Gazete Vatan Logo

Konut alma zamanı!

Türkiye genelinde satılık konut fiyatları artıyor

Türkiye genelinde ikinci el ve yeni konutların fiyatları arttı. Kredi faizlerinin uygun seviyede olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ‘Konut almak için doğru zamandayız’ diyor

Türkiye genelinde hem mecvut hem de yeni inşa edilen markalı konutların fiyatları artıyor. Haziran ayında ikinci el konutlarda yüzde 1.31 fiyat artışı olurken, bu oran markalı konutlarda yüzde 1.84 oldu. Markalı konutlar son bir yıldaki en yüksek fiyat artışını gördü. Bu dönemde, konut kredisi faizlerinin dip seviyelerde olduğuna dikkat çeken uzmanlar, faizlerin yükselebileceği gerekçesiyle konut almanın tam zamanı olduğuna dikkat çekiyor. Yükselen konut stoku erime hızı da konut satışlarının arttığını, tüketicilerin bu uyarıları dikkate aldığını ortaya koyuyor. Bugünün piyasa şartlarında krediyle konut almak isteyenlerin aylık en az 3 bin 900 lira geliri olması gerektiği belirtiliyor.

İkinci elde İstanbul lider

Garanti’nin desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’deki ikinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan emlak endekslerinin 2013 Haziran ayı raporu yayınlandı. İkinci el konutları içeren Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 1.31, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.78 oranında artış gerçekleşti. İstanbul, bir önceki aya göre metrekare başına yüzde 1.66 değer artışıyla, Haziran 2013’de ikinci el konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Aynı dönemde Adana’da yüzde 1.53, Ankara’da yüzde 1.12, Antalya’da yüzde 1.08, İzmir’de yüzde 1.01, Kocaeli’de yüzde 0.31, Bursa’da ise yüzde 0.20 oranında arttı.

Kiralar da artıyor

Satılık konutlarda fiyatlar yükselirken, kiralık fiyatlarında da artış görüldü. Kiralar, bir önceki aya göre yüzde 1.20, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 10.86 arttı. Haziran’da metrekare başına konut kiralarının en fazla yükseldiği iller, yüzde 1.39 artışla İstanbul ve Ankara oldu. Aynı dönemde konut kira değerleri, İzmir’de yüzde 1.28, Adana’da yüzde 1.04, Kocaeli’de yüzde 0.85, Antalya yüzde 0.40 oranında arttı. Bursa’da ise metrekare başına konut kira değerleri değişmedi.

En yüksek artış oldu

Markalı konutları içeren Yeni Konut Fiyat Endeksi ise bir yıl içindeki en yüksek artışını geçtiğimiz Haziran’da yaptı. Haziran’da yeni konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1.84, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9.03 yükseldi. İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 1.82, Anadolu yakasında yer alan markalı konut projelerinde ise yüzde 0.49 oranında arttı. Markalı konutlar içerisinde en çok talep gören 1+1 dairelerin fiyatları da en çok yükselen daire tipi oldu. 1+1 daire tipinde yüzde 2.14 fiyat artışı oldu.

3.900 lira geliri olan kredi alabilir

REIDIN.com’un Konut Satın Alma Gücü Endeksi’ne göre, mevcut finansal koşullarda konut satın alabilmek için ortalama aylık hane gelirinin 3 bin 900 liranın üzerinde olması gerekiyor. Türkiye genelinde 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 139 bin 400 lira olarak hesaplanıyor. Bu fiyatın yüzde 75’i için 104 bin 550 lira kredi kullanılıyor. Şu anda Merkez Bankası’nın verilerine göre yüzde 0.69 faiz oranı olan konut kredisi, 120 ay vade ile kullanılıyor. Kredi toplam ödemesi 154 bin 80 lira olurken, kredi aylık taksitleri de 1.284 lira olacak.

Fiyatlar enflasyonun üzerinde artabilir

GYODER Başkanı Aziz Torun, Haziran ayı sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “İçinde bulunduğumuz yaz aylarına bağlı olarak mevsimsel bir fiyat artışının da etkisiyle, önümüzdeki dönemde yeni konutlardaki fiyat artışları enflasyonun üzerinde devam edebilir. Ayrıca, Merkez Bankası’nın yayınladığı konut kredisi faiz oranları Haziran’da ortalama yüzde 0.69 ile tarihinin en düşük oranlarını yakalamıştır. Konut fiyatları ve konut kredisi faiz oranları arasındaki ters yönlü ilişki ve faiz oranlarının yukarı yöndeki eğilimi dikkate alındığında, bugünlerin konut alımı için doğru zaman olduğuna inanıyoruz.”

Haberin Devamı