Gazete Vatan Logo

Milenyum nesli isyanda

İngiltere’de yüzde 75 gibi ezici bir çoğunlukla AB’de kalma yönünde oy kullanan ancak AB üyeliğini kaybeden ‘Milenyum Nesli’ gençleri ‘Geleceğimizi çaldınız’ diyerek tepkisini gösterdi.

Milenyum nesli isyanda

İngiltere’de yapılan referandumla yüzde 52 oy oranıyla ‘Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma’ (Brexit) kararı alınması üzerine, ülkede büyük çoğunluğu gençlerin oluşturduğu protesto gösterileri düzenlendi. 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 75’i AB’den yana oy kullanırken, gençler AB’nin sunduğu imkanların, Brexit referandumunda yaptıkları tercihle yaşlı kesim tarafından tehlikeye atıldığını dile getirdi. Perşembe günü gerçekleştirilen referandumda, genellikle 65 üstü ve emeklilerin yaşadığı bölgelerde ‘AB’den ayrıl’ oyları öne çıkmıştı.

‘Ben ayrılmıyorum’

Sonuçların açıklanmasıyla gençler tepkilerini önce sosyal medyada göstermeye başladı, daha sonra da başkent Londra’daki Başbakanlık ve parlamento binası Westminster önünde toplanan gençler kararı uzun süre protesto etti. Parlamento binasında toplanan gençlerin ellerindeki pankartlarda şu sloganlar dikkat çekti: “Benim oyum nerede?”, “Bizim geleceğimiz, bizim tercihimiz”, “Ben İngilizim, ben Avrupalıyım”, “Lütfen Bayım, benim de sesim olabilir mi acaba?”, “Ben ayrılmıyorum”, “Gelecek biziz!”, “Sınırlara Hayır, Boris’e Hayır”

Haberin Devamı

‘Gençlerin önü kesildi’

Financial Times gazetesi, genç neslin, 27 Avrupa ülkesinde dilediği gibi yaşama ve çalışma hakkının elinden alındığının altını çizerek, “Ne kaybettiğimizin farkına yıllar sonra varacağız. Bu sonuç gençlerin önünü kesmiştir. Bu kararda en büyük pay ‘anne’, ‘baba’, ‘amca’, ‘teyze’, ‘dede’ olarak adlandırdığımız kendi akrabalarımızdır.Zaten önceki kuşakların hatalarının bedelini ödeyen bu nesil için daha kötü ne olabilir?” yorumunda bulundu. Ülkenin önde gelen gazetelerinden The Guardian ise manşetinde “Bitti ve dışarıdayız. Avrupa Birleşik Krallık’a ‘şimdi çık’ diyor. İskoçya ‘kendi yolumuza gideceğiz’ diyor. Sterlin son 30 yılın en düşük seviyesini gördü” ifadelerine yer verdi.

Yaşları 18 yaşından küçük olan gençler, hükümetin AB referandumu için seçmen yaşını 16’ya indirmesi gerektiğini savunurken, “Yeni bir referandum istiyoruz. Geleceğimizle oynamayın. Benim oyum nerede?” sloganları attılar.

Haberin Devamı