Gazete Vatan Logo

Münbiç’e Amerikan bayraklı koruma!

TSK destekli ÖSO birliklerinin Münbiç’e ilerlemesi ABD’yi endişelendirdi. Münbiç kırsalındaki güvenlik noktalarına Amerikan birlikleri ve bayrak çekilmiş zırhlılar yerleştirildi.

Münbiç’e Amerikan bayraklı koruma!

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab’ı DEAŞ’tan temizleyerek şehir merkezine giren TSK destekli ÖSO birliklerinin YPG’nin hakim olduğu Münbiç’e doğru ilerlemesi ABD’yi telaşlandırdı. Rakka operasyonu sürerken Türk askerinin YPG ile karşılaşmasını istemeyen Amerikan yönetimi Münbiç kırsalına ABD Özel Kuvvetleri’ne mensup askerleri gönderdiği iddia edildi.

Güvenlik noktaları kurdular

Bölgeden gelen fotoğraflar iddiaları doğrular nitelikte görünüyor. İddiaya göre Münbiç yakınlarında bulunan güvenlik noktalarına (Check Point) Amerikan Özel Kuvvetleri’nin ABD bayrağı çekilmiş zırhlı Humvee ciplerle yerleştirildi. Pentagon, Suriye’de kaç ABD askeri bulunduğunu açıklamıyor. Ancak Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway, geçtiğimiz günlerde Başkan Obama döneminde verilmiş olan 503 kişilik kara gücü gönderme yetkisinin değişmediğini ve ABD’nin bu sayıyı aşmadığını söyledi ve “Orada kaç askerimizin bulunduğunu kamuya açıklamıyoruz ama en üst sınır olan 503 sayısını aşmadık” dedi.

Haberin Devamı

YPG’den çatışma hazırlığı

Öte yandan bölgedeki yerel kaynaklar YPG’nin de Kobani’den büyük bir gücü aynı bölgeye doğru kaydırdığını bildirdi. YPG’nin bölgede bulunan TSK ve ÖSO’ya karşı Kobani, Münbiç ve Afrin gibi merkezlerde çatışma hazırlığı yaptığı da iddia edildi.

Votel söz vermişti

Amerika’nın Sesi de (VOA) zırhlı araçlar ve ağır silahların bulunduğu ABD birliğinin Münbiç’in kuzey ve batısına yarleştirildiğini duyurdu. Haberde bir süre önce Kobani’yi ziyaret eden ABD’li General Joseph Votel’in de yerel güçlere Münbiç’in koalisyonun koruması altında olduğunu ve koruma sözü verdiği hatırlatıldı.

“Türk askeriyle savaş emri aldık”

Washington Post Gazetesi geçtiğimiz günlerde YPG militanlarının DEAŞ’tan daha çok Türkiye’ye karşı savaşmak için yetiştirildiğini yazmıştı. Geçen hafta CENTCOM Komutanı Joseph Votel ile Amerika tarafından yerel kuvvetlerin eğitildiği bir üssü gezen ABD’nin ünlü dergisi Foreign Policy’nin (FP) yazarı Paul Mcleary, konuştuğu PYD’ye bağlı silahlı yapıdan Münbiç Askeri Meclisi militanlarının, Türkiye ile DEAŞ’ı aynı gördüğünü belirtti. Mcleary, FP’ye konuşan bir militanın “Türk askeri ve müttefiklerine karşı savaşmak için emir aldık” dediğini de yazdı.

Haberin Devamı

Rejim tamponu!

Suriye’de Münbiç bölgesine ilerleyen rejim güçleri, ÖSO kontrolündeki Bab’ı güneyden kuşattı. Rejim güçleri, Bab’daki Fırat Kalkanı güçleri ile Rakka yönündeki DEAŞ teröristleri arasında tampon bölge kurdu.