Gazete Vatan Logo

Ruslar Bitcoin'e koştu!

Rublede yaşanan tarihi düşük seviyeler Rus para biriminden panik kaçışlarını da beraberinde getirdi. Limanlardan biri de Bitcoin oldu.

Rusya Merkez Bankası’nın rubleyi korumak için başvurduğu önlem amacına ulaşamazken ruble ile dijital para birimi Bitcoin arasındaki işlem hacmi Salı günü yılın en büyük gününü yaşadı.

Salı günü dolar karşısında yüzde 11 oranında değer kaybeden ruble 1998 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

CNBC'de yer alan habere göre dolar dışında Rusya’dan kaçış euro, yen, sterlin ve Bitcoin’e oldu. Bitcoin istatistiklerine göre Salı günü ruble ile Bitcoin arasındaki işlem sayısı son 30 günün ortalaması olan 230’un çok üzerine çıkarak 819’a yükseldi. bitcoincharts.com’a göre işlemlerde gerçekleşen yüzde 250 artış Aralık 2013 yılından bu yana görülen en yüksek hacim oldu.

BTC China CEO’su Bobby Lee, CNBC’ye gönderdiği e-postada Rusya'dan gelen haberlerin “eşsiz” olduğunu söyledi. Lee; “"Bu kaçış ortamında ruble ile yüksek işlem hacmi beklentilere uygun zira Bitcoin diğer güçlü para birimleri gibi doğal hedef” dedi.

Diğer para birimlerine göre ruble işlemleri nispeten düşük kalsa da dijital para biriminin fiyatını yükseldi.

Bitcoin’e yönelim Nisan 2013 yılında Kıbrıs Rum Kesimi’nde görülene benzer hamleler içeriyor. O dönemde de zor durumdaki euro bölgesi dışına paralarını çıkarmaya çalışan vatandaşlara sermaye kontrolleri uygulanmıştı. Bitcoin rallisinin arkasındaki sebebin paralarını sınır dışına çıkarmaya çalışan yatırımcılara getirilen kısıtlamalardı.

Salı günkü verilere istinaden Bitcoin ödemeleri şirketi BITNET’de çözüm stratejisi başkan yardımcısı olan Akif Han, artış Rusya'nın ekonomisinde sorunlar ve sıkı denetimler ile ilgili haberlerle ilişkili olabileceğini söyledi. Ancak eğilimin henüz teyit edilemeyeceğini ekledi.

Akif Han, Ruslar’ın belirsizlik nedeniyle sürekli bir tasarruf aracı olarak Bitcoin’e yöneleceğini düşünmediği kaydetti.

Analistler, sermaye kontrollerinin ruble düşüşünü durdurmak için kullanılabileceğini ancak Rus hükümetinden henüz böyle bir işaret gelmediği ve Rusya'nın böyle bir politikadan kaçınacağı belirtildi. Bu arada, Rusya Maliye Bakanlığı rublede dengeyi sağlamak için döviz rezervlerini satmaya başladığını duyurdu. (Kaynak: The Lira)

Haberin Devamı