Gazete Vatan Logo

İyi anne baba olmanın yolları

İngiliz Psikolog Tanya Byron’a göre çocuklarıyla arkadaş olmak isteyen ebeveynler yanlış bir yol izliyor. Byron, ebeveynlere çocuğun rol modeli, koruyucusu, oyun arkadaşı ve destekçisi olmayı önerirken arkadaşı olmayı kesinlikle tavsiye etmiyor.

Byron'a göre çocuklarıyla arkadaş olan ebeveynler bir süre sonra otoritelerini kaybediyor. Çocukların kendilerini arkadaş gibi sevmelerine kısa sürede alışan ebeveynler sınır koymaya çalıştıklarında aşırı tepkilerle karşılaşıyor. Bunun üzerine de çocuğun üzerinde otorite kurmaktan vazgeçiyorlar.

Çocuğuna sevgisini yeterli derecede gösteren bir ebeveynin nadiren de olsa ‘Senden nefret ediyorum anne’ veya ‘Senden nefret ediyorum baba’ cümlelerini duymaları normal olarak karşılanıyor. Ebeveynlerin bu durumu önemsememeleri gerekiyor.

Söz dinletemezsiniz

Çocuklarıyla arkadaş olan ebeveynlerin sözlerini dinletmeleri oldukça zordur. Çocuklar ebeveynlerini arkadaş olarak gördüklerinde yatma veya yemek yeme saatlerine bile kendi başlarına karar vermeye başlıyor. Ayrıca çocuklar bu durum karşısında ebeveynlerinden sadece istedikleri yapıldığında hoşlanıyor.
Gelecekte edinecekleri arkadaşlarından da her istediklerini yapmalarını bekledikleri için hayal kırıklığına uğruyorlar. Çocukların istikrarlı bir disiplinle büyütülmesiçok önemli. Çocuklar bu şekilde büyütüldüklerinde sorumluluk duygusu yüksek yetişkinler haline geliyor. Byron, çocuk yeterince büyüdüğünde ebeveyn ve çocuk arasındaki arkadaşlığın kendiliğinden gelişeceğini söylüyor.

Haberin Devamı