Gazete Vatan Logo

İsrail seçimleri: Netanyahu hükümet kurmaya daha yakın

İsrail basını, dün yapılan genel seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre başa baş geçen yarışı Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ittifak kurduğu sağ blokun kazandığını duyurdu.

İsrail seçimleri: Netanyahu hükümet kurmaya daha yakın

Oyların yüzde 97'sinin sayımı tamamlanırken, Netanyahu'nun sağ blokunun 65, İsrail eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz liderliğindeki sol ve merkez partilerin ise 55 sandalye kazanması bekleniyor.

İsrail parlamentosunda ve basınında yayınlanan ancak resmi olmayan sonuçlara göre, Netanyahu'nun Likud partisi ile en yakın rakibi olan Gantz lideğindeki Mavi ve Beyaz hareketinin 35'er sandalye kazanacağı tahmin ediliyor.

Ancak diğer sağ partilerle yaptığı koalisyon, Netanyahu'ya koalisyon hükümeti kurabilmesi için avantaj sağlıyor.

İsrail Parlamentosu'nda (Knesset) 120 sandalye bulunuyor.

Kesin sonuçlar Cuma günü açıklanacak.

İki lider de ilk saatlerde zafer ilan etti

Anketler sonuçları başa baş göstermesine karşın sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından hem Gantz hem de Netanyahu, zafer ilan etti.

Mavi ve Beyaz hareketinden yapılan yazılı açıklamada, "Biz kazandık. İsrail halkı sözünü söyledi. Bu seçimlerin net bir kazananı, net bir kaybedeni var" denildi.

Netanyahu da attığı Twitter mesajında, "Likud önderliğindeki sağ blok, kesin bir şekilde zafer kazandı. İsrail halkına bize güvenoyu verdiği için teşekkür ederim. Doğal ortaklarımızla sağcı bir hükümet kurma görevini yerine getirmek için bu gece kolları sıvayacağım" dedi.

Haberin Devamı

Netanyahu, hükümet kurması halinde, kısa bir süre içerisinde 14 yılını doldurarak en uzun süre görev yapan başbakan olma unvanını İsrail'in kurucularından Ben Gurion'dan alacak.

2015 seçimleri sonrası dört partiyle birlikte koalisyon yaparak hükümeti oluşturan Netanyahu, "şahin" olarak adlandırılan eski savunma bakanı Avigdor Lieberman'ın sağ partisi Evimiz İsrail'in koalisyondan kasım ayında çekilmesi sonrası erken seçime gitmek zorunda kaldı.

Netanyahu, bu seçimlere hakkındaki yolsuzluk iddialarının gölgesinde girdi.

Hakkında üç farklı iddianame bulunan Netanyahu'nun bu soruşturmalar kapsamında ifadesinin seçimden sonra alınması bekleniyor.

BBC Türkçe