Gazete Vatan Logo

İşe alkollü gelmek işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkını doğurur mu?

İşçiler, işe alkollü geldikleri taktirde işverenin iş sözleşmesini haklı nedenlerle feshedip edemeyeceğini merak ediyor. Alkollü bir şekilde işe gelen işçi, kıdem tazminatı hakkını kaybedip işten kovulabilir mi? Merak edilen sorunun yanıtı İş Kanunu ve Yargıtay kararlarında. İşte cevaplar...

İşe alkollü gelmek işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkını doğurur mu?

İşçiler, iş yerine alokllü bir şekilde geldiklerinde kıdem tazminatsız işten kovulabilirler mi?İşverenin derhal fesih hakkının içine işçinin işe alkollü gelmesi girmekte midir? Bu sorunun cevabı için bir ayrım bulunmakta: İşe alkollü gelmek veya sarhoş gelmek...

İŞ KANUNU NE DİYOR?

İş Kanunu Madde 84, İçki veya uyuşturucu madde kullanma yasağı başlığı altında şöyle der: İşyerine sarhoş veya uyuşturucu madde almış olarak gelmek ve işyerinde alkollü içki veya uyuşturucu madde kullanmak yasaktır.

İşveren; işyeri eklentilerinden sayılan kısımlarda, ne gibi hallerde, hangi zamanda ve hangi şartlarla alkollü içki içilebileceğini belirleme yetkisine sahiptir.

YARGITAY ALKOLLÜ-SARHOŞ AYRIMI YAPARAK EMSAL KARAR VERMİŞTİ

Ancak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011 yılında verdiği emsal kararda, “İşyerine alkol alarak gelmek sarhoşluk derecesine ulaşmadıkça feshe sebep olmaz” ifadelerine yer vermiş ve alkollü olmak ile sarhoş olmak arasındaki farka dikkat çekerek; Davacının olay günü işyerine alkol almış vaziyette geldiği anlaşılmış ise de sarhoş olarak geldiği kanıtlanamamıştır. 1475 sayılı yasanın 77. maddesinde işyerine sarhoş olarak gelmek fesih sebebi sayılmış olup mücerret alkollü gelmek fesih sebebi değildir. Bu durumda işverenin davacının alkollü gelmesi sebebiyle iş aktini feshi haklı görme olanağı yoktur. Yasanın bu açık hükmü karşısında dairemizin kazanmış uygulamaları da bu yoldadır." demiştir.

Haberin Devamı