Gazete Vatan Logo

Oğlu da Ruslarla görüşmüş

ABD Başkanı Trump’ın oğlu Trump Jr’ın, babasının adaylığının kesinleşmesinden kısa süre sonra, Kremlin bağlantılı bir Rus avukatla görüştüğü ortaya çıktı

Oğlu da Ruslarla görüşmüş

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Ruslarla görüşen yakın çevresinden isimlere oğlu Donald Trump Jr da katıldı. New York Times gazetesi, oğul Trump’ın, babasının başkan adaylığının kesinleşmesinden 2 hafta sonra, 9 Haziran 2016 tarihinde, Moskova yönetimine yakınlığıyla bilinen Rus avukat Natalia Veselnitskaya ile, New York’taki Trump Tower binasında bir araya geldiğini ortaya çıkarttı.

Yaklaşık yarım saat süren görüşmeye Trump Jr’ın yanı sıra, ABD liderinin damadı ve başdanışmanı olan Jared Kushner ile, Trump’ın o dönemli kampanya yöneticisi Paul Manafort’un da katıldığı belirtiliyor.

Trump’ın bilgisi dışında gerçekleştiği söylenen görüşmede, Kremlin’in askıya aldığı ABD’li ailelerin Rus yetimleri evlat edinmesine ilişkin programın konuşulduğu söyleniyor.

Trump Jr’ın görüştüğü Rus avukat Veselnitskaya, Obama yönetiminin, Kremlin karşıtı Rus avukat Sergey Magnitsky’nin hapiste ölümünün ardından yürürlüğe koyduğu yaptırım yasasına karşı muhalefetiyle tanınıyor. New York Times, Veselnitskaya’nın Kremlin bağlantıları nedeniyle, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) dikkatini çektiği yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

‘Kandırıldık’

Trump’ın avukatı Marc Kasowitz’in sözcüsü Mark Corallo, haberin duyulmasının ardından yaptığı açıklamada Veselnitskaya’nın kendisini ‘yanlış tanıttığını’ öne sürerken, Rus avukatın, Trump’ın Moskova bağlantılarıyla ilgili ilk dosyayı hazırlayan özel istihbarat şirketi ‘Fusion GPS’ ile de bağlantısı bulunduğunu vurguladı.

‘Seçime müdahaleyi konuştular’

New York Times gazetesi, Trump ve Rusya lideri Putin’in G20 zirvesi kapsamında gerçekleştirdikleri görüşmede, ‘Moskova’nın ABD seçimlerine müdahalesini’ 40 dakika tartıştıklarını yazdı.

Habere göre Putin, ABD istihbaratının ‘Rusya müdahalesi’ iddialarını birçok kez kendi de sorgulayan Trump’tan kanıt talep etti. Trump ise Suriye krizi gibi başka konulara geçilmesini önerdi.

NATO’dan ‘uzak durdu’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i taşıyan uçağın, Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen G-20 zirvesine giderken, NATO üyesi ülkelerin hava sahalarını kullanmamak için yolunu uzattığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

FlightRadar24 sitesinin haberine göre Putin’in uçağı, Polonya ve Belarus hava sahasına girmemek için Baltık Denizi üzerinden uçtuğu belirlendi.

İngiliz basını, Rus yetkililerin olası bir füze saldırısına karşı Putin’in korumak için uçağın rotasını değiştirmiş olabileceği iddiasında bulunurken, Kremlin iddiayla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu taşıyan uçağın, Haziran ayı sonlarında Moskova’dan Kaliningrad’a giderken NATO’ya bağlı bir F-16 savaş uçağı tarafından yolu kesilmişti. Şoygu’ya refakat eden Rus savaş uçağı, bakanlığın uçağı ile F-16 arasına girerek önleme yapmıştı.

‘ABD’de 150 Rus ajanı var’

Amerikan medyası, ABD topraklarında faaliyet gösteren yüzlerce Rus istihbaratçı bulunduğunu iddia etti. CNN kanalının eski istihbaratçılara dayandırdığı iddiaya göre Ruslar, geçen yıl sınır dışı edilen 35 Rus vatandaşı ile meydana gelen ‘ajan açığını’ Amerikan başkanlık seçimlerinden sonra telafi etmiş durumda. Eski Merkez Haber Alman Teşkilatı (CIA) çalışanı Steve Hall, Rus ajanların Başkan Donald Trump hakkında bilgi toplamaya odaklandığını kaydetti. Hall Moskova yönetiminin Trump’ı hala ‘öngörülmez’ olarak tanımladığını, bu nedenle de ABD lideri hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştığını belirtti.

Haberin Devamı

CNN, hem Barack Obama yönetiminin, hem de yeni başkanın ekibinin Rusya adına çalıştığından şüphelenilen kimselere vize vermeye devam ettiğine dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü iddiayı yalanlarken, Washington’un Rusya ile çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirmeye çalıştığını söylemekle yetindi.