Gazete Vatan Logo

İstanbul'da sarı toz alarmı!

İstanbul'da başkonsolosluklara zarf içinde gönderilen "sarı toz" polisi alarma geçirdi. AFAD ekipleri, Almanya, Kanada ve Belçika Başkonsolosluklarında inceleme yapıyor.

Almanya, Kanada ve Belçika Başkonsolosluklarına içinde sarı renkli toz bulunan zarf yollandı. Başkonsolosluk görevlilerin durumu bildirmesi üzerine polis alarma geçti. İlk olarak Levent'te bir iş merkezinin 16. katında bulunan Kanada Başkonsolosluğu'na gelen AFAD görevlileri özel kıyafetle içeri girerek inceleme başlattı. Aynı ihbarların Almanya ve Belçika Başkonsolosluklarına da gelmesi üzerine buralara da ekipler gönderildi. Başkonsolosluklarda inceleme sürüyor.

İçinde sarı tozun bulunduğu zarfın önce binanın posta merkezine geldiği, buradan Kanada İstanbul Başkonsolosluğu'na götürüldüğü belirtildi. Üzerinde pul bulunan ancak damga vurulmadığı öğrenilen zarfı başkonsoloslukta bir kadın görevlinin açtığı tespit edildi.

Aralarında Kanada İstanbul Başkonsolosu'nun da bulunduğu 9 kişi karantinaya alındı. Bu kişiler ulusal medikal kurtarma aracı ve bir ambulansla Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

KANADA BAŞKONSOLOSLUĞU'NDA "SARI TOZ"LA TEMAS EDEN 7 KİŞİ HASTANEYE GÖTÜRÜLDÜ

Haberin Devamı

Levent'te bir iş merkezinin 16. katında bulunan Kanada Başkonsolosluğu'na gelen zarfın içindeki sarı renkli toz alarma neden oldu.

Başkonsolosluk görevlileri sabah geldiklerinde gördükleri zarfı açtı. Zarfın içinden sarı renkli toz çıktı. Bunun üzerine durum polis bildirildi. Başkonsolosluğa gelen olay yeri inceleme ekipleri, bomba uzmanları ile sağlık ekiplerine haber verdi. Alarma geçen AFAD ekipleri de başkonsolosluğa geldi. Özel elbiselerini giyen AFAD ekipleri zarfı incelemek üzere içeriye girdi. İçeride 1 kişinin doğrudan 6 kişinin ise dolaylı olarak tozla temas ettiği belirlendi. Bunun üzerine 7 kişi, özel kıyafetle konsolosluktan çıkarılarak gerekli tahlilllerin yapılması için Kimyasal, Biyolojik, Radyoloji ve Nükleer Saldırılarda tedavide İstanbul'da pilot hastane olan kullanılan Bakırköy Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Özel kıyafetleriyle yanlışlıkla acil servise giren görevlileri gören vatandaşlar panikleyerek dışarıya çıktı. Hastane görevlilerinin yanlışı düzeltmesinin ardından ekipler tekrar araçlarına binerek A Blok'taki özel alana gittiler.

Haberin Devamı

BELÇİKA BAŞKONSOLOSLUĞU'NDAN 2 KİŞİ HASTANEYE GÖTÜRÜLDÜ

İstanbul'da zarf içinde "sarı toz" gönderilen konsolosluklardan Belçika Başkonsolosluğu'nda başta AFAD olmak üzere Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) 'nin incelemeleri sona erdi. Ekiplerin yaptığı ilk incelemenin ardından içinde 'sarı toz' bulunan zarf, köpük bir koli içinde UMKE yetkililerine teslim edildi. Tozla temas ettiği belirlenen iki başkonsolosluk görevlisi ise gerekli tahlilleri yapılması için ambulansla Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

Taksim Sıraselviler Caddesi üzerinde bulunan Belçika Konsolosluğu'na gelen bir zarfın içindeki sarı renkli toz alarma neden oldu. Açılan zarftan sarı renkli toz çıkması üzerine konsolosluk görevlileri durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri, başkonsolosluk binasına giriş ve çıkış yapılmasını yasakladı. Ardından alarm durumuna geçilen başkonsolosluk binasına AFAD ve UMKE ekipleri geldi. Özel kıyafetleriyle içeri giren ekiplerin incelemeleri yaklaşık 2 saat sürdü. Ekipler, başkonsoloslukta görevli iki kişinin toz ile temas ettiğini belirledi. İlk incelemelerin ardından sarı toz köpük kolinin içinde görevliler tarafından başkonsolosluk binasından çıkartılarak Sağlık Bakanlığı'na ait bir aracın içine kondu. Tozun, Hıfzısıhha Labaratuvarları'nda incelenmesi için Ankara'ya gönderildi.

Haberin Devamı

Tozla temas ettiği belirlenen iki başkonsolosluk görevlisi gerekli tahlilleri yapılması için ambulansla Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Öte yandan polis ise zarfın başkonsolosluğa nasıl getirildiği hakkında çalışma başlattığı öğrenildi.

