Gazete Vatan Logo

Küresel piyasalar "Fischer" ile hareketlendi

Uluslararası piyasalar, Fed Başkan Yardımcısı Fischer'den gelen açıklamaları satın alıyor

Küresel piyasalar "Fischer" ile hareketlendi

Dolar, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'den gelen şahin tonlu yorumların Fed'in bu yıl faiz artırımına gidebileceği beklentilerini güçlendirmesinin etkisiyle, önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kazanırken, gelişen piyasa hisse senetleri ve emtia grubu geri çekildi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fischer'in Pazar günü yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin halihazırda merkez bankasının hedeflerini yakalamaya yakın olduğunu ve büyümenin hız kazandığını söylemesinin ardından bir haftanın en yüksek seviyesine tırmandı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi son iki haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, Avrupa hisse senetleri dalgalı bir seyir izledi. Japonya hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın Eylül ayındaki toplantıda daha önce görülmemiş büyüklükteki teşviği daha da genişleteceğini işaret etmesi ile birlikte değer kazandı. Petrol varil başına 48 dolar civarında geriledi ve gümüş değerli metallerdeki kayıplara öncülük etti.

Küresel piyasalar, Fed'in Temmuz ayındaki son toplantısının tutanaklarının daha güvercin bir tonu işaret etmesine rağmen, Fed yetkililerinin gelecek ay faiz artırımına gidilebileceğini işaret eden birçok yorumu ile karşı karşıya kaldı. Dikkatler, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü küresel merkez bankacıların bir toplantı için bir araya gelecekleri Jackson Hole, Wyoming'de yapacağı konuşmaya çevrildi. Vadeli işlem traderları, Cuma günü, Fed'in Eylül toplantısında faiz artırımına gitmesini yüzde 22 olasılıkla fiyatladı. Bu olasılık bir hafta önce yüzde 16 düzeyindeydi.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Janet Yellen'ın Cuma günü yapacağı konuşma, kısa vadede piyasa hareketleri üzerinde en fazla etki gösterecek faktör olacak, özellikle Stanley Fischer'in göreceli şahin tonuna benzer bir konuşma yaparsa," dedi ve "Bir hafta boyunca doları yukarı yönde etkileyen konuşmalar, ABD finans hisseleri için iyi olacak, zira bu hisseler faiz artırımından fayda görecek ve bu olumlu hava küresel anlamda finans hisselerine yayılacak" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, son iki haftanın her birinde zemin kaybettikten sonra, Londra saati ile 08:07'de yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu.

Haberin Devamı