Gazete Vatan Logo

‘Uçağı cepten hacklediler’

‘Uçağı cepten hacklediler’

10 gündür kayıp Malezya yolcu uçağının akıbetine ilişkin senaryolara yenisi eklendi. İngiliz uzmanlar uçağın cepten ‘hacklenmiş’ olabileceğini iddia etti.

İngiliz hükümetine olası terör saldırılarına karşı danışmanlık hizmeti veren eski İçişleri Bakanlığı yetkilisi Doktor Sally Leivesley, dünyanın ilk “siber uçak kaçırma” vakasıyla karşı karşıya olabileceklerini söyledi. Leivesley, “teröristlerin” cep telefonu ya da harici bellek yardımıyla televizyon ve müzik sistemin üzerinden uçağın güvenlik yazılımını kıracak “kodlar” gönderebileceklerini kaydetti. Böyle bir saldırı sonucunda uçağın kontrolünün pilotların elinden çıkabileceği ve teröristlerin hız, irtifa ve yön gibi verileri istedikleri gibi değiştirebilecekleri belirtiliyor.



Uçağın 53 yaşındaki deneyimli pilotu Zaharie Ahmed Şah ve 27 yaşındaki yardımcısı Farik Abdul Hamid’in başkent Kuala Lumpur’daki evlerinde aramaların sürdüğü kaydedilirken, Şah’ın el konulan 2 laptopunda bulunan “uçuş simülatörü” verilerinin incelendiği ifade edildi. Şah’ın evinde kurduğu uçuş simülatöründe sık sık uçuş testleri yaptığı belirtilmişti. Malezya polisinin ayrıca, uçağın kontrollerini yapan tüm mühendisleri de soruşturma kapsamına aldığı açıklandı.



25 ülke birden arıyor

Malezya, kaybolan uçağı arama çalışmalarına katılan ülke sayısının 25’e yükseldiğini açıkladı. Savunma Bakanı Hishammuddin Hüseyin, arama çalışmalarının Orta Asya’dan Hint Okyanusu’na genişletildiğini belirterek, Başbakan Necip Rezak’ın Bangladeş, Türkmenistan, Kazakistan ve Hindistan yönetimleriyle görüştüğünü ayrıca 22 ülkenin büyükelçiliklerinin bilgilendirildiğini ifade etti. Ulaştırma Bakanı da olan Hüseyin, arama çalışmalarını derinleştirmek amacıyla güzergahtaki ülkelerden uydu ve radar verileri, hava değerlendirmeleri gibi bilgilerin talep edildiğini belirtti. Arama çalışmalarına 43 gemi ve 58 uçakla çok sayıda uydu katılıyor.



Pilotun evi arandı

İngiliz basını 18 bin saat uçuş deneyimi olan pilot Şah’ın (solda) siyasi protesto nedeniyle uçağı kaçırmış olabileceği iddiası ortaya attı. Şah’ın muhalif liderlerden Enver İbrahim’in sıkı taraftarı olduğu belirtildi. Dün pilotun evi arandı (üstte).

Eski pilot ‘Tek tuşla ele geçirebilirim’ dedi

Havaalanı firmalarının data sistemindeki açıklıkları kullanarak tek bir tuşla sisteme girebileceğini söyleyen Hugh Teso aynı zamanda 30 yıllık eğitimli bir pilot. Amsterdam’da düzenlenen bir konferans sırasında PlaneSploit ismini verdiği uygulamayı anlatan Teso, Android telefonlar için geliştirdiği uygulamanın uçağın uçuş kontrol sistemine girerek yönetilebileceğini iddia etti. Uçuş simulatörünü kullanarak uçağı adeta kendi ritminde dansettirebildiğini söyleyen pilot, uçağın havalandırmasından navigasyon yönetimine kadar herşey yönetebileceğini de söyledi. Geliştirilen uygulama sadece uçak otopilot moduna ayarlandığında çalışabilirken, pilotun durumu farkedip kontrolu ele alması durumunda işe yaramıyor. Birleşmiş Milletler Havacılık Federasyonu ise Teso’nun iddialarını ciddiye almadığını belirtti.

Haberin Devamı