Gazete Vatan Logo

Kadın ayağı 15’inden sonra iki numara daha büyüyor

‘Ayakkabılarım neden ayağıma olmuyor?’ Bu soru kadınların büyük bölümünde hayatları boyunca ikiden fazla kez kendilerine sordukları soru. Bu sorunun gizli yanıtı bulundu, çünkü kadınların ayağı hayatlarında iki kez birer numara daha büyüyor

Kadın ayağı 15’inden sonra iki numara daha büyüyor

Paris Podoloji Yüksekokulunda eğitim gördükten sonra ayak sağlığı uzmanı (podolog) olarak çalışmaya başlayan Mehmet Çırak, Türkiye’deki kadınların “ayakkabılarım neden artık ayağıma olmuyor?”, “ayaklar büyür mü?” sorularını yönelttiğini ifade etti. Normal şartlarda ayak kemikleri gelişiminin 15 yaşının sonuna kadar tamamlanacağı bilgisini veren Mehmet Çırak, erkeklerde ayak ölçülerinde değişim olmadığını ancak kadınların ayak ölçülerinin değişebileceğini belirtti. Ayakkabı numarası 37 olan bir kadının daha sonra 39 numara ayakkabı giyebileceğine dikkati çeken Çırak, 2 numaraya varan büyümenin olduğunu söyledi. Kadınların ayakkabı numarasındaki değişime kemiklerin büyümesinin değil ayak boyutunun uzaması, genişlemesinin neden olduğunu aktaran Çırak, bu uzamaya ilk olarak hamilelik döneminde rastlandığını bildirdi. Hamilelik sonrasında bazı hormonların eklemlerdeki sert doku olan ligamentleri ve kasları gevşettiğini anlatan Çırak, “Bu dönemde alınan kilolarla birlikte ayakta yayılma olabilir” dedi.

Haberin Devamı

İlk büyüme hamilelikte

Ayakkabı numarasındaki ikinci değişimin menopoz sonrasında yaşandığına dikkati çeken Çırak, “Bu dönemde de kaslardaki tonisite eksikliği ve kemiklerdeki demineralizasyona bağlı olarak ayaklarda yayılma olabilir” dedi. Çırak, ayaklardaki yayılma ve uzamayı, ayakkabı numarasındaki artışı engellemenin mümkün olmadığına dikkati çekerek, “Yapacak bir şey yok, yeni ölçülere göre ayakkabı seçimi yapılmalı” ifadelerini kullandı. Doğru ayakkabının ise 2 santim topuk yüksekliğine sahip olması gerektiğini söyledi.