Gazete Vatan Logo

Moody’s acaba bu ülkeleri de uyardı mı?

Moody’s önceki gün yayınladığı raporda Türk bankalarının takibe düşen kredi oranının % 4’e çıkabileceğine işaret etti, dolara talep yarattı. Oysa Yunanistan’da bu oran % 37. Fransa’da bile % 3.9 ile bizden daha yüksek

Moody’s acaba bu ülkeleri de uyardı mı?

Avrupa bankacılık sisteminin takibe düşen kredi oranları, Moody’s’in önceki gün yayınladığı Türkiye raporundaki değerlendirmenin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin değerlendirdiği gibi “İçi boş, altı dolu olmayan, kasıtlı artniyetli” olduğunu teyid eder görünüyor.

Moody’s, Türk bankalarının 2017 görünümünü değerlendirdiği raporda Türkiye’de takipteki kredilerin oranının bu yılın sonunda yüzde 4’ün üzerine yükselebileceği öngörüsünde bulunmuştu. Geçen yıl sonu itibarıyla yüzde 3.2 seviyesinde olan oran son açıklanan verilere göre de yüzde 3.8 seviyesine çıkmış vaziyette.

En iyisi İngiltere

Ancak bu orana rağmen bile Türk bankacılık sistemi belki de Avrupa ile kıyaslandığında Türk ekonomisinin en güçlü yanı olarak duruyor ve pek çok ülkeden de pozitif ayrışıyor.

Kredilerin takibe dönüşüm oranlarında Yunanistan yüzde 37 ile ilk sırada bulunuyor. Listede ikinci sırada Rusya ile yaşadığı gerginliğin ardından ekonomisi daralan Ukrayna yer alıyor. Ukrayna’nın 2015’te yüzde 19 seviyesinde bulunan batık kredi oranı, 2016’da yüzde 30.4 düzeyinde seyrediyor. Ukrayna’yı yüzde 12.2 ile Portekiz, yüzde 11.3 ile Romanya, yüzde 10 ile Macaristan izlerken, takipteki kredilerin oranı Rusya’da yüzde 9.2, Hindistan’da yüzde 7.6, İspanya’da yüzde 6.1, Çekya’da yüzde 5.2 olarak hesaplanıyor. Söz konusu oran Polonya’da yüzde 4.4, Fransa’da yüzde 3.9, Brezilya’da yüzde 3.8 olarak kayıtlara geçti. Gerek küresel ekonomi gerekse yurt içindeki olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye’de kredilerin takibe dönüşüm oranı 2016 sonu itibarıyla yüzde 3.2. Türkiye’nin 2002’de takipteki kredilerinin toplam kredi içindeki payı yüzde 17.6 düzeyindeydi.

Haberin Devamı

AB’den ayrılma kararı alan İngiltere, kredilerin takibe dönüşüm oranında yüzde 1.4 ile en iyi performansı sergiliyor. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD ile Japonya’da takipteki kredilerin toplam krediler içindeki payı yüzde 1.5 seviyesinde bulunuyor.

Takipteki kredi neden önemli?

Ekonominin genel durumu açısından öncü gösterge niteliği taşıyan takipteki krediler (NPL), ekonomide bireylerin ve kurumların ödeme kabiliyetini, bankalarda da risk düzeyini gösteriyor. Oranın sağlıklı bir şekilde tahmin edilebilmesi ekonomik birimlerin politikalarını, bankaların da bilançolarını etkin bir şekilde yönetmelerine imkan tanıyor.

Haberin Devamı

Yüzde 4 olsa bile alarm durumu yok

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, Moody’s’in yayınladığı raporla iddia ettiği gibi takipteki kredi oranlarının yüzde 4’ün üzerine çıkması halinde bile ‘alarm’ verilmesini gerektiren bir durum olmadığını söyledi.

Derici, “Önümüzdeki dönem koşullarda çok olumsuz bir değişiklik olmaması durumunda, bizim şu andaki baz senaryomuz yüzde 3.8 düzeyinde. Bu da krize sokacak, iflasları getirecek bir oran değil. Hükümetin Kredi Garanti Fonu aracılığıyla aldığı tedbir de bir miktar rahatlama sağlayacaktır. Biz bu önlemlerin çalışacağını düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.