IŞİD, Türkiye sınır kapısına saldırıyor!

Suriye sınırındaki Kürt kenti Kobani'de Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile çatışan radikal İslamcı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü Türkiye'ye açılan Murşitpınar sınır kapısını YPG'nin kontrolünden almak için saldırı gerçekleştiriyor.
Suriye’nin Kobani kentini ele geçirmek isteyen IŞİD militanları, Kobani’yi Türkiye’ye bağlayan Mürşitpınar Sınır Kapısı bölgesine havan atışlarıyla başlattığı saldırısını yoğunlaştırdı. IŞİD’ın ilerleyişini durdurmak isteyen ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları ise Kobani’de 3 noktayı bombaladı.
6 HAVAN MERMİSİ TÜRKİYE’YE DÜŞTÜ
IŞİD militanlarının sınır kapısını ele geçirmeye yönelik sabah saatlerinde başlattığı havan saldırısı öğleden sonra yoğunlaşarak devam etti. IŞİD militanlarının sınır bölgesine yönelik saldırısı sırasında ateşlenen 6 havan mermisi ise sınırı aşarak Türkiye topraklarına düştü. Kimsenin yaralanmadığı bu gelişme sonrası çok sayıda tank ve obüs Kobani’yi gören hakim tepele konuşlandırıldı.
ÇATIŞMALAR 34. GÜNÜNDE
Suriye’nin Kobani kentine ele geçirmek isteyen IŞİD militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar 34’üncü gününe girdi. ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının bombardımanı ile ilerleyişi durdurulan IŞİD militanları, YPG güçlerinin dış dünya ile iletişimini kesmek için sınır kapısının bulunduğu bölgeye uzaktan havan topu mermileri ile saldırıyor. Sık yapılan atışlar sırasında bazı mermilerin Türkiye tarafına gelmesi üzerine sınır hattında önlemler artırıldı.

Uçak bombardımanı ile darbe alan IŞİD militanlarının bulundukları bölgelerden çekilmesi ile birkaç günden bu yana oluşan sessizlik, bugün peş peşe atılan havan topu mermileri ile bozuldu. Kobani’nin doğu bölgesinde bulunan IŞİD militanları, sabah saatlerinden itibaren Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın bulunduğu bölgeye peş peşe havan topu mermileri ile saldırdı. Yaşanan patlamalar sınır hattında tedirginliğe yol açarken, aralıklarla Kobani’nin iç kesimlerinde de silah sesleri duyulmaya devam ediyor.

Peş peşe görülen patlamaların ardından yoğun dumanların yükseldiği Kobani’de, çatışma ve patlamaların yoğunlaşması üzerine güvenlik güçleri sınır hattında önlemlerini arttırdı. Bu arada IŞİD militanlarının havan topu mermileri ile yaptığı saldırılar sırasında sınır hattında bulunan 2 ambulansın da hedef olduğu bildirildi. Kobani’deki 2 ambulansın havan mermilerinin isabet etmesinin ardından kullanılamaz hale geldiği ve Suriyeliler’in yaralılarını farklı araçlarla Mürşitpınar Sınır Kapısı’na taşımaya başladığı belirtildi.
Öte yandan Kobani’de çatışmaların sürdüğü 34 günlük süre içerisinde sınır kapısından geçirilen 802 yaralının Suruç Devlet Hastanesi’ne getirildiği ve durumu ağır olanların Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır’daki hastanelere sevk edildiği kaydedildi.

Sokak savaşlarının aralıklarla sürdüğü ve sık sık havan mermilerinin patlama seslerinin yankılandığı Kobani semalarında ise ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçaklarının keşif uçuşu yaptığı ve zaman zaman da bazı IŞİD mevzilerini vurduğu görüldü.
IŞİD DESTEK KUVVET YOLLADI
Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuşan Kobanili Kürt yetkili İdris Nassan da IŞİD'in sınır kapısının Suriye tarafını havan topu ile vurduğunu söyledi. AFP sınır kapısını kentte IŞİD'e karşı savaşan Kürtler için tek ikmal kapısı olduğunu ve kentte kalan siviller için de tek çıkış yolu olduğunu yazdı.
Nassan YPG'nin sınır kapısına saldıranları geri püskürttüğünü söylerken, Esad rejimi karşıtı gruplarca kurulan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, AFP'ye IŞİD'in Kobani'ye ek kuvvet gönderdiğini söyledi.