ALMAN BAŞKONSOLOSLUĞU'NDA "SARI TOZ" İNCELEMESİ SÜRÜYOR

Beyoğlu Gümüşsuyu'ndaki Almanya Başkonsolosluğu'na sabah saatlerinde içinde "sarı toz" bulunan bir zarf geldi. Konsolosluk yetkilileri durumu polis ekiplerin bildirdi. Kısa sürede konsolosluğa gelen polis ekipleri buraya emniyet şeridi çekti. Daha sonrasında konsolosluk binası boşaltılarak, içeride inceleme çalışmaları başlatıldı. Konsolosluk çalışan bir kadın, "Bize mail atıldı ve çok acil bir şekilde konsolosluğu boşaltmamız söylendi. Çantalarımız dahi alamadan konsolosluktan bizi çıkarttılar. Ne olduğunu bilmiyoruz. Çalışma başlatıldı" dedi.

Haberin Devamı

Kanada ve Belçika konsolosluğunda da benzer olaylar yaşandı.

İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

AFAD ve UMKE ekipleri, diğer konsolosluklarda ki incelemelerin ardından, saat 15.30 Almanya Başkonsolosluğuna geldi. Özel koruyucu kıyafetler ve gaz maskesi giyen ekipler konsolosluk içinde ve bahçesinde ilaçlama çalışmaları yaptı. Ekiplerin konsoloslukta ki çalışması devam ediyor.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD, "(Kanada Başkonsolosluğu'ndaki şüpheli zarf) Başkonsolosluktan alınan bilgiye göre; zarfı açan 1 kişi doğrudan, aynı ortamda bulunan 6 kişi ise dolaylı olarak maddeye maruz kaldı" açıklaması yapıldı.

Kanada Başkonsolosluğu'nda zarf içindeki sarı tozla ilgili incelemesini sürdüren Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Kanada'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda açılan bir zarfın içinden sarı renkte toz maddesi çıkması üzerine AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoloji ve Nükleer (KBRN) ekipleri hızla olaya müdahale etti. KBRN ilk müdahale ekiplerinin olay yerine intikali sırasında, AFAD Merkez KBRN Ekibi koordinasyonu sağlayarak konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verdi. Olay yerine ulaşan İstanbul İl AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfı prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu"

"ALAN VE KİŞİ DEKONTAMİNASYON İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR"

"Zarfın açıldığı odanın havalandırma sistemi kapatılarak maddeyle temasa geçmiş olabilecek kişilerin kattan ayrılmamaları sağlandı; çapraz kontaminasyon engellendi. Başkonsolosluktan alınan bilgiye göre; zarfı açan 1 kişi doğrudan, aynı ortamda bulunan 6 kişi ise dolaylı olarak maddeye maruz kaldı. Olay yerine ulaşan KBRN İlk Müdahale Ekipleri numune alma işlemini tamamladı; alan ve kişi dekontaminasyon işlemleri ise devam ediyor. Olay yerinde hazır bulunan UMKE Ekipleri, madde ile temasa geçmiş olabilecek kişilere gerekli tıbbi desteği sağlamaktadır. İstanbul İl AFAD KBRN ekibi tarafından alınan numunelerin güvenliği sağlandı ve Ankara'da Hıfzısıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim etti"

ORTAM VE CANLILAR ÖZEL KİMYASAL TEMİZLEYİCİLERLE DEKONTEMİNE EDİLDİ

Almanya, Kanada ve Belçika Başkonsolosluklarındaki sarı toz alarmı ile ilgili Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yeni bir açıklama yaptı.

Yapılana açıklama şu şekilde:

"İstanbul'da bazı başkonsolosluklarda sarı renkte toz maddeler içeren zarfların çıkması üzerine Başbakanlık AFAD, AFAD KBRN ekiplerini hızla başkonsolosluklara sevk etti. AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay çalışmaları olay yerinden koordine ediyor.

AFAD KBRN ekiplerinin olay yerine intikali sırasında, Başbakanlık AFAD koordinasyonu sağlayarak konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verdi. Olay yerine ulaşan AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfları prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu. Zarftaki şüpheli maddeye maruz kalan ortam ve canlılar özel kimyasal temizleyicilerle dekontemine edildi.

AFAD KBRN ekipleri olay yerinden alınan numuneleri Hıfzısıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim etti. Başbakanlık AFAD, 11 ilde bulunan AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerindeki KBRN ekipleri tedbir amaçlı hazır tutuluyor.

Başbakanlık AFAD olay ile ilgili gelişmeleri takip etmeye devam ediyor"

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Kanada, Belçika, Almanya, ABD ve Fransa Başkonsolosluklarına gönderilen zarfların içinde şüpheli toz görüldüğü bilgisinin alınması üzerine İstanbul AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) ekipleri tarafından gerekli çalışmalar başlatılmıştır.