Gazete Vatan Logo

Katalanlar dijital devlet kuracak

Bağımsızlık ilan edip saniyeler sonra İspanya ile diyalog kurmak için bu kararı askıya alan Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont’a Madrid’in yanıtı, ‘5 gün içinde kararına açıklık getir. Masaya oturmayacağız’ olmuştu.

Katalanlar dijital devlet kuracak

Katalanlar sürenin dolmasına birkaç gün kala şimdi bağımsızlık kararında direnme ya da süresiz olarak erteleme seçeneği ile karşı karşıya. Puigdemont’a önde gelen ayrılıkçı isimler ‘İspanya’nın blöfüne kanma derhal bağımsızlığı ilan et’ diye baskı yapıyor.

Estonya’dan kopya

İspanyol El Pais gazetesinin ele geçirdiği yeni yönetim şekli taslağına göre Katalan devleti ilk 2 yılda ‘dijital’ olacak. Katalanlar daha önce .cat uzantısını almış ve birçok özerk yönetime ait internet sitesini bu uzantı altına kaydetmişti. Yeni kurulacak Katalan Cumhuriyeti’nin tüm kurumları da internette .cat uzantısı altında hizmet verecek. Tapu, kadastro, nüfus başta olmak üzere devlet kurumları tarafından verilen tüm hizmetler ilk aşamada İspanya’nın müdahalesinin önüne geçmek için internet üzerinden yürütülecek. Her Katalan’a bir vatandaşlık numarası ve aynı Türkiye’de olduğu gibi e-devlet şifresi verilecek. Bu konuda altyapı ise yönetimini neredeyse tamamen dijital ortama aktaran ilk ülke olan Estonya’dan kopyalandı. Bir Katalan heyeti Estonya’ya giderek sistemin detaylarıyla ilgili bilgi aldı ve kurulacak yeni devlete uyarlanması için çalıştı.

Haberin Devamı