Gazete Vatan Logo

Koltuğu kurtarmak için 10 günü kaldı

Muhafazakar Parti vekilleri, seçim hezimeti ve yangın faciası nedeniyle büyük darbe alan Başbakan Theresa May’e durumunu düzeltmesi için 10 gün süre tanıdı

Koltuğu kurtarmak için 10 günü kaldı

İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden çıkış (Brexit) müzakerelerinde elini güçlendirmek için erken seçim kartını oynayan ve kaybeden Başbakan Theresa May’in 10 Numara’daki günleri sayılı.

May’in lideri olduğu Muhafazakar Parti içerisindeki değişik kanatlar, Başbakan’a ‘ultimatom’ çekti. Yerel basında çıkan haberlere göre Muhafazakar Parti’li vekiller, son olarak 58 kişinin öldüğü Grenfell’deki yangın faciasında yetersiz ve geç adım atmakla suçlanan May’e 10 gün süre verdi. May’den bu süre içerisinde Brexit sürecinde herhangi bir yumuşamaya gitmeyeceğini göstermesi ve Grenfell kurbanlarına her türlü yardımı gerçekleştirmesi isteniyor. May istenen adımları atmazsa vekiller, parti liderliği ve başbakanlık koltuğu için seçime gidecek.

Kabinedeki bazı bakanların da desteğini alan Brexit yanlısı vekillerin dışında, AB’den ayrılık sürecinin daha yumuşak ilerlemesini isteyen grup da May’e rest çekti.

Son anketler, İngilizlerin yüzde 60’ı aşkın bölümünün, Brexit sürecinin daha yumuşak atlatılmasını istediğini ortaya koydu. May’in ülkesini gümrük birliği, ortak pazar gibi uygulamalardan çıkarmamasını talep eden grubun da talepleri yerine getirilmezse Başbakan’a isyan bayrağı açacağı söyleniyor.

Haberin Devamı

Arada kaldı

Siyasi gözlemciler, her iki durumda da May’in görevde kalmasının neredeyse imkansız hale geleceği görüşünde birleşiyor. May’in istifası durumunda yerine başbakanlık koltuğuna talip olacak isimlerin başında, Türk kökenli Dışişleri Bakanı Boris Johnson geliyor.