Gazete Vatan Logo

Kulisler bu senaryoyu konuşuyor!

Kulisler bu senaryoyu konuşuyor!

Başbakan Erdoğan El Cezire'ye verdiği röportajda 3 dönem kuralının parti içinde vekiller istendiği takdirde kaldırılabileceği sinyalini vermişti.

Anket

Sizce Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı olmalı mı?

Evet
Hayır
Fikrim yok






AK Parti sözcüsü Hüseyin Çelik, 3 dönem kuralı ile ilgili Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan'a konuştu. Çelik, parti içinde henüz böyle bir tartışmanın olmadığını ancak değişimin imkan dahilinde olduğunu söyledi.



İşte Serpil Çevikcan'ın o yazısı:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, El Cezire’ye verdiği mülakatta yer alan Ak Parti’deki 3 dönem kuralına ilişkin yanıtı Ankara kulislerinde tartışılıyor.

Erdoğan, söz konusu yanıtında şunları söyledi:

“Partimizde kuruluşta aldığımız prensip kararı, 3 dönem arka arkaya milletvekili olan, bir dönem ara vermek durumundadır. Ondan sonra tekrar aday olabilir. Bu kararı değiştirebilecek merci de partimizin Genel Kurulu’dur. Başka bir merci de bunu değiştirmez. Ben, kendim böyle bir teklifi asla getirmem.”

ESNEME OLABİLİR

Başbakan’ın AK Parti tüzüğünde yer alan kuralın, “Genel Kurul kararıyla değiştirilebileceğini” söylemesi nedeniyle 3 dönem şartında bir esneme olacağı yolunda hararetli bir tartışma başladı.

Erdoğan’ın yanıtı, 17 Aralık operasyonunun ardından zirve yapan hükümet-cemaat kavgasının, 30 Mart’taki yerel seçimin sonuçlarına da bağlı olarak, Başbakan’ın bundan sonraki kariyer planlaması ve Ak Parti’nin geleceğini ne oranda şekillendireceği ekseninde tartışılıyor.



Dün farklı gazete sütunlarına yansıyan kimi senaryolarda, Gezi olaylarının yarattığı siyasi ve toplumsal atmosferin ardından kafasındaki Cumhurbaşkanlığı modelinden uzaklaşmak zorunda kalan Erdoğan için, “Köşk’e çıkmasın, Başbakan olarak kalsın” diye düşünenlerin sayısının arttığı öne sürülüyordu.



Kulislerdeki iddialar da, AK Parti’nin geleceğini gözeterek, 17 Aralık’ın tamiratını icranın başında kalarak yapması istenen Erdoğan için 3 dönem şartının değiştirilebileceği ve sadece Genel Başkan’ın bu şarttan azade tutulabileceğine işaret ediyor. Tabii bu senaryo, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na aday olmaktan vazgeçmesi üzerine kurulu.

BAZI İSİMLER GÜL'Ü İŞARET EDİYOR

Buna karşın kimi AK Parti kaynakları, Erdoğan’ın halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı olacağı konusunda tereddüt yansıtmıyorlar. “Erdoğan’sız Ak Parti’nin” bir çözülme yaşamasının mümkün olmadığını savunuyorlar ve Abdullah Gül ismine işaret ediyorlar. Erdoğan dışında 3 dönem şartına takılan 72 milletvekilinin olmasının da partide bir çalkalanma yaratmayacağını ifade ediyorlar.
Şimdilik, Cumhurbaşkanlığı’na aday olmayacağı konusunda hiçbir işaret vermeyen Erdoğan için 30 Mart’taki seçimlerin sonucu gerçekten milat niteliğine bürünmüş durumda.
30 Mart’tan tazelenerek çıkmayı hedefleyen Erdoğan açısından 30 Mart sonrasının gündeminde 3 dönem şartının varlığı ne kadar yer tutacak bunu zamanla anlayacağız.
Ancak, bu konuda en yetkili isimlerden biri olan Ak Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, 3 dönem meselesinin Ak Parti’nin en azından şu anda üzerinde kesinlikle çalışmadığı bir konu olduğunu açık açık söylüyor.

BUGÜNE KADAR TELAFFUZ BİLE EDİLMEDİ

Dün kısa bir sohbet olanağı bulduğum Hüseyin Çelik’in sözleri şöyle:

“Biz, bütün geleceği ipotek altına alamayız. Yani siyasette yarın ne olacağını kimse bilemez ama bu partide buna karar verecek olan MYK’dır, MKYK’dır. Bugüne kadar telaffuz edildiğine bile şahit olmadım. Başbakan orada şunu söylemeye çalışıyor: ‘Ben, Başbakan olarak buna taraftar değilim. Ama yarın diyelim ki Ak Parti çıkıp da ille biz bunu yapıyoruz dediği zaman bunun yolu belli’. Genel Kurul, yasal olarak bunu yapabilir mi; yapabilir. Ancak imkanatla vukuat farklı şeylerdir. İmkan dahilindedir ama bu gerçekleşir mi bilemeyiz. Teknik olarak mümkündür ama liderin istemediği bir şeyi Genel Kurul’dan çıkarmak çok zor iştir. Şunu açıkça ifade edebilirim; bugüne kadar benim katıldığım veya katılamadığım hiçbir ilgili kurulda, MKYK’da, MYK’da veya Başbakan’la olan dar çerçeveli toplantılarımızda bu konu asla ve asla gündeme gelmemiştir. Böyle bir irade beyanında bulunulmamıştır. Böyle bir hazırlık yapılmamıştır. Bir şey meşru, makul ve mantıklıysa kıyamete kadar olmaz diyemezsiniz. Neticede bu kural bir ihtiyaç üzerine konmuş. Ben, yarın ne olacak onu bilemem ama şu anda gündemimizde böyle bir konu yok.”

Haberin Devamı