Gazete Vatan Logo

O isim artık rektör!

ABD'nin yaptığı internet gözetimini ortaya çıkartan Edward Snowden, Glasgow Üniversitesi'nin öğrenci rektörlüğüne seçildi.

ABD'nin yaptığı internet ve telefon gözetimini ortaya çıkartan ve Rusya'da bulunan Edward Snowden, İskoçya'nın Glasgow Üniversitesi'nde yapılan oylamada, öğrenci rektörlüğüne seçildi.

Üniversitede yapılacak toplantılarda öğrencileri üç yıl boyunca temsil edecek olan Snowden'ın seçimlerde,yazar Alan Bisset ve rahip Kelvin Holdsworth'ü yendiği açıklandı.

Üniversitede öğrenci rektörlüğü görevini üstlenmiş ismler arasında, Nelson Mandela'nın ilk eşi Winnie Mandela ve 1986 yılında İsrail'in yürüttüğü nükleer silah programını ortaya çıkartan Mordehay Vanunu da yer alıyor.


"HAİN DEĞİL KAHRAMAN"

BBC'nin haberine göre, üniversite toplantılarına katılmak, kaynakları yönetmek, öğrenci temsilciler konseyi ile birlikte çalışmak ve öğrencilerin kaygılarını üniversite yönetimine aktarmak öğrenci rektörünün görevleri arasında bulunuyor.

Snowden'ı aday gösteren öğrenci grubunun temsilcisi Lubna Nowak, seçim sonucu hakkında "İnanılmaz mutluyum ve Snowden'ın bunu hak ettiğini düşünüyorum. Glasgow Üniversitesi öğrencisi olarak rektörümüzün Edward Snowden olduğpunu söylemekten gurur duyuyorum" diye konuştu.

Seçimin sonucu ile devletlerin yaptığı toplu gözetim ve özel hayatın ihlallerine karşı olduklarını gösterdiklerini belirten Nowak, "Muhbirlerin hain olduğuna değil, kahraman olduklarına inanıyoruz" diye açıkladı.

Üniversite içerisinde bulunamayacak bir rektörün seçilmesiyle ilgili sorulan soruya ise Nowak, üniversite toplantılarında öğrenci temsilcilerinin bulunduğunu ve Snowden'ın seçilmesinde, daha önce Mandela ve Vanunu'nun seçilmesini sağlayan "asil bir geleneği" izlediklerinin cevabını verdi.

Haberin Devamı