Gazete Vatan Logo

Mursi ve 105 Müslüman Kardeş’e idam cezası!

Mısır’da darbeyle devrilen seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 105 Müslüman Kardeşler üyesi, Hamas’a devlet sırlarını vermek ve hapisten kaçmak suçlamalarından idama çarptırıldı. Aralarında dava sürecinde ölenler bile var

Mısır’da 2011’deki Tahrir eylemleri sonucu Hüsnü Mübarek’in devrilip seçimlerin yapılmasının ardından Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi, ezici çoğunlukla cumhurbaşkanı seçilmişti. Ancak 2013’te daha önce kendisine selam durup yemin eden Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah El Sisi tarafından devrildi ve hapse atıldı. Mursi, Tahrir olaylarında göstericilerin hapishaneyi basması sonucu arkadaşlarıyla beraber dışarı çıkmıştı. İşte bu ‘firar’, Mursi aleyhindeki en önemli suçlama oldu.

Suçu firar

Mahkeme dün Mursi’yi ‘Hamas’a istihbarat sağlamak’ ve ‘hapishaneden firar etmek’ suçlamasıyla yargılandığı davalarda idam cezasına çarptırdı. Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın üst düzey 17 yöneticisi dahil 105 kişi hakkında da idam kararı alındı. Bu isimler arasında hayatını kaybedenler de var. Mahkeme sanıkların dosyalarını müftüye gönderdi. Ancak müftünün kararı tavsiye olarak görülüyor. Yani müftü aksine söylese de imahkeme idam verebilecek. Nihai karar 2 Haziran’daki duruşmada açıklanacak.

Haberin Devamı

Hapisten kaçışı böyle anlatmıştı

Hapisten kaçtığı yönündeki suçlamaları, “Kaçmadım, üstelik yetkililere de ulaşmaya çalıştım ama kimseden cevap alamadım” diye reddeden Mursi, mahkemede şunları anlatmıştı: “33 kişiyle 29 Ocak 2011’de Vadi’n Natrun Hapishanesi’ne götürüldüm. Yönetim bizi 3 bölüme dağıttı. Sonra, insanların hapishane kapısını çaldığını ve ‘İçeride İhvan’dan başka kimse kalmadı, dışarı çıkmazsanız öleceksiniz’ diye bağırdığını duyduk. Kapıyı açanlardan biri bana bir telefon verdi ve 5 dakika sonra telefon çalmaya başladı. El-Cezire televizyonundan aranıyordum. Ben de bunu fırsat bildim ve yakınlarımızı teskin etmek adına olayı tafsilatlıca anlattım.”

3 ayrı davada yargılandılar

HAPİSHANELER BASKINI: Ülkede “Vadi’n-Natrun Hapishanesi Olayı” olarak da bilinen “hapishaneler baskını” davasında, 106’sı firari ve 25’i tutuklu 131 sanık, 25 Ocak 2011’de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, “11 hapishane ve karakola saldırarak, 3 subayı kaçırmakla” suçlanıyor.

Haberin Devamı

CASUSLUK DAVASI: Mursi ve 35 kişinin, “Devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan’daki Hizbullah örgütü, İran Devrim Muhafızları’yla suç amaçlı iş birliği ve casusluk yaptıkları” öne sürülüyor.

İTTİHADİYYE OLAYLARI: Mursi ve 12 sanık, kamuoyunda “İttihadiyye olayları” adıyla bilinen, “5 Aralık 2012’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik” suçlamasıyla açılan davanın 21 Nisan’da görülen duruşmasında da yirmişer yıl ceza almıştı.

Mübarek’i beraat ettiren hakim

Mursi hakkında idam kararı veren hakim Şaban El-Şami Mısır’da çok tartışılan bir isim. ‘Sisi’nin hakimi’ olarak da anılan El Şami, 20 Haziran 2013’te Hüsnü Mübarek hakkında yolsuzluk davasında ‘beraat’ kararını verdi. Aleyhinde protestolar yapıldığında açık bir şekilde ‘Mübarek rejimine sadık olduğunu’ söylemiş ve Müslüman Kardeşler’in hakimin tarafsızlığını yitirdiğine ilişkin suçlamalar yöneltmesine sebep olmuştu. Mursi, yargılama sırasında sık sık hakimle hararetli diyaloglar içine girdi. Hakime ‘Ben seçilmiş Cumhurbaşkanıyım. Ben asıl en çok savunması gereken sensin’ demişti.

Haberin Devamı

İstanbul’daki İhvan’dan tepki

Merkezi İstanbul’da olan Müslüman Kardeşler’in siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Amr Derrac, Mursi ve diğer Müslüman Kardeşler yetkilileri hakkında alınan kararları kınadı. Reuters’a konuşan ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağıran Derrac, “Bu siyasi bir karar ve işlenmeye yakın bir cinayet suçunu teşkil ediyor. Uluslararası toplum tarafından durdurulmalı” dedi.

İŞTE DİĞER İDAMLIKLAR!

Müslüman Alimler lideri

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı olan ve Mısır’da en yüksek dini otoritede yer alan El Ezher Üniversitesi’ne bağlı İslami Araştırmalar Yüksek Kurulu’nun üyesi Yusuf El Karadavi, Mursi’ye yapılan darbenin ardından ‘Generallerin vahşi katliamlarını kınamayan kurumlar içinde yer alamam’ diyerek görevinden istifa etmişti.

İhvan yöneticisi

Müslüman Kardeşler Mursi’den önce Hayrat Şatır’ı aday göstermiş, ancak Yüksek Seçim Kurulu reddetmişti. Şatır, kampanya için ‘Mısır’ın Erdoğan’ı’ sloganını seçmişti.

Haberin Devamı

İhvan’ın rehber lideri

Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii de idam listesinde. 1965 yılında tutuklanıp askeri mahkeme tarafından 15 yıl hapis cezasına çarptırılan, 1974’te yeni devlet başkanı Enver Sedat tarafından şartlı olarak tahliye edilen Bedii, Sisi’nin darbesinden sonra yeniden tutuklanmıştı.