Gazete Vatan Logo

Revizyon furyası

IMF, Dünya Bankası ve ‘Sıfırcı Hocalar’dan sonra OECD de Türkiye’ye ilişkin büyüme tahminini yükseltti. Kuruluş, 2017 büyüme öngörüsünü yüzde 3.4’ten yüzde 6.1’e, 2018 için yüzde 3.5’ten yüzde 4.9’a çıkarttı. OECD, KGF’nin pozitif etki yaptığını belirtti

Revizyon furyası

Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk 2 çeyreğinde Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) pozitif rüzgarıyla yüzde 5’in üzerinde büyümesi ve sanayi üretimi başta olmak üzere iyi gelen öncü göstergeler uluslararası kuruluşların Türkiye’ye ilişkin büyüme öngörülerini revize etmeye zorladı. Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ile Fitch’ten sonra Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) de Türkiye tahminini yükseltti.

OECD, güçlü mali teşvik ve ihracat pazarlarındaki toparlanmanın etkisiyle Türkiye için 2017 yılı büyüme beklentisini yüzde 3.4’ten yüzde 6.1’e, 2018 için de yüzde 3.5’ten yüzde 4.9’a yükseltti.

KGF gerilimi hafifletti

Mali teşviklerin 2018 yılında geri çekilmesinin planlandığı ortamda işletmelerin ve hanehalklarının güvenlerinin güçlendirilmesinin büyümenin sürdürülmesi için zaruri olacağını ifade eden OECD, “Açıklanan yapısal reformlarda etkin ilerleme, mali şeffaflık ve Orta Vadeli Program döneminin dezenflasyon hedefleri, güveni artıracak ve yurtiçi ile yabancı özel sektör yatırımlarını büyütecek” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Birçok şirkette borç kaldıraçlarının kayda değer şekilde arttığına dikkat çeken OECD raporunda şunlar yer aldı: “Finans dışı birçok şirkette borç kaldıraçları kayda değer şekilde arttı, onların ek borçlanma ve yatırım için kapasitelerini sınırlıyor. Uygulamaya konan Kredi Garanti Fonu kısa vadeli finansal gerilimleri hafifletti ve bu uygulamanın 2 yıl yürürlükte kalacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte esnekliğin artırılması için her büyüklükteki şirketlerde yurt içi ve yabancı yatırımcılar tarafından hisse senedi ortaklığı için ekosistem güncellenmeli.”

Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.2 ve ikinci çeyreğinde yüzde 5.1 büyüyerek beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi. Hükümet, 2017’de yıllık büyüme oranının yüzde 7 civarında olmasını bekliyor.

Hesaplar alt üst
- IMF, büyüme öngörüsünü 2017 yılı için yüzde 2.5’ten yüzde 5.1’e, 2018 için yüzde 3.3’ten yüzde 3.5’e çıkarttı.

Haberin Devamı

- EBRD, 2017 tahminini yüzde 5.1’e çıkararak Mayıs ayına göre neredeyse 2 kat artırdı. Bir önceki tahmin yüzde 3’tü.
- Dünya Bankası bu yılki büyüme tahminini yüzde 3.5’ten yüzde 5-5.1’e revize edeceklerini açıkladı.
- Fitch Ratings 2017’ye ilişkin büyüme öngörüsünü yüzde 2.3’ten ilk etapta yüzde 4.7’ye, Ekim’de de yüzde 5.5’e revize etti.
- J.P. Morgan, Türkiye’ye ilişkin 2017 büyüme tahminini yüzde 4.6’dan yüzde 5.3’e yükseltti.
Enflasyon tahminini % 10.7’ye yükseltti
OECD, enflasyon beklentisini bu yıl için yüzde 10.4’ten yüzde 10.7’ye çıkarttı. Gelecek yılın beklentisi de yüzde 8.1’den yüzde 9.9’a yükseltildi. 2019 yılı için enflasyon tahmini yüzde 8.9 oldu. OECD, gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon tahminini bu yıl için
yüzde 9.6, gelecek yıl için yüzde 9.3 ve 2019 için yüzde 8.9 olarak tahmin etti.