Gazete Vatan Logo

Nitelikli lise sınavı: 90 soru, 135 dakika

TEOG’un kaldırılmasından sonra getirilen yeni sistemde nitelikli liselere girişte uygulanacak sınavla ilgili ayrıntılar netleşti: 20 Fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap, 10 Din, 10 Yabancı Dil sorusu olacak. Açık uçlu soru yok. Okul notu dikkate alınmayacak

Nitelikli lise sınavı: 90 soru, 135 dakika

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liselere girişte yapılacak merkezi sınava ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi. Bakan Yılmaz dün TRT Haber canlı yayınında katıldığı programda özetle şunları söyledi:

- Tercih edilecek okulların belirleneceği ‘eğitim bölgeleri’ aralık ayında açıklanacak. İkametgah değişince okul da değişecek. Öğrencilerin yüzde 90’ı adrese göre belirlenecek eğitim bölgesindeki okullara kaydolacak. Yüzde 10’a tekabül eden bir grup sınavla öğrenci alan okullara girecek.

- Bütün müfredattan soru sorulması düşünülüyordu. Ancak geçmişte olduğu gibi dershanecilik veya ilave yardımcı kaynak arama ihtiyacı ortaya çıkmaması için bundan vazgeçildi. Sadece 8. sınıflardan soru sorulacak.

- Soru sayısı 60’tan 90’a çıkarıldı. 20 fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 yabancı dil sorusu sorulacak.

- Açık uçlu sorularla ilgili toplumda ‘Bunun değerlendirmesini objektif olarak yapabilmek mümkün değildir’ şeklinde bir algı var. Dolayısıyla yeni bir tartışmaya yol açmamak için açık uçlu soru sorulmaması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

- Sınav süresi 135 dakika olacak. Sınav tek oturumda yapılacak. Yaş grubu dikkate alınarak 10 dakika ara verilmesi düşünülüyor. Sınav ücretsiz olacak.

Güzel sanatlara sınav

- Okul notu dikkate alınmayacak. Tercih, ev yakınlığı, ortaokul kaydı esas alındığında öğrenci okula yerleşmiş olur.

- Güzel sanatlar, spor liseleri eskiden olduğu gibi öğrencilerin yeteneklerini ölçebileceği bir sınavla kayıt alacaklar. 81 güzel sanatlar lisesi var. Toplam öğrenci sayısı 14 bin 743. 93 tane sosyal bilimler lisesi var ve 36 bin 780 öğrenci okuyor. Bu yıl 5 bin 490 öğrencimiz spor lisesine, 5 bin 790 öğrencimiz güzel sanatlara, 9 bin 60 öğrencimiz sosyal bilimlere, 33 bin 810 öğrencimiz de fen lisesine gidebilir.”

İstemeyene imam hatip yok

Bakan Yılmaz, kimsenin istemediği hiçbir bölüme gitmeyeceğini vurguladı, “Bir veli, evladını imam hatip lisesine göndermiyorsa kesinlikle Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz onun kaydını imam hatip lisesine yapmayacağız. Meslek lisesine göndermeyecekse, o evladımızı meslek lisesine göndermeyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Atamada mülakat olacak’

Öğretmen atamalarında mülakatın gerekli olduğuna işaret eden Yılmaz, öğretmenlerin güvenlik soruşturmasına tabi tutulduklarını vurguladı. Araştırmalar sonucunda kamuda görevlendirilmesinde sakıncası olanların elendiğini dile getiren Yılmaz, ancak “Mülakat sisteminde üç başarılı kişiden birini alıp diğer ikisini dışarı koyuyorsunuz” şeklinde eleştiri yapıldığını belirtti. Yılmaz, “Hiç kimse de kendisindeki eksikliği görmüyor. ‘Adamını bulan’ deniyor. Bunu da ortadan kaldırmak için güvenlik soruşturmasından geçtikten sonra çok istisnai olanlar hariç hepsinin yazılı puanını esas alarak bir sıralama, bir atama çerçevesini oluşturacağız. Mülakat kesinlikle olacak” ifadelerini kullandı.

‘İlk yıl sınava giren çok olur’

Bakan Yılmaz, sınavla girilen okullara başvurunun ilk yıl fazla olabileceğine işaret etti. Rehberlikle öğrencilerin yönlendirilmesi ve sınavsız girilen okulların da başarı gösterdiğinin görülmesiyle sınava giren öğrenci sayısı düşecek. Geçmiş yıllardaki tercihleri dikkate alırsak, yüzde 12 gibi bir oran imam hatip seçiyor. Meslek lisesi tercihi yüzde 40. Gerisi de değir okullara... Bunları dikkate aldığımızda öğrenci sayımızın üzerinde kapasitemiz var. 1 milyon 180 bin 8. sınıf öğrencimiz var. Toplam lise 1’lerin kapasitesi 1 milyon 268 bin. Özel okulların da kapasitesi 200 bin. Toplam kapasite 1 milyon 468 bin yapar.”

Haberin Devamı