Gazete Vatan Logo

Komşu 'OXI' dedi

11 milyon nüfuslu Yunanistan’da halk kemer sıkma tedbirlerine ‘Evet’ (Nai) ya da ‘Hayır’ (Oxi) demek için sandık başına gitti. Siyasi kariyerini bu referanduma bağlayan Çipras yüzde 61’ı aşan Oxi ile zafer kazandı. Ama ülkeyi zor günler bekliyor

Yunan vatandaşlar kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar vermek üzere sandığa gitti. Saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi 19.00’a kadar sürdü. Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan’da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı. Seçmenlerden 108 bini ise belki de ülke tarihinin en kritik referandumunda ilk kez oy kullandı. ‘Hayır oyu verin müzakere masasında elimi güçlendirin. Onurumuzu kırmalarına izin vermeyin’ diyen Başbakan Çipras sabah saatlerinde oyunu kullandı ve ‘Halkın iradesinin önünde kimse duramaz’ dedi. Eski Başbakan Samaras ise yakasında ‘Evet’ yazılı bir yapıştırma ile sandığa geldi. Yunan basını da büyük çoğunlukla ‘Evet’ manşetleriyle çıktı. Sadece sol görüşlü birkaç gazetenin ‘Hayır’ çağrısı yaptığı görüldü. Nitekim Çipras da medya patronlarının ‘Evet’ için baskı yaptığını ve kendisine medyada yer verilmediğini savunmuştu.

Rus bombası patladı

Başbakan Çipras da referandumdan “evet” kararı çıkarsa istifa edeceğini açıklamıştı. Tsipras’ın bu açıklamasından sonra ülkenin Maliye Bakanı Yanis Varufakis de ‘evet’ kararı çıkarsa istifa edeceğini belirtti. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz’un ‘Hayır çıkarsa kendinize yeni bir para birimi bulun’ sözleri Yunanistan’a referandum günü yapılan son uyarı oldu. Öğle saatlerinde Rus Haber ajansı Ria Novosti’ye düşen bir haber bomba etkisi yarattı. Seçim devam ederken sandık çıkış anketi yayınlamak yasak olduğu için anket sonucu Rus medyasına sızdırılmış ve Ria Novosti tarafından da yayınlanmıştı. Buna göre ‘hayır’ diyenlerin oranı ‘evet’ diyenlere göre yüzde 4 ila 8 oranında daha fazlaydı. Ria Novosti’ye konuşan ancak adı belirtilmeyen bir kaynak, ‘Hayırcıların zafer kazandığını kesin olarak söyleyebiliriz’ dedi. Saatler sonra sandıklar kapandığında bu bilginin doğru olduğu anlaşıldı. ‘Oxi’ cephesinin %61,45 oyla zafer kazandığı görüldü. Evetler ise %38,55’te kaldı. Çipras’ın partisi ‘Elimiz güçlendi’ açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Neye hayır dediler?

Haberin Devamı

- 882 euro olan ortalama emekli maaşında yüzde 6, memur maaşlarında yüzde 2 kesinti. (Daha sonra tekliften çıkarılmıştı)

- Pire ve Selanik Limanları başta olmak üzere özelleştirmeler.

- KDV’nin yüzde 13’ten 23’e çıkarılması.

- Emeklilik yaşı konusunda kısıtlamalar

- Yunan Adaları’nın vergi avantajının kaldırılması.

- Elektrik zammı.

İşte sorulan soru

“Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) aracılığıyla 25 Haziran’da Euro Grubu toplantısında iletilen ve aşağıda adları belirtilen 2 belgeden oluşan taslak anlaşmasını kabul ediyor musunuz?

İlk belge “Mevcut Programın Tamamlanması ve Devamı için Reform” adını, ikinci belge ise “Geçici Borç Sürdürülebilirliği Analizi” adını taşımaktadır.

Kurumların sunduğu bu teklifi reddeden yurttaşlar / HAYIR

Kurumların sunduğu bu teklifi kabul eden yurttaşlar / EVET”

Koltuğunu kaybediyor

Çipras’ın tüm Avrupa’nın ve Yunan halkının birçoğunun öfkesini çeken Maliye Bakanı Yannis Varoufakis’i görevden alarak Ekonomi Bakanı Giorgos Stathakis’e bu görevi vereceği iddia edildi. Varoufakis son açıklamasında, ‘Avrupa’nın bize dayattığı şartlar terörizmdir’ demişti. Alman Savunma Bakanı ise, ‘Varoufakis’in sözleri terörizmden zarar gören herkes için büyük bir aşağılamadır’ dedi.

Haberin Devamı

Son referandum krallığı bitirmişti

Yunan vatandaşları 41 yıl sonra bir halk oylaması için sandığa gitti. Son referandum 1974 yılında Konstantinos Karamanlis’in başbakanlığı döneminde Albaylar Cuntası’nın devrilmesinin ardından kraliyetin kaldırılması için yapılmıştı. Söz konusu referandum da sandığa giden yüzde 70 Yunan vatandaşı, Cumhuriyet için “evet” demişti. 1967’deki Albaylar Darbesi sonrası ülkeden kaçmak zorunda kalan Kral İkinci Konstantin, ‘Devlet Başkanı’ unvanını da bu referandum ile kaybetmişti. Konstantin 1994’te Yunan vatandaşlığından da çıkarıldı. Danimarkalı eşi sayesinde bu ülkeye ait pasaportla hayatını sürdürüyor. Konstantin, 2013’te yeniden Yunanistan’a döndü.