Gazete Vatan Logo

İran’ın kozmetik pazarı 4 milyar dolar değerinde

Nükleer anlaşmayla birlikte yaptırım engelinden kurtulan İran’da 4 milyar dolarlık kozmetik pazarı, yabancı firmaları cezbediyor

İran’ın kozmetik pazarı 4 milyar dolar değerinde

Ortadoğu’da kozmetik satışlarının en fazla olduğu ülke konumundaki İran’da, Batılı ülkelerle varılan nükleer anlaşmanın ardından kozmetik pazarının daha da büyümesi bekleniyor. Başörtüsü ve mutaassıp kıyafet zorunluluğu olan ülkede kadınların yüzleri ve elleri açık dolaşmasına izin verilmesi, özellikle genç kızların ruj, maskara, rimel ve oje taleplerinin artmasına neden oluyor.

Muhafazakarlar tepkili

Parlamentonun araştırma merkezince hazırlanan son rapora göre İran’ın kozmetik pazarının değeri yıllık 4 milyar doların üzerinde. Bu yıl başlarında İran’da ilk güzellik merkezini açan Dubaili işadamı Negin Fattahi Dasmal, İranlı kadınların kozmetik ürünlerine karşı büyük bir açlık beslediğini söyledi. Dasmal’a göre ülkeye getirilen her orijinal kozmetik ürününün alıcısı hazır.

Buna karşın iç pazara yönelik katı iş ve bankacılık düzenlemeleri nedeniyle yabancıların İran’da iş yapması oldukça zor. Yerli ortaklara pazara girmeye çalışan yabancı kozmetik firmalarının önündeki bir engel de ülkedeki muhafazakar kesim. Muhafazakarlara göre, İranlı gençlerin mümkün olduğunca ‘Batılılaşma’ etkisinde uzak tutulmaları gerekiyor.

Haberin Devamı