S-400 füzelerini almak için ciddi mesafe katetti. Dün Ankara’da Milli Savunma Üniversitesi’nde katıldığı bir programda konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık Rusya ile yapılan görüşmelerin nihai aşamaya geldiğini açıkladı.

‘NATO öneri sunmadı’

Bakan Işık, “Türkiye’nin bir hava ve füze savunma sistemine ihtiyacı olduğu çok açık. Maalesef NATO üyesi ülkeler, bu konuda Türkiye’ye bir öneri sunmadı. İkincisi, teknolojik paylaşımı ve ortak üretimi kabul etmediler. Böyle olunca Türkiye, farklı arayışlar içerisine girdi” ifadelerini kullanırken, “Şu anda S-400’lerle ilgili çalışmalar, görüşmeler nihai noktaya geldi. Takdir ederseniz ki ‘nihai aşamaya geldi’ demek, ‘yarın sabah getirin imzalayalım’ noktası demek değil” diye de ekledi.

‘Entegre edilmeyecek’

S-400’lerin alınması halinde NATO sistemine entegre edilmeyeceğini de açıklayan Bakan Işık şunları kaydetti: “Bununla ilgili hem Rusya tarafında hem de Türkiye tarafında yürütülmesi gereken bir süreç var. Ama bir nihai anlaşma noktasında önemli bir adım atılmış oldu. Şunun farkındayız, biz S-400’leri NATO’nun sistemine entegre edemeyiz. Bununla ilgili de zaten NATO’dan bir talebimiz de yok. Yani siz hem teknoloji paylaşmayacaksınız, maliyet etkin teklifler ortaya koymayacaksınız. Diğer yandan NATO dışından alamazsınız deme şansınız yok. Nihai hedefimiz, kendi hava ve füze savunma sistemimizi kendimizin geliştirmesi. Bu noktada da bir program başlattık.”

Haberin Devamı

Üç hazır sistem

VATAN’ın edindiği bilgiye göre Türkiye’nin ilk etapta Rusya’dan 3 adet S-400 hava savunma sistemi alması hedefleniyor. Savunma uzmanları Rusya’nın elinde hazır bulunan 3 adet S-400 sisteminin acil ihtiyaç kapsamında Türkiye’ye yollanacağını iddia ediyor. Böylece kurulumu yaklaşık 3 ile 5 yıl sürecek sistemlerin çok daha kısa sürede temin edileceği belirtiliyor. S-400 hava savunma sistemi keşif, radar, bombardıman ve savaş uçakları ile Tomahawk gibi stratejik seyir füzeleri ve uzun menzilli balistik füzelere karşı kullanılıyor.

Haberin Devamı

Çin’in kazandığı ilk ihale iptal edilmişti...

Türkiye 2015’te, Çin’in kazandığı bir uzun menzilli füze ihalesini iptal etmişti. 3 milyar 400 milyon dolar tutarındaki bu anlaşma, Türkiye tarihinin en büyük savunma ihalesiydi ve ABD ile diğer NATO üyesi ülkeleri endişelendirmişti.

Türkiye daha sonra kendi füze sistemini geiştirmeyi düşündüğünü açıklamış fakat sonra Rusya’dan S-400 füzeleri alımı konusu gündeme gelmişti.

Füzeler de masada olacak

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Mayıs’ta Soçi’de bir araya geleceklerini açıkladı. Putin ve Erdoğan’ın, görüşmede özellikle Kremlin iki liderin Suriye’deki gelişmeler üzerine odaklanacaklarını duyururken Soçi’de yapılacak görüşmede de S-400 füzelerinin gündemin önemli maddelerinden biri olması bekleniyor. İkili en son 10 Mart’ta Moskova’da S-400 füzeleriyle ilgili görüşmüştü.

Yunanistan’da S-300 var

Uzmanların ABD üretimi Patriot’tan yetenekli bulduğu S-400’ler şimdiye kadar Çin ile Hindistan’a satıldı. Ermenistan, İran, Suudi Arabistan, Vietnam, Cezayir, Mısır ve Kazakistan’ın aralarında bulunduğu bir çok ülke S-400 almak için Rusya ile görüşüyor. Türkiye S-400 sistemi satın alması halinde Rus savunma sistemi kullanan ilk NATO üyesi olmayacak. Yunanistan geçtiğimiz yıllarda Girit Adası’nda Rus üretimi S-300 hava savunma sistemi konuşlandırmıştı.

Haberin Devamı