Gazete Vatan Logo

PKK’ya silah peşmergeye koridor!

Kobani’ye havadan 24 ton silah ve mühimmat atıldı

PKK’ya silah peşmergeye  koridor!

ABD kargo uçakları dün Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye 24 ton silah ve 10 ton tıbbi malzeme yardımı attı. Aynı gün Türkiye de peşmergenin Kobani’ye geçebilmesi için koridor açtığını açıkladı.

Kobani’de YPG militanları Amerikan hava bombardımanıyla üstünlük kurmayı başarmış, IŞİD işgal ettiği 4 mevziyi terk ederek kentin doğusuna doğru çekilmişti. Dün iki taraf arasındaki çatışmalarda tüm dengeleri değiştirecek haber geldi. YPG sözcüsü Polat Can, gece 03:52’de twitter’dan yazdığı mesajda, ‘Halkımıza müjdeli haberlerimiz var’ dedi. Ve sabah saatlerinde bu haber tüm dünya ajansları tarafından son dakika gelişmesi olarak duyuruldu.
27 konteyner dolusu
ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı 3 adet C-130 kargo uçağı Kuzey Irak Kürt yönetiminin başkenti Erbil’den havalanarak Kobani’deki YPG mevzilerine 27 konteyner dolusu hafif silah, cephane ve tıbbi malzeme attı. Silahların daha önce ABD tarafından peşmergeye verilen silahlar olduğu, toplam 24 ton ağırlığında silah ve mühimmat yardımı yapıldığı açıklandı. Tıbbi malzemelerin ise 10 ton olduğu belirtildi. YPG de ‘Silahlar herhangi bir hasara uğramadan elimize ulaştı. Daha fazlasını da bekliyoruz’ açıklaması yaptı.
‘Birden fazla indirme’
İlk kez ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın dünyaya duyurduğu gelişmeyi ABD hükümet sözcüsü Marie Harf de doğruladı. Harf, ‘ABD ordusu Kobani civarında bulunan ve şehri IŞİD’e karşı savunan Kürt güçlerine bu gece havadan birden fazla kez indirme yaptı. Uçaklarımız IŞİD’in Kobani’yi ele geçirme çabalarına karşı süren direnişin devam edebilmesi için Irak’taki Kürt yönetimi tarafından sağlanan silah, mühimmat ve tıbbi malzemeleri Kobani’deki Kürt güçlerine iletti’ dedi.
Koridor da açıldı
ABD’nin havadan silah yardımının ardından dün bir kritik gelişme daha yaşandı. Kürt haber ajansı Rudaw sabah saatlerinde Türkiye’nin Kobani’ye kendi toprakları üzerinden Peşmerge geçişini kabul ettiğini duyurdu. İlerleyen saatlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da gelişmeyi doğruladı. Çavuşoğlu, “Peşmergenin Kobani’ye geçmesi için yardımcı oluyoruz. Kobani’nin düşmesini hiç arzu etmedik. Koalisyonla tam bir iş birliği içerisindeyiz” dedi. Ancak YPG destekli internet siteleri ve sosyal medyada peşmergenin Kobani’ye gitmesi hoş karşılanmadı. PKK’lılar, ‘Başarımızı gölgeleyecekler. Asıl çatışmalar olurken peşmerge neredeydi’ diyerek bu duruma karşı çıktı.
Tezkeredeki yabancı asker peşmerge mi?
TBMM’de 2 Ekim 2014’te kabul edilen tezkerede, ‘yabancı silahlı kuvvetlerin’ Türkiye topraklarını kullanmasının önü açılıyordu. Tezkerede, yabancı silahlı kuvvetlerin Türk topraklarını kullanmasına izin, “yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması” cümlesiyle veriliyordu. Ancak tezkeredeki cümlede yabancı kuvvetlerden bahsederken “devlet/ülke” tanımının kullanılmaması, sadece “yabancı silahlı kuvvetler” ifadesinin yer alması dikkat çekmişti. Bu ifade ile, sadece Türkiye’nin resmen tanıdığı ülkelerin değil, yabancı uyruklu diğer silahlı grupların da Türkiye topraklarını kullanmasının önünün açıldığı iddiaları ortaya atılmıştı. Peşmergenin Türkiye toprakları üzerinden Kobani’ye geçmesine izin verilmesi ile, o iddialar da doğrulanmış oldu.
BKC makineli RPG-7 roketatar ve mühimmat
El Cezire’ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen KYB’li bir kaynak, Kobani’ye BKC tipi ağır makineli tüfek, RPG-7 roketatar ve mühimmat gönderildiğini söyledi. KYB’li kaynak, YPG’nin daha önce bu tarz silahlar istediği için bunların Kobani’ye gönderildiğini kaydetti. Kobani’den El Cezire’ye konuşan bir kaynak ise “Silahlar Kobani’nin batısına atıldı. Anti-tank mayını, keskin nişancı tüfekleri, roketatar, doçka, BKC gibi ağır silahlar. Tüm silahların ve tıbbi malzemeler ABD malı” ifadelerini kullandı.
PERDE ARKASI
Obama Erdoğan’a telefonda anlattı
İsmi açıklanmayan ABD’li üst düzey hükümet yetkilileri, Obama’nın önceki gün Cumhurbaşkanı’na bilgi verdiğini açıkladı. Yetkililer, silah yardımının gerekçesini şöyle anlattı: “Kobani’de IŞİD ile Kürt güçler arasında zorlu bir çatışma var ve Obama bu konuda harekete geçmek istedi. Bu kapsamda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin sağladığı silah ve insani yardımlar ABD askeri uçaklarıyla Kobani’ye havadan bırakıldı. Türk hükümetine bir süredir Kobani’deki güçlere takviye gönderilmesinin aciliyetini ifade ediyorduk. Obama, Erdoğan’ı, Kobani’ye havadan destek vermenin önemi hakkında bilgilendirdi. Türkiye’nin Kürt gruplar da dahil bazı gruplara yönelik kaygılarını anladıklarını ama IŞİD de ABD ve Türkiye’nin ortak düşmanıdır. Kobani’de acil olarak harekete geçilmeseydi orada bir soykırım riski vardı. Karadan yardım da masada ancak bu konuda Türkiye’nin desteğine ihtiyacımız var. Bu yardımları arkası gelebilir.”
Kerry: Ahlaki sorumluluktu
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, YPG’ye yapılan silah yardımı konusunda açıklama yaptı. Kerry, ‘Kobani’de yaşananlara müdahale etmemek sorumsuzluk olurdu. Ahlaki açıdan IŞİD’e karşı savaşan bir gruba sırtımızı dönmek çok zordu. Türkiye’ye bu silah yardımımızın Amerikan politikasında bir değişikliği temsil etmediğini bunun sadece krize karşı anlık bir tepki olduğunu anlattık’ dedi.

Haberin Devamı