Gazete Vatan Logo

Radikal muhalifler mutabakata uyacak!

Reuters, Soçi’de varılan İdlib mutabakatına bölgedeki radikal silahlı grupların uyacağını duyurdu. Reuters’a konuşan üst düzey bir muhalif yetkili, “HTŞ Türk ordusuna el altından mesaj gönderdi, şartlara uyacağının işaretini verdi” dedi

Radikal muhalifler mutabakata uyacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İdlib’de oluşturulacak ‘silahsız bölge’ kararı uyarınca ‘silahlı grupların bölgeden çıkmaya başladığını’ söylemesinin ardından, Reuters bölgede nabzı yokladı. Haber ajansına konuşan Suriyeli muhaliflerle bağlantılı militanlar, cihatçıların silahsız bölgeyi terk etme şartına uyacağına dair inançlarının arttığını dile getirdi. Reuters, Soçi mutabakatının uygulanıp uygulanamayacağının, İdlib’in büyük bölümünü kontrol eden (El Kaide kolu Nusra Cehpesi’nin aldığı son şekil ve isim olan) Heyeti Tahrir el Şam’a bağlı olduğunu, ama örgütten bu konuda herhangi bir açıklama gelmediğini belirtti.

‘Her şey iyi gidiyor’

Muhalif militan kaynakların ‘’Ne cihatçılar ne de anaakım isyancılar çekilmeye başladı’’ izlenimini aktaran Reuters, şöyle devam etti: Bununla birlikte Suriye muhalefetinden üst düzey bir yetkili, Heyeti Tahrir el Şam’ın (HTŞ) üçüncü taraflar aracılığıyla Türk ordusuna gönderdiği el altından mesajlarda, bu şarta uyacağının işaretini verdiğini söyledi. Bu konuda Türk yetkililerden bilgi alan, ancak konunun hassasiyeti nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen muhalif isim şöyle konuştu: Her şey iyi gidiyor. HTŞ koşullara riayet edeceğini vaat etti. Ancak bunu kabul ettiğini açıklamayacak.

Haberin Devamı

‘Resmen açıklamayacak’

Muhalefetten bir diğer etkin isim olan Ahmed Toma da HTŞ’nin anlaşmayı uygulamasını beklediğini, cihatçılardan silahlarını teslim etmeleri istenmediği için bir gerilim beklemediğini söyledi.

Türkiye, Rusya ve İran’ın Astana görüşmelerinde muhalif grupların heyet başkanlığını yapmış olan Toma, “Anlaşmanın belirlenen süre içinde uygulanacağını tahmin ediyorum” dedi. Bölgedeki bir istihbarat kaynağı da cihatçıların muhaliflerle bağlantılı silahlı gruplarla ölümcül bir çatışmaya girmemek için yaklaşımlarını yumuşatmaya başladıklarını, zira böyle bir çatışma halinde Soçi mutabakatının çökmesiyle operasyonun başlayacağını söyledi.

4 AYRI SİLAHLI GRUP VAR

İstihbarat raporlarına göre İdlib’de ‘terörist’ olarak tanınan 4 ayrı silahlı grup faaliyet gösteriyor. Bunlardan en büyüğü, El Kaide kolu olan Nusra’nın yeni adı Heyeti Tahrir Şam (HTŞ). Hurras el Din, Cundül Aksa ve Türkistan İslam Partisi ise diğer etkili radikal gruplar.

Haberin Devamı

15-20 KM’LİK SİLAHSIZ BÖLGE

Türkiye ile Rusya’nın Soçi mutabakatına göre 15 Ekim’de kurulması beklenen silahtan arınmış bölge, 15-20 km derinliğinde olacak ve hükümet güçleri ile muhalif güçlerin karşı karşıya geldikleri hat boyunca devam edecek. Bölgede güvenliği ise Türkiye ve Rusya askerleri devriye görevi ile koruyacak.