Gazete Vatan Logo

Rusya'ya ait yolcu uçağı düştü

Mısır'ın tatil beldesi Şarm'dan Rusya'nın St. Petersburg şehrine 217 yolcu ve 7 mürettebatıyla giden bir yolcu uçağı Sina Yarımadası'nda düştü. Rusya'nın Mısır Büyükelçiliği, kazadan hiçbir yolcunun sağ kurtulamadığını açıkladı. IŞİD'e bağlı Sina Vilayeti örgütü, 224 kişiyi taşıyan Rus uçağını kendilerinin düşürdüğünü iddia etti.

Rusya'ya ait yolcu uçağı düştü

Rus havayolu şirketi Kogalymavia’ya (Metrojet) ait yolcu uçağı, Mısır’ın tatil beldesi Şarm’dan (Şarm el Şeyh) kalkıp Rusya şehri St. Petersburg’a giderken radardan çıktı. Mısır Başbakanı Şerif İsmail, uçağın Sina Yarımadası’nda radardan kaybolduğunu ve burada düştüğünü söyledi. Kolavia Flight 7K9268 adlı A-320 Airbus tipi uçakta 217 yolcu ve 7 personel, toplam 224 kişi olduğu açıklandı. Rusya'nın Mısır Büyükelçiliği, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada kazadan hiçbir yolcunun sağ kurtarılamadığını açıklayarak yakınlarına başsağlığı diledi.
Kalkışından yaklaşık 23 dakika sonra kuleyle bağlantısı kesilen uçağın pilotunun, kalkış sonrası kuleye bazı 'teknik sorunlar yaşadığını' rapor ettiği ve Kahire'ye acil iniş izni istediği öğrenildi. Kuleyle uçağın irtibatı bu anda kesildi. Pilotun teknik sorunlar nedeniyle alışılmışın dışında bir rota kullandığı da edinilen bilgiler arasında.
Düşen uçağın ilk görüntüleri...
Rus haber siteleri, 217 yolcu ve 7 mürettebat ile Sina Yarımadasının kuzeyinde düşen Rus uçağına ait olduğunu belirttikleri enkaz fotoğraflarını yayınlandı.
RUS UÇAĞINI, IŞİD’İN MISIR KOLUNUN DÜŞÜRDÜĞÜ İDDİA EDİLDİ
Mısır’da düşen Rus yolcu uçağını terör örgütü IŞİD’in Mısır kolunun düşürdüğü iddia edildi.
Rusya’nın Petersburg kentine gitmek üzere Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinden hareket eden Rus Kogalymavia Havayollarına ait bir yolcu uçağıyla kalkıştan yaklaşık 23 dakika sonra irtibat kesilmişti. 17’si çocuk olmak üzere 217 yolcusu ve 7 mürettebatı bulunan Airbus A-321 tipi yolcu uçağı başlatılan arama çalışmaları kapsamında El Ariş kentinde tespit edilmişti. Uçağı, IŞİD’in Mısır kolunun düşürdüğü iddia edildi. Örgüt tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, “Rus yolcu uçağını Sina’da başarılı bir şekilde düşürüldü” ifadeleri kullanıldı.
Teknik sorun mu, IŞİD mi?
Reuters haber ajansının güvenlik kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, uçak teknik sorunlar nedeniyle düştü. Ancak IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti/DAEŞ) bağlı Sina Vilayeti örgütü Rus uçağını kendilerinin düşürdüğünü iddia etti. Önceden Ensaru Beytül Makdis olarak bilinen örgüt, IŞİD’e yakın Amak sitesinde saldırıyı üstlendiğini belirten bir açıklama yaptı.
Açıklamada “İslam Devleti savaşçıları 220 Rus haçlıyı taşıyan Rus uçağını Sina vilayetinin üzerindeyken düşürmeyi başardı. Allah’a şükür, hepsi öldürüldü” ifadeleri kullanıldı.
Kurtarma çalışmaları başladı
Enkaz alanına gelen arama-kurtarma ekipleri, uçağın bazı bölümlerinden yaralıların seslerini duyduklarını açıkladı. Çalışmalarda bu bölgeye öncelik verildi. Ancak kurtarılabilen olmadı.
Mısırlı yetkililer, askeri uçakların dağlık alanda enkazı bulduğunu ve 45 ambulansın olay yerine gönderildi. Uçağı ortadan ikiye yarılmış halde bulan ekipler, ilk aşamada 17 çocuktan beşinin cenazelerine ulaştı. 120 cansız bedeni bütün halinde bulduklarını açıklayan bir ekip üyesi, henüz sağ kurtarılabilen olmadığını söyledi.
Ekipler, kabinde pilotların konuşmalarını ve uçuşa dair teknik detayları kaydeden karakutuya da ulaştı. Uçağın düşüş nedenine dair başlatılan soruşturma, bu gelişmeyle hızlanacak.

Haberin Devamı

Uçak Türk hava sahasına girmedi

Haberin Devamı

MISIR’da düşen Rus Metrojet Havayolları’na ait yolcu uçağının Türk hava sahasına girmediği açıklandı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkililerine göre, uçak kalkıştan sonra Sina Çölü’nü aşacak ve arkasından Akdeniz üzerindeyken Türk Hava Sahası’na girecekti.

EI-ETJ tescilli Airbus A321 tipi uçağın Türk Hava Sahası’na girmediği DHMİ yetkilileri tarafından doğrulandı. Rus şirketin içinde 224 yolcu ve mürettebat bulunan uçakla son temas kalkıştan 23 dakika sonra 9 bin 300 metre yükseklikte Sina Çölü’nde kuruldu.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

DÜŞEN UÇAK ONUR AIR’DE UÇTU

Şarm-el Şeyh’ten kalktıktan 23 dakika sonra Sina Çölü’nde düşen Rus Metrojet Havayolları’nın EI-ETJ tescilli uçağının, 9 yıl boyunca Onur Havayolları’nda uçtuğu ortaya çıktı.

Eski adı Kolavia olan Metrojet, 2009 yılında, Onur Havayolları’nın da sahibi olan Cankut Bagana tarafından kuruldu. Havayolu, kuruluşu sırasında iki Airbus A320 tipi uçağı da Onur Air’den kiralamıştı. Rusya’da charter olarak adlandırılan tarifesiz seferler yapan şirket, 2014’te adını ‘Metrojet’ olarak değiştirdi. Halen havayolunun filosunda 5 adet A321 ile iki adet CRJ200 tipi toplam 7 uçak bulunuyor.

Sina Çölü’nde düşen Airbus A321 tipi uçak, 1997 yılında imal edildi. İlk uçuşunu 9 Mayıs 1997’de yaptı. ILFC finansal kiralama şirketine ait olan uçak, 2003 yılında Onur Havayolları tarafından kiralandı. 220 koltuklu A321, TC-OAE tescili ile 2012 yılına kadar uçtu. Daha sonra 663 imalat numarasına sahip uçak Kolavia tarafından kiralandı. Rus tescili EI-ETJ oldu.

Uçağın radar tarafından takip edilen bilgileri ciddi bir irtifa ve hız kaybı gösteriyor