Gazete Vatan Logo

Katalan polisi aradan çekildi

Katalan yerel polisi, Madrid ile Katalonya özerk yönetimi arasındaki ‘bağımsızlık’ krizinde tarafsız kalmaya karar verdi. İspanyol polisi Katalan liderleri tutuklamaya kalkarsa, yerel polis araya girmeyecek

Katalan polisi aradan çekildi

Katalonya’da özerk yönetimi, Madrid’in ‘yasa dışı’ ilan ettiği referandum sonucuna dayanarak tek taraflı bağımsızlık ilan etmesiyle büyüyen krizde, İspanyol kolluk kuvvetlerine karşı ‘korumasız’ kaldı.

İspanya Başbakan Mariano Rajoy liderliğindeki merkezi hükümet, cuma günü anayasanın 155’inci maddesi uyarınca bağımsızlık yanlısı Katalan hükümetini feshetmiş ve erken yerel seçim kararı almıştı. Fesih kararından dakikalar önce bağımsızlık kararı alan Katalan Parlamentosu ise, yerel polis teşkilatı Mossos’a, İspanyol polisine karşı yerel yöneticileri koruma talimatı vermişti.

İngiliz haber ajansı Reuters’in ele geçirdiği bir iç yazışma, Mossos yöneticilerinin Katalan polis memurlarına, krizde ‘tarafsız’ kalma emri verdiğini ortaya koydu. Bu talimat, İspanyol polisinin görevden alınan Katalan Özerk Yönetim Lideri Carles Puigdemont ya da bakanlarını gözaltına alma girişiminde bulunması halinde, Mossos’un devreye girmeyeceği anlamına geliyor.

Haberin duyulmasından kısa süre sonra bir açıklama yapan Puigdemont, Katalanları Madrid’e karşı ‘barışçıl direnişe’ çağırdı. Puigdemont, merkezi hükümetin Katalonya’yı doğrudan yönetme kararının yürürlüğe girmesinin ardından ilk kez konuştu.

Haberin Devamı

‘Barışçıl direniş’

Puigdemont, Katalan televizyonu TV3’te yayınlanan konuşmasında merkezi hükümete bölgeye doğrudan müdahale hakkı veren anayasanın 155’inci maddesinin işleme konulmasının, Katalanların iradesine bir saldırı ve demokrasiye aykırı bir hareket olduğunu ifade etti. Merkezi hükümetin aldığı kararları tanımadıklarını açıklayan Puigdemont, Katalanların, ‘yeni cumhuriyetlerini’ sorumluluk içinde savunmaya devam etmesini istedi.

Seçime kadar o idare edecek

Başbakan Rajoy, Katalonya’daki yerel hükümetin üyelerini görevden alarak yerlerine kendi bakanlarını görevlendirdi. Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameye göre, Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont ve Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras’ın yerine İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria getirildi. Yerel hükümet bakanlıkları da bundan sonra merkezi hükümetin bakanlıklarına bağlı olacak. Santamaria’nın 21 Aralık’ta düzenlenmesi öngörülen erken yerel seçime kadar görevde kalacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

Artık işsiz

İspanyol hükümetinin anayasanın 155’inci maddesini yürürlüğe koymasının ardından Puigdemont’la birlikte Katalan özerk yönetiminden 141 kişinin görevlerine son verilmiş oldu. Bu arada İspanya Başsavcısı’nın ‘devlete karşı ayaklanma’ iddiasıyla Puigdemont ile diğer hükümet üyeleri, Katalonya yerel parlamentosunun divan kurulu üyeleri ve gizli oylama ile alınan tek taraflı bağımsızlık ilanında ‘evet’ oyu kullanan vekiller hakkında Yüksek Mahkeme’ye dava açma talebinde bulunacağı açıklandı. İspanyol basını, ayrılıkçı siyasetçilerin 30 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabileceklerini yazdı.