Gazete Vatan Logo

Kayıp uçak için 10 teori!

Kayıp uçak için 10 teori!

1 Uçak Andaman Adaları’na indi

Uçağın, Endonezya ile Tayland ve Burma kıyıları arasında, Hindistan’a ait Andaman ve Nicobar Adaları’na inmiş olabileceği, bu bölgedeki askeri radarın çalışmama ihtimalinden dolayı bu inişi kaydetmiş olmayabileceği düşünülüyor. Fakat adada yayımlanan Andaman Chronicle gazetesinin editörü adada 4 iniş pistinin olduğu ve inen uçakların görüleceği iddiasıyla bu teoriyi reddediyor.



2 Kazakistan çölü iniş yapmak için uygun

Bu Orta Asya ülkesi, uçak için arama yapılan bölgenin kuzeyinde yer alıyor. Bazı uzmanlar uçakların çöle iniş yapmalarının mümkün ve kıyıya inişten daha olası olduğunu söylüyor. Bugüne kadar uçak yolcu listesinin ve kargo muhtevasının yayınlanmamış olması, bazılarının uçakta bir milyonerin ya da değerli kargonun bulunduğu ve bu nedenle kaçırıldığı iddialarını gündeme getirmesine neden oluyor. Fakat uçağın Kazakistan’a varmak için Hindistan, Pakista† ve Afganistan gibi ülkelerin hava sahasından geçmiş ve bu ülkelerin radar sistemleri tarafından tespit edilmiş olması gerekirdi. Ancak bu aygıtların eski olması ve kuş sürüleri geçerken de sinyal veriyor olması nedeniyle her sinyalin ciddiye alınmış olmayabileceği ifade ediliyor.



3 Avustralya’ya gitti burada yere çakıldı

Uçağa ait son uydu sinyalleri Malezya radar sahasını geçtikten sonra en az beş-altı saat daha operasyonel olduğuna işaret ediyor. Bazı uzmanlar uçağın bugüne kadar radara yakalanmamış olması nedeniyle güney koridoruna uçmuş olmasının daha olası olduğu görüşünde. Bu koridor Hint Okyanusu açıklarını ve Avustralya’nın boş kuzey kesimlerini kapsıyor. Bazıları uçağın yakıtı bitinceye kadar uçmuş sonra da Avustralya’nın kuzeyinde denize çakılmış olabileceği tahmininde bulunuyor.



4 Taklamakan Çölü’ne inmiş olabilir

Forumlarda uçağın Çin’deki Uygur Müslüman ayrılıkçıları tarafından kaçırılmış olabileceği fikirleri de ortaya atıldı. Uçaktaki 239 yolcunun 153’ü Çin vatandaşı. Bu teoriye göre uçak, Çin’deki Taklamakan Çölü’ne inmiş olabilir. Malezyalı yetkililer de uçağın bulunması en muhtemel bölgenin Çin-Kırgız sınırı olduğunu ifade etmişti. Fakat uçağın yine birçok ülkenin radarına yakalanmadan bunu gerçekleştirmiş olması ihtimali düşük görülüyor.



5 Langkawi’ye uçtu

BAZI uzmanlar uçağın iletişim sistemlerinin iflasını yangına bağlıyor. Uçağın Pekin rotasından sapması pilotun havada bir sorunla karşılaşıp güvenli iniş yeri bulma çabasına bağlanıyor. Bu görüşe göre pilotun Kuala Lumpur’a dönmesi 3 bin metre yüksekliğindeki dağlık bölge nedeniyle mümkün değildi. Langwaki Adası’na ulaşmak daha kolay olacağından o rotayı seçti, fakat adaya ulaşamadan denize çakıldı.



6 Pakistan’da olduğu iddiası zayıf ihtimal

Bu fikri medya patronu Rupert Murdoch bir twitinde ifade etmiş, fakat Pakistan bunun mümkün olmadığını belirtmişti. Pakistanlı yetkililer radarlarında böyle bir uçağın tespit edilmediğini, dolayısıyla uçağın ülkelerinde saklanıyor olma ihtimalinin bulunmadığını söylüyor. Uzmanlar, Kazakistan senaryosu gibi bu iddianın da abartılı olduğunu, Pakistan-Hindistan hava koridorunun askeri radarlarla en yoğun gözlenen bölgelerden biri olduğunu, bölgenin uydu ve insansız hava araçlarıyla da gözlendiğini ifade ediyor.



7 Başka bir uçağın gölgesinde gizlendi

Havacılık uzmanlarından biri de Malezya uçağının, aynı bölgede bulunan ve Singapur Hava Yollarına ait olan başka bir uçağın radar gölgesinde gizlendiğine inanıyor. Bu uçağın uçuş güzergahını inceleyen ve Malezya uçağının 15 dakika boyunca Singapur uçağını takip ettiğini belirleyen uzman, Hindistan ve Afganistan hava sahalarını da aynı yöntemle aşmış olabileceğine inanıyor.



8 Uçağı kaçıranlara karşı mukavemet

Bazı uzmanlar da uçağın önce 13.700 metre gibi yüksek bir irtifada, daha sonra da oldukça alçak bir irtifada uçmasını şüpheyle karşılıyor ve mukavemet ihtimalini gündeme getiriyor. 11 Eylül olaylarının ardından pilot kabini kapısı uçak kaçırma girişimlerine karşı takviye edilmiş olmasına rağmen içeri girme olasılığı hala mevcut. Bazı pilotlar bu girişimde bulunanların dengesini sarsmak için kasıtlı olarak uçağın irtifasıyla oynama yöntemini tercih edebilir.



9 Basınç azaltıldı yolcular öldürüldü

Başka bir teori de yolcuların çabuk ölmesi için uçağın 13.700 metre irtifaya çıkarılmış olabileceği. Bunun nedeni cep telefonları ile irtibata geçmelerini engellemek. Uzmanlar kabindeki basıncı azaltmanın da mümkün olabileceğini, bu durumda otomatik olarak düşen oksijen maskelerinin 12-15 dakika boyunca oksijen vereceğini, ardından yolcuların karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu bilinçlerini yitirip öleceğini ifade ediyor. Fakat aynı durum uçağı kontrol eden kişiler için de geçerli.



10 Terörist saldırı için yeniden havalanacak

En ilginç teorilerden biri de uçağın 11 Eylül tarzı bir terörist saldırı amacıyla kaçırılmış olması. Bu durumda uçağın güvenli bir alana indirilip kamufle edilmiş, yeni bir verici takılıp yeniden yakıt yükleyerek saldırıya hazır hale getirilmesi gerekiyor. Uzmanlar bunun çok zor olmakla beraber gözardı edilemeyecek bir ihtimal olduğuna inanıyor. Bazıları ise bu şekilde indirilen bir uçağın yeniden kalkış yapacak durumda olamayacağına ya da yeni bir transponder yüklenemeyeceğine inanıyor.

Haberin Devamı