Gazete Vatan Logo

Kerkük için nüfus uyarısı

Başbakan Yıldırım, Kerkük’te bozulmaya çalışılan demografik yapıyı tesis edecek bir yönetim olması gerektiğini söyledi

Kerkük için nüfus uyarısı

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti’nin Meclis grubunun toplantısında, Kuzey Irak ve Suriye’deki gelişmelere değinirken Kerkük’ün Kürt şehri olduğuna dair fiili durum yaratıldığını, bozulan nüfus yapısının tesis edilmesi gerektiğini dile getirdi. Yıldırım özetle şunları söyledi:

Hesabını ödüyorlar

“Irak’ta da bazı gelişmeler yaşandı, yasa dışı referandum yapıldı. Barzani ve ekibinin inadı yüzünden yanlış yola girildi. Türk hava sahasına bu bölgelere yapılan uçuşlar için kapattık. Yeni tedbirler kapıda. Erbil’de Süleymeniye’de Kerkük’te doğup ta Kürt, Türk, Arap yerli ahali ile sorunumuz yok. Yanlışı yapan yöneticinin hesabını masum insana soramayız. Hesabı kararı verenler ödeyecek. Ödemeye de başladılar.”

Çoğunluk Türkmen’di

“Yıllarca demografik yapıyı fiili durumlarla değiştirme gayreti olduğunu görüyoruz. Kerkük, Kürt şehri diye fiili durum yapıldı. Bunu kabul etmedik. Şimdi Kerkük’ün tekrar Irak merkezi yönetimi tarafından kontrol altına alınmış olması müspet gelişmedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak bozulmaya çalışan demografik yapıyı tesis edecek yönetim tarzını ortaya koymaktır. Aksi halde sorunlar devam edecektir. 50 sene öncesine gidince demografik yapısında çoğunluk Türkmen, zaman içinde yapılan baskılar ve politikaları ile bu durum değişmiştir. Maalesef bu durum daha da kötüleşmiştir. Türkiye olarak Kerkük’te olan olayları yakından takip etmeye devam edeceğiz. Demografik yapıyı korumaya yönelik çabaya katkı vereceğiz.”

Haberin Devamı

Meclis’te zirve

Başbakan Yıldırım ile CHP lideri Kılıçdaroğlu dün bir araya eldi. Yıldırım’ın Meclis’teki makamında gerçekleşen görüşmede Irak ordusunun Kerkük operasyonunun ardından bölgedeki durum, Ankara’nın Kuzey Irak yaptırımları ve OHAL konuları ele alındı. Yaklaşık 1.5 saatlik görüşme sonrası Yılıdrım, “Hem iç hem de dış politikayla ilgili gündemdeki konular hakkında değerlendirme yaptık” dedi. Kılıçdaroğlu ise “Sayın Başbakan ile Türkiye’nin pek çok sorununu görüşme imkanımız oldu. Sayın Başbakan belli konularda bilgi verdi. Kendisine teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Bahçeli’ye sınav yanıtı

“Eğitime yönelik üniversitelerde yeni bir sınav düzenlemesi yapılacak; bu sene aynı günde başlayıp bitecek. (MHP lideri) Bahçeli ileri adım atıp, ‘bu yetmez üniversiteye giriş sınavlarını kaldıralım’ dedi. Şimdi Sayın Bahçeli akademisyendir bu işlerden anlar, değerlendirmeleri için teşekkür ediyorum. Burada bir durum var. Üniversiteden mezun olan gençlerin sayısı 900 bin. Liselerden mezun olup da üniversiteye gitmek isteyen gençlerin sayısı da 1 milyon 100 bin. Kapasiteden fazla öğrenci var. Geçmişten gelen 2,5 milyon genç var. Bir, iki denemiş olmamış ama sayı da azalıyor. Birinci meselemiz gençlerimizi üniversiteli yapmak. Biriken 2,5 milyonu da üniversiteye göndererek bir şekilde eritmek. Ondan sonra zaten doğal olarak mezun olanlarla üniversitelerin alacağı sayı aynı olacağından Bahçeli dediği öneri üzerinde çalışılabilir.”