Gazete Vatan Logo

Meclis'te Davutoğlu gerginliği!

AKP ile CHP’nin Suriye savaşı çok çetin geçti!

CHP’nin, Dışişleri Bakanı Davutoğlu hakkındaki gensoru önergesinin görüşmelerinde sert tartışmalar yaşandı. CHP liderinin “Geri zekalı” sözlerine dava açacağını söyleyen Davutoğlu “Esad Şam’da ne diyorsa, Kılıçdaroğlu da Ankara’da aynısını söylüyor” dedi

TBMM Genel Kurulu’nda dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında CHP’nin verdiği gensoru önergesi görüşüldü. Gensoru AKP oyları ile reddedilirken CHP, BDP “evet” oyu verdi. MHP ise oy kullanmayarak, çekimser kaldı.

Dava parası Suriyelilere

Görüşmelerde konuşan Davutoğlu, CHP’ye yüklenerek, “Konuşuyorlar ancak komşularla ilgili alternatif bir paradigma getirsinler. Bazı konuları istismar ettiler. 6 ayda 2. kez gensoru verilmesi, dış politikayı iç siyasete alet etmesi, milli birliği böylesine zedeleyen partiler için utançtır” dedi.

Suriye krizinin sorumlusunun ne Türkiye ne de demokratik hakları için sokağa çıkan Suriye halkı olduğunu savunan Davutoğlu,şöyle konuştu: “Suriye krizinin sorumlusu zalim Esad rejimidir. 120 ülke bizim gibi düşünüyor, 12 ülke Esad ve CHP gibi. Kılıçdaroğlu, bendenize, Başbakan’a hakarette bulundu. Ahlak ve irfan sahibi CHP’lilere hitap ediyorum. Gazeteler bana ettiği bir küfrü sansürleyerek vermek zorunda kaldılar. (İleri derecede geri zekalı sözü). Bu hakaretlere cevap vermeyi zul sayarım. ‘Olmazsa edep neylesin medrese mektep’. Velhasıl edep, edep edep. Hukuki haklarımı mahsus tutuyorum. Marjinal bir gazetede CHP’li vekilin Esad ile fotoğrafları çıktı, bana hakaretler edildi. Bu gazeteye 1 TL’lik dava açtım. Basına 1 TL’lik dava açıyorum. Ancak Kılıçdaroğlu’na en yüksek başvuru yapacağım. Esad’ın zulmünden ölen Suriyeli şehitlerin yetimlerine bağışlamak için bu parayı kullanacağım.”

Kılıçdaroğlu’nun bir televizyon programında kendisinin kapalı oturumda Sünni Faruk Şara’nın ismini verdiğini söylediğini hatırlatan Davutoğlu, “Ahlak gereği yalan söylememek gerekir, gizli oturumu gizli tutmak lazım. Şara adını anmadım. Ben başka bir televizyonda soru üzerine Şara ismini verdim. Kılıçdaroğlu, kafasındaki Davutoğlu ile kavga ediyor, gerçek Davtoğlu ile kavga edemiyor. Şam da Esad ne diyorsa, Ankara’da Kılıçdaroğlu aynısını söylüyor. Esad ‘Sorumlu Türkiye’ diyor, Kılıçdaroğlu da aynısını söylüyor. Kendi ülkesini eleştirenler bu ülkeye ne vaat eder?” diye konuştu. Davutoğlu MHP’ye ise teşekkür etti.

‘Parlamenter çocuklarına iş verildi’ iddiası

Gensoru görüşmelerinde sözlerine “Sayın Bakanı size yedirmeyiz, hiçbir bakanımızı yedirmeyiz. Böyle boş önergelerle gelmeyin” diye başlayan AKP’li Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi seçimlerinde CHP’nin Ermeniler ve Fransızlar işbirliği yaptığını iddia ederek, “Eskiden Avrupa ile uğraşırdık, şimdi CHP sürekli Türkiye’yi şikayet ediyor. Türkiye düşmanları ile bir oluyor. MHP bunlara sessiz kalıyor” dedi.

Bu sözler üzerine CHP’li Haluk Koç “Ben Çavuşoğlu için bizzat imza topladım. ‘Türkiye düşmanı’ dediklerinizi parlamenterleri Antalya’da otellerde siz ağırladınız” dedi. MHP’li Tuğrul Türkeş de, Çavuşoğlu’na tepki göstererek, “2008 AKP kapatma sürecinde yaptıklarının eleştirilmesi ile CHP’nin tutuklu vekil girişimini birbiriyle mukayese ettiniz. Ben şimdi anlatmak istemem ama özel ilişkiler de vardı. Parlamenterlerin çocukları İstanbul’da bazı şirketlerde işe alındı, maçlara getirildi. Evrakların hepsi bende var” dedi.

‘Sünni’ polemiği

CHP’li Hamzaçebi, Davutoğlu’nun konuşması bitince söz alarak, “Apaydın ile ilgili gensoru verildi ancak sayın bakan bu konuda bilgilendirmedi, konuşmadı. O kamp Yüce Divan sebebidir. En başarısız bakan Davutoğlu’dur. Davutoğlu vizesiz bir vizyon çizerken gördük ki İslam aleminin liderliğine gidiyor ancak orada Aleviler, Şiiler yok” dedi. Bu sözlere Davutoğlu, “Sünni imasını çok yapmaya başladınız. Şengen için de engeller kalkacak. Avrupa’ya gidilecek. Sürekli Sünniliği kaşıyorsunuz. Bizim politikalarımızda etnik, mezhepsel temel yoktur. Karşı çıktığımız diktatörlüktür. Esad’a karşı çıkışımız mezhepsel değil” yanıtını verdi. Genel Kurul’da konuşan CHP’li Hurşit Güneş de Apaydın Kampı’na giremeyişini hatırlatıp, “Oradaki subaylar beni ve vekilleri kastederek kıtır kıtır doğrayacağını söyledi. Birinizden ses çıkmadı. CHP olsaydı bunun hesabını sorardı” dedi.

Haberin Devamı